Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Comentarii
Proverbe şi...
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.7582 lei
1 USD = 4.3186 lei


Număr accesări
Astăzi:
1664
De la 07 Ianuarie 2003
71329901
Editorial

Lui Conţac nu i se va clinti nici un fir de păr

  • Ioan Rotundu
  • 28 June 2007, 23:00
Vestea că DNA-ul l-a trimis în judecată pe Constantin Conţac, preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani, pare să fi revigorat speranţele unora de a-i lua locul. Deja, ieri, prin anumite medii politice se avansau nume de viitor preşedinte, iar chibiţii unor partide politice dădeau aproape sigur şi data de la care Conţac nu va mai fi preşedintele CJ. Amarnice şi deşarte speranţe pentru cei în cauză, care, faţă de pretenţiile politice afişate, sunt demni de compătimire. Chiar trimis în judecată, preşedintele Conţac îşi păstrează şi-şi va păstra postul.
Funcţia de preşedinte al CJ este o funcţie eligibilă şi nu se ocupă decât de către cel care a obţinut votul majoritar al consilierilor judeţeni. Nefiind o funcţie ocupată prin desemnare, prin examen sau prin numirea din ordinul cuiva, cel care o ocupă nu poate fi revocat. Aşadar, varianta că este iminentă semnarea de către prefectul Cristian Roman a unui ordin de revocare din funcţia de preşedinte a lui Conţac, este una falsă. Cum falsă este şi afirmaţia că prefectul va iniţia o cerere în instanţa de judecată prin care să ceară suspendarea din funcţie a preşedintelui Conţac, până la judecarea definitivă a procesului. O astfel de acţiune juridică nu poate fi introdusă, instanţa de judecată, indiferent de gradul său, neavând competenţe de a judeca aşa ceva.
Singurul mod în care Conţac poate fi înlăturat din funcţia de preşedinte al CJ este votul consilierilor judeţeni, în procentul prevăzut de Legea 215/2001 privind administraţia publică locală, modificată prin Legea 141/2004, adică prin votul majorităţii, dar la iniţiativa unei treimi din numărul total al consilierilor judeţeni. Nici vicepreşedintele Dorin Ciuştea nu se poate bucura că va prelua atribuţiunile de preşedinte, nici liberalul Cornel Popescu să nu mai privească din castelul său bucureştean cu miros de baltă către jilţul din fildeş al lui Conţac, că nu se va putea aşeza pe el nici curând şi cu atât mai puţin în perspectivă.
În ce priveşte evoluţia dosarului, atâta vreme cât şi preşedintele Conţac se bucură de prezumţia de nevinovăţie, ca orice cetăţean român, până nu va exista o sentinţă de condamnare rămasă definitivă şi irevocabilă, el se bucură de toate drepturile civile, inclusiv de dreptul de a continua să ocupe funcţia de preşedinte al CJ. Iar de va fi condamnat la închisoare cu suspendare, tot nu-şi va pierde postul, decât dacă odată cu condamnarea, ca circumstanţă agravantă, i se suspendă drepturile civile, printre care cel de a alege sau a fi ales pentru o anumită perioadă de timp.
De asemenea, Conţac poate fi suspendat din funcţie numai dacă va fi arestat şi pus în situaţia de a nu-şi putea exercita atribuţiunile de preşedinte. Abia atunci atribuţiunile sale pot fi delegate unuia dintre cei doi vicepreşedinţi. În situaţia dată în dosarul său, Conţac va fi judecat în stare de libertate şi-şi va vedea în continuare de treburile de preşedinte.
Cum este de aşteptat ca judecarea dosarului să dureze câţiva ani, cu expertize contabile şi contraexpertize care vor dura lungi perioade de timp, cu siguranţă că alegerile locale de la anul îl va prinde pe Conţac tot pe funcţie. El va putea candida din nou, iar de se va modifica legea şi funcţia de preşedinte al CJ se va alege prin vot uninominal la nivel de judeţ, ne place sau nu, Conţac are toate şansele să-şi înnoiască actualul mandat.
Este regretabil că după 17 ani de democraţie, politicieni cu ştaif încă nu au cultura juridică necesară să discute competent o astfel de situaţie şi-şi dau cu părerea, ca ţaţele ce stau cu coatele pe gard şi presupun una sau alta, derutându-i pe cei din jur sau lansând zvonuri false.
Cert este că lui Conţac nu i se poate clinti nici un fir de păr din funcţia de preşedinte, el fiind la adăpostul legii. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Am nimerit ca Ieremia, dar nu în gard, ci la Mioriţa
Comentariu la comentarii (CXXXII)
(Ioan Rotundu)
Corecţia lui Bin Laden
Cuvinte definite de către Ambrose Bierce
Horoscop
Domnul Zbangă, dar cu podeţul cum rămâne?
Câştigători "Trofeul electricianului" 2007, faza E.ON Moldova
Program TELE'M Botoşani, vineri, 29 iunie
Societatea Relad Suceava n-a scăpat de ce era mai rău
După care a reclamat la OJPC că poşeta este de proastă calitate
AJOFM pregăteşte o nouă bursă a locurilor de muncă
Contestaţia l-a salvat de la examenul picat
S-au întâlnit, s-au cinsttit şi apoi s-au împuşcat
Băgată în spital de propria fiică
Minor accidentat
Dorinţa lui Egner este luată în derâdere de colegii consilieri
Ţărănistul Furtună îl gâdilă plăcut pe primarul Flutur
după care-i dă cu pumnul
Romii au încă eşecuri în lupta pentru egalitatea şanselor
Cu ochii în patru la caniculă
Încep evaluările terenurilor agricole calamitate
Prefectul Roman vrea să fure din experienţa spaniolilor
Consiliera Ţepoi resimte necesitatea unui ghid turistic
11 locuinţe sociale noi
Vreţi să vă pricopsiţi cu un pitbull?
Baronul Vlucă de Văculeşti îi de fapt de Munhausen
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă