Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
15609
De la 07 Ianuarie 2003
77560654
Editorial

Lup singuratic sau înconjurat de consilieri?

  • Ioan Rotundu
  • 23 July 2008, 23:00
În calitatea sa de preşedinte al Consiliului Judeţean Botoşani, vreme de peste şase ani, Constantin Conţac susţine că n-a avut nevoie de consilieri personali, deşi organigrama instituţiei are prevăzute cinci astfel de posturi. Mai mult, când actualul preşedinte Mihai Ţâbuleac şi-a manifestat intenţia de a-şi angaja cinci consilieri, cât prevede organigrama, fostul preşedinte Conţac l-a acuzat de risipă financiară.
În urma ştirii difuzate de către noi, cititorii cu atracţie spre comentarii, s-au împărţit în susţinători ai lui Conţac, adică pentru neangajarea consilierilor, şi pro Ţâbuleac, considerând că este normal ca acesta să aibă consilieri personali. Părerile pro şi contra au fost formulate de către cititori fără a ca respectivii să cunoască anumite substraturi. Tocmai asupra acestor substraturi voi insista în editorialul de faţă.
În primul rând este de remarcat că cei trei preşedinţi ai CJ care au condus destinele judeţului până la instalarea în funcţie a democrat-liberalului Ţâbuleac nu s-au folosit de consilieri personali. Dacă am privi aşa lucrurile, am putea să mergem pe mâna dreptului cutumal şi, atunci, pretenţia lui Ţâbuleac intră sub incidenţa consuetudinii, a obiceiului împământenit în instituţia botoşăneană. Numai că, pornind de la preşedinţia social-democraţilor Ioan Aniţei, Ioan Aniculăese şi terminând cu social-democratul Constantin Conţac, constatăm cu uşurinţă c㠄tradiţia” celor trei de a se lipsi de consilieri personali este specifică liderilor acestui partid. Putem spune că cei trei preşedinţi au condus CJ-ul în stil dictatorial, ceea ce, în opinia mea, nu este o afirmaţie greşită.
Ori, teoriile istorico-politice au confirmat faptul că cei cu aplecare spre conducerea în stil dictatorial sunt un fel de lupi singuratici. Ei nu-şi împărtăşesc gândurile celor din jur, nu discută deciziile ce le vor lua, nu cer sfatul nimănui. Pur şi simplu stabilesc ce anume trebuie făcut, iar cei care li se opun sunt repede anihilaţi, inclusiv fizic.
Preşedintele Conţac n-a avut nevoie de consilieri personali, nu din credinţa că este atotpriceput, ci din nevoia de a-şi proteja afacerile. Cu cât în jurul său au fost mai puţini cei care i-au cunoscut substraturile unor decizii, cu atât mai mult a avut siguranţa că acele decizii nu vor deveni publice. Dacă i-ar fi angajat pe cei cinci consilieri personali, atunci lucrurile s-ar fi complicat, pentru că oricare ar fi fost acei consilieri, fie şi din curiozitate firească, şi-ar fi băgat nasul în secretele preşedintelui Conţac. Cred că acesta este principalul motiv pentru care preşedintele Conţac nu numai că n-a avut nevoie de consilieri personali, dar a renunţat şi la secretară.
Mihai Ţâbuleac vrea să se înconjoare de consilieri. Am mari rezerve că doreşte acest lucru pentru a-şi asigura o mai bună informare prin sfătuitori de înaltă competenţă în domeniu. Deja se rostesc prin culisele PD-L nişte nume de viitori consilieri, nume pe care le-am întâlnit şi în campania electorală pe post de agenţi electorali ai lui Ţâbuleac. Avem în faţă, aşadar, nu o motivaţie generată de nevoia de consultare, ci poate o încercare de răsplată a muncii unor personaje de partid cu merite în campania electorală. Să mai trecem în revistă şi faptul că Ţâbuleac se simte mult mai în elementul său să fie înconjurat de persoane preaplecate. Angajarea celor cinci consilieri personali i-ar crea o astfel de atmosferă de lucru.
În ce mă priveşte, chiar dacă Ţâbuleac ar angaja cei cinci consilieri pentru a se achita de anumite obligaţii din campania electorală sau din nevoia de a se vedea înconjurat de cărători de mapă, meşteri în comportament slugarnic, este o decizie binevenită. Nefiind un lup singuratic precum predecesorii săi, vom putea afla mai multe din greşelile sale de conducere, sau din deciziile luate abuziv pentru că cei cinci vor fi ochi şi urechi la tot ce va face preşedintele Ţâbuleac. Mizez pe faptul că cei cinci consilieri vor fi români get-beget, iar românii au gura spartă, păstrarea secretelor nefiind pentru noi un element de mândrie naţională.
Urmând această logică, determinată de succesiunea faptelor, sugerez consilierilor judeţeni să-i aprobe preşedintelui Ţâbuleac angajarea celor cinci consilieri personali. N-o să le pară rău! Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Cum l-a îmbogăţit Elodia pe Cioacă
Bancpost a furat din banii de alocaţie ai unui copilaş de 7 ani
Ardeleanul la maternitate
Horoscop
Secretarii de primării nu mai vor să fie la cheremul primarilor
Anularea taxei locale pe ilumint public, la discreţia consilierilor
Ce veţi învăţa la cursurile Lamaze
Petrecere de lansare Gilmaro
Ieşire la grătar pentru românii din Baden
Unei centenare italience îi este dor de copilăria de la Castelul Peleş
Elevii români au obţinut patru medalii la Olimpiada Internaţională de Chimie
Rusia, un nou episod în abordarea relaţiilor internaţionale
Un român ne face să ne mândrim cu el în Italia
Instruiri pentru primarii nou aleşi în funcţie
Medicii au devenit, oficial, informatorii celor de la Protecţia Copilului
CAS pasează răspunderea medicilor de familie
Spitalul TBC se află la mâna judecătorilor
Comentariul comentariilor (CLII)
(Ioan Rotundu)
Poliţişti de frontieră urcaţi în grad de ziua lor
Universităţile Populare ar putea fi reactivate
ANFP i-a tras clapa lui Sorescu
Pompierii botoşăneni şi suceveni vor simula o luptă cu inundaţiile
Se dezleagă gura sacilor cu ajutoare UE
150.000 lei investiţi în pieţele botoşănene
Preşedintele Ţâbuleac îşi răsplăteşte clientela politică
numai că răsplata vine din banii publici şi nu ai PD-L
În căutare de donatori de sânge
Pachetul de servicii medicale gratuite va fi subţiat ca număr
Pe cine a mai tâmpit fumatul?!
Anunţ important
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă