Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Reportaje
Comentarii
Publicitate
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
35447
De la 07 Ianuarie 2003
92436492
Editorial

Lupta dintre doi cavaleri şi-o domniţă

  • Ioan Rotundu
  • 4 May 2008, 23:00
Cuantificarea forţelor politice între partide pare să se fi încheiat odată cu intrarea în campania electorală oficială. Precum cavalerii medievali, partidele şi-au aruncat mănuşi în obrajii bine blindaţi la criticile venite din partea alegătorilor şi s-au hărţuit din vârful floretelor prin conferinţele de presă, căutând punctele vulnerabile ale adversarilor, stabilind strategii de asalt din momentul în care fluierul legii va suna ordinul de atac. Şi iată că fluierul a sunat, dând cale liberă atacului cu toate armele. De la cele fizice, cu care se cotonogesc noaptea lipitorii de afişe, la cele psihice cu care se caută demoralizarea adversarului la lumina zilei şi în văzul a câtor mai mulţi alegători, ca să aibă efect demolator până la a patra spiţă de neam asupra celui atacat.
Lupta abia a început, forţele sunt aproape intacte, energiile negative aşteaptă să fie dezlănţuite cu efect maxim. Motiv pentru noi să facem o primă evaluare a acestor forţe care aşteaptă descătuşarea finală prin a scoate din urnele de vot viitorul primar al Botoşanilor. Nu ne vom ocupa de lacheii, cărora le curg balele gudurându-se pe lâng㠄osul puterii” ce odihneşte pe biroul actualului primar în aşteptarea celui de-al doilea mandat sau, de ce nu, a unui nou stăpân. Aceşti lachei sunt doar nişte chibiţi care privesc la lupta celor puternici, stând departe de ringul luptei ca nu cumva vreo scatoalcă rătăcită să-i zdrobească şi să nu mai apuce măcar un oscior de consilier municipal.
Ne vom concentra atenţia asupra cavalerilor care au în spate stăpâni (a se citi lideri de partide) hârşâiţi în luptele cu duşmanii care le atacă castelul unde au adăpostită salba de privilegii din care speră să se înfrupte din plin. Unii cavaleri par blânzi, dar au spade aprige şi bine ascuţite, cum ar fi Cătălin Flutur de la PD-L sau Gheorghe Sorescu de la PNL, alţi vor să pară fioroşi, dar au în teacă o spadă de plastic şi nu pot penetra cu folos, cum este social-democratul Costică Macaleţi.
Cert este că bătălia pentru scaunul de primar se va da între aceştia trei cavaleri ai tristelor speranţe ce caracterizează starea sufletească a electoratului botoşănean, lucru pe care l-am mai afirmat cu ceva timp în urmă. Faţă de intenţiile declarative din precampania electorală, faţă de anunţurile făcute privind programele cu care se vor duela pentru a accede la scaunul râvnit, campania propriu-zisă a debutat cu o notă de neaşteptată timiditate.
Liberalul Gheorghe Sorescu, care ameninţa electoratul cu un program de administrare a Botoşanilor bogat în realizări de primă necesitate, de urgenţele a doua şi a treia, a dat la iveală un progrămel cam subţirel. Programul său cuprinde angajamente demne de un program al Biroului Organizaţiei de Bază al PCR cu care secretarul de partid îl ameţea de cap pe instructorul ce răspundea de organizaţia sa, program care, după adunarea de partid era aruncat într-un colţ de fişet. Acolo se odihnea până la viitorul an, când era scos de la naftalină şi copiat prin actualizare, mai primind odată binecuvântarea votului celor adunaţi în sala ornată, în loc de galbenul liberal de astăzi, cu roşul social-democraţilor din trecutul lor comunist.
Este un program cu multe generalităţi, fără angajamente concrete, fără termene şi responsabilităţi. Un program improvizat, asamblat cam noduros, dar care, având în vedere seriozitatea candidatului poate fi acceptat sub rezerva perfectării din mersul campaniei electorale. Gheorghe Sorescu este un candidat cu imagine pozitivă şi cu multă greutate în faţa electoratului botoşănean. PNL-ul are bani să-i susţină campania, are oameni pregătiţi să lovească în adversari, adică să facă treaba murdară, fără a-l compromite pe Sorescu.
Costică Macaleţi, candidatul social-democraţilor, a debutat în campanie fără prea mult zgomot. El rămâne în continuare „domnişoara” cu ochii plecaţi de ruşinoasă ce este că mămica i-a adus un peţitor, deşi ea n-are intenţie de măritiş cu acesta, gândul său îndreptându-se spre un alt ideal de viaţă. Macaleţi candidează pentru că nimeni din PSD n-a voit să-şi asume o asemenea responsabilitate. Cred că singurul din PSD, care regretă acum după Egner, este chiar Macaleţi. Cu tupeul ce-l caracterizează, Egner ar fi făcut pentru Macaleţi munca cea mizerabilă, aşa cum unii liberali o vor face pentru Sorescu. Fără un program electoral atractiv, fără forţă în cuvântul rostit, fără putere de convingere, perceput ca „domnişoară de salon”, Costică Macaleţi nu poate visa la turul doi.
Turul doi va aduce în ring lupta a doi cavaleri, cu veşminte politice diferite, cu forţe total diferite şi care vor lupta cu arme diferite. Mă refer la liberalul Sorescu şi portocaliul liberal-democrat Flutur. Va fi o luptă ce poate genera surprize, dar tradiţia ne cere să dăm prima şansă celui aflat deja în fotoliul de primar, adică lui Cătălin Flutur. Asupra acestui subiect vom mai reveni, pentru că este vorba de un eveniment de prim rang politic. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


PNG-ul şi-a lansat candidaţii în sărăcie şi anonimat
o adunătură de refulaţi politici din alte partide
246 de botoşăneni au cules date statistice din agricultură
Vântul „şomeaz㔠la Bucecea
Gura păcătosului Egner adevăruri din epoca sa rosteşte
Ba al meu e cel mai bun!
Comentariul comentariilor (CVII)
(Ioan Rotundu)
Toată forţa sa politică stă în puterea ameninţărilor
Din 1 mai eşti pe Internet cu primarul tău!
Program Tele'M Botoşani luni, 5 MAI
Angajăm primar!
Botoşanii – gazda unei concurs naţional de limba română
Festivalul Mieilor
Horoscop
Replica nevestei
Are bani şi vrea relaţii intime
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă