Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Mediu
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
18892
De la 07 Ianuarie 2003
112996327
Editorial

Lumi paralele

  • Ioan Rotundu
  • 18 October 2012, 23:00
Evenimentele de miercuri din Bucureşti au oferit românilor posibilitatea de a vedea două lumi diferite puse în paralel, pentru că aceste lumi, ca şi paralelele, nu se vor întâlni niciodată într-un punct comun.
Prima lume, una a civilizaţiei europene, ne-au oferit-o personalităţile prezente la Congresul Partidului Popular European. Eveniment de rang european, faptul că el s-a consumat la Bucureşti, a propulsat capitala noastră şi totodată România în atenţia întregii lumi, importanţa evenimentului depăşind graniţele Europei.
Congresul PPE ne-a oferit prilejul de a cunoaşte acasă la noi tendinţele politice, economice şi sociale spre care se îndreaptă ţările membre ale Uniunii Europene. Emanuel Barosso, preşedintele Comisiei Europene, organismul care pune în aplicare politica economică a Uniunii, a apreciat că numai o strânsă colaborare între statele membre asigură depăşirea actualei crize economice, pericolul cel mare venind din partea guvernelor care promovează populismul politic.
Fără îndoială, când românii au acceptat să meargă spre Uniunea Europeană şi nu spre Est, adică spre protecţionismul Rusiei, s-au gândit la oportunităţile locurilor de muncă, la accesul spre cultura şi civilizaţia care ne-au fost apropiate înainte ca România să fie dominată de regimul comunist, mulţi dintre noi visând să ne vedem copii realizaţi într-o ţară din Occident.
Numai că o viziune europeană asupra viitorului nostru nu o regăsim în gândirea tuturor românilor, mai ales a celor de generaţia a treia, născuţi, crescuţi şi educaţi într-o altă mentalitate şi care devin tot mai nostalgici după viaţa din regimul comunist, o viaţă lipsită de lupta concurenţei şi a aspiraţiilor spre un trai al civilizaţiei avansate.
Astfel de români au fost actorii celuilalt eveniment consumat în Bucureşti: mitingul USL de lansare a candidaţilor la parlamentare. În prezenţa unei audienţe apreciată la vreo 60 mii de participanţi, o mulţime eterogenă formată din nostalgici ai comunismului înregimentaţi în PSD sau PNL dar şi din persoane aduse cu forţa, constrânse prin diferite mijloace să se deplaseze în Bucureşti, cei doi lideri ai USL, Victor Ponta şi Crin Antonescu au făcut o demonstraţie de puteri dictatoriale şi de promovare a populismului ca mijloc de acaparare a voturilor celor creduli.
Ponta şi Antonescu au trăit aceleaşi sentimente pe care le trăia pe vremuri Ceauşescu, când cuvânta în faţa unor stadioane pline, mulţimea adunată şi ea prin constrângere, ridicându-i osanale. Nu ştiu dacă şi sfârşitul lor va fi unul asemănător fostului dictator.
Prin discursul lor, Ponta şi Antonescu au sfidat autorităţile Comisiei şi Uniunii Europene, considerându-i ca un fel de stăpâni peste sclavii de români. Liberalul Antonescu a acuzat Occidentul că exploatează munca românilor şi că ne-au jefuit de avuţiile naţionale de pe urma cărora s-au îmbogăţit. Ciudate acuzaţii venite din partea unui lider liberal.
Ponta şi Antonescu se află la guvernare de cinci luni de zile şi n-au creat niciun loc de muncă pentru români. Au desfiinţat din cele existente. Antonescu n-a oferit românilor e ”exploataţi” în Occident posibilitatea de a reveni acasă să muncească şi să câştige la fel ca în Italia, Spania, Germania, Franţa sau pe unde mai lucrează. Le-a promis celor de pe stadion că de la anul vor trăi mai bine. Cum, din ce bani, nu le-a mai spus.
Nu străpinii ne-au acaparat bogăţiile, noi i-am chemat şi le-am dat pe nimic. Ponta şi Antonescu uită toate acestea. Cei doi au uitat de marele jaf produs asupra industriei româneşti între anii 1992 – 1996. Antonescu a uitat, deşi era ministru, de jaful produs asupra economiei româneşti sub guvernarea Convenţiei Democratice.
Ponta a uitat, deşi era şeful Corpului de control al premierului Năstase, că sub Guvernul Năstase s-au încheiat negocierile de aderare a României la Uniunea Europeană. Băsescu şi Tăriceanu doar au mers la Bruxelles să bea şampania, dar toate capitolele de aderare au fost negociate de premierul Năstase. Acum Ponta acuză că suntem sclavii Uniunii Europene. Este o astfel de manifestare demnă de un premier al unei ţări europene? Nu, nu este!
În timp ce Ponta şi Antonescu înfierau cu mânie proletară, de la tribuna de pe stadion, pe stăpânii Europei prezenţi la Congresul PPE, de la Comisia Europeană se primea înştiinţarea că planul Guvernului Ponta de absorbţie a fondurilor europene este prost întocmit şi că România nu va mai primi nici un ban. Cei doi lideri acuzau faptul că miniştrii lui Boc au furat banii europeni. N-a probat nimeni până acuma acest furt. Dar să-l admitem. Ca să fi furat, trebuia ca mai întâi să aducă aceste fonduri în România. Deci le-au adus.
De cinci luni de zile Guvernul Ponta n-a adus nici un euro în ţară dar a pierdut dreptul de accesare la aceste fonduri tocmai pentru că n-a demonstrat încredere că va folosi aceşti bani în mod eficient. Comisia Europeană nu finanţează plata salariilor, a pensiilor, a ajutoarelor sociale sau a subvenţiilor la căldură. CE dă bani pentru investiţii, ori Guvernul Ponta a stopat derularea investiţiilor, dirijând banii către pomenile electorale.
Miercuri, în Bucureşti, am putut vedea două lumi paralele. Numai că, noi românii, va trebui să ne hotărâm a alege numai una dintre ele. Dacă alegem calea populismului, a apucăturilor dictatoriale ale celor doi, a demolării statului de drept, va trebui să-i aşteptăm acasă pe toţi cei care muncesc acum în Europa, pentru că nu vor mai fi acceptaţi ca egalii lor.
Dacă vom alege calea civilizaţiei şi prosperităţii economice, atunci să ne apucăm de muncă, să-i sancţionăm prin vot pe politicienii care promit şi nu se ţin de cuvânt, pe politicienii care prin atitudinea lor vor izolarea României, numai pentru a fi ei la putere şi a nu da socoteală nimănui de ceea ce fac.
Vă reamintesc de o concluzie a lui Lenin, care spunea că nu burghezia înlăturată de la putere este pericolul cel mare pentru Rusia ci burghezia proletară, cea a îmbogăţiţilor care se poate forma din rândul comuniştilor. Ponta şi Antonescu reprezintă burghezia proletară, consacrată la noi sub numele de baroni locali. Dacă nu vom bloca accesul spre putere acestor burghezi proletari numiţi baroni locali, ne vom căi amarnic. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Surpriza virginităţii
Dialogul porno dintre Becali şi un reporter de la Antena 3
cogito ego sum sau Becali vs. Voiculescu
Vitalie Marinuța, trage un semnal de alarmă
Rusia a introdus armamentî n regiunea transnistreană şi împreună cu separatiştii simulează atacuri pe Nistru
Ciudata vizită a lui Victor Ponta în Serbia
România la ceasul populismului dezlănţuit
Putem plânge împreună
aţi rămas şi dumneavoastră în opoziţie cu Guvernul
Emil Boc: Nu am văzut mitingul USL
dar am înţeles că a fost o manifestare gen Kim Ir Sen sau Mao Zedong
Un miliardar din Qatar i-ar fi oferit un milion de euro unei cerşetoare românce din Paris
Anca Boagiu, aleasă vicepreşedinte al PPE, la Congresul de la Bucureşti
Universitatea din Bucureşti cere Ministerului Educaţiei să ia măsuri cu plagiatorul Ponta
Ecaterina Andronescu cere timp de gândire
CE l-a atenţionat pe Ponta că planul Guvernului pentru absorbţia fondurilor UE nu rezolvă problemele
Victor Ponta, un oportunist agresiv căruia îi plac ambuscadele politice
Ar fi o greşeală să se redeschidă o acţiune împotriva lui Traian Băsescu
Comisarul-şef de la Corni a fost prins beat în trafic
Botoşănenii sunt invitaţi să scape de deşeuri
Târgul Agro-Zoo păzit de jandarmi
Botoşani: Magistraţii nu vor să gireze legalitatea alegerilor 9 decembrie
Anunţ Nova Apaserv
Marş pentru Unirea Basarabiei cu România
Comunicat de pres㠖 Modern Calor
Locuri de muncă anunţate de angajatori din afara ţării
Sunt părinţi care n-au înţeles rostul clasei pregătitoare
S-au umplut spitalele de botoşăneni cu pneumonii
Au obţinut titlul de profesori, dar nu şi bani în plus la salariu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă