Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Sindicate
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Proverbe şi...
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
3403
De la 07 Ianuarie 2003
101747525
Editorial

Machiaveli de Cotroceni

  • Ioan Rotundu
  • 30 January 2007, 23:00
Fără doar şi poate că, după modul în care conduce ţara, preşedintele Traian Băsescu se călăuzeşte după dictonul lui Machiaveli „Divide et impera”. Imediat ce s-a instalat la Cotroceni, scandalurile generate s-au ţinut lanţ. N-a fost zi, săptămână, lună, trimestru sau an în care preşedintele Băsescu să nu fie acuzat că a făcut s-au n-a făcut ceva, acuzaţie cernută apoi prin sita Constituţiei sau prin imaginea demnităţii funcţiei deţinute. Călit în astfel de scandaluri încă din perioada cât PD-ul s-a aflat în guvernarea CDR-istă, 1996 – 2000, apoi, ca primar al Bucureştilor în perioada 2000 – 2004, preşedintele a mai ales calea axiomei „Câinii latră, caravana trece”.
Pornind de la acuzaţiile că are manifestări de marinar debarcat într-o tavernă, de şpriţar pe la Golden Blitz, de bădăran la întâlnirile diplomatice, că gafează prea brutal la întâlnirile protocolare, că vorbeşte vrute şi nevrute la întâlnirile oficiale de rang înalt, şirul reproşurilor ce i se aduc este lung şi variat. M-am întrebat de multe ori dacă acesta-i preşedintele pe care l-aş fi vrut, atunci când l-am votat. Nu am găsit un răspuns convenabil şi împăciuitor cu propria-mi conştiinţă, dar nici nu m-am oprit la unul care-mi repugnă. Am momente când îl preţuiesc şi când mi se face scârbă. Dacă mă gândesc la anticipaţia sa în ce priveşte nevoia Europei de promovare a unei autonomii energetice faţă de Rusia şi la gestul lui Putin de a opri scurgerea gazului prin conducta către Europa, simt un sentiment de mândrie că preşedintele României a sesizat principala slăbiciune a Uniunii Europene, iar Europa i-a recunoscut acest merit.
Dacă mă gândesc la insistenţele lui Băsescu ca Marea Neagră să intre sub controlul Europei, ca o pavăză împotriva măsurilor punitive ce le poate lua oricând Putin şi la americanii care au prins din zbor importanţa ideii promovate de preşedintele nostru, iar mă simt mândru.
Dar când îmi apare în faţa ochilor imaginea aceluiaşi preşedinte, invitat la ambasada Angliei de la Bucureşti, care înşfacă din mâna cuiva paharul de wisichi şi-l dă peste cap, mă simt ruşinat. Referitor la ieşirile sale comportamentale de tip marinăresc, mai că l-aş aproba. Dialogul diplomatic a ajuns atât de încifrat, de codat, că dacă nu eşti din branşă, nu ştii când partenerul de dialog a spus da şi când nu.
Abordând în dialog un stil direct, pe şleau, preşedintele a ieşit din canoanele diplomaţiei, dar a şi forţat partenerul de dialog să renunţe la stilul evaziv, duplicitar, interpretabil şi să dea un răspuns clar, fără putinţă de ocolişuri şi interpretări ulterioare. Poate că diplomaţia europeană, şi de ce nu a lumii, avea nevoie de un astfel de duş rece. Nu ştiu cât de încântaţi au fost preşedinţii acelor state ce s-au întâlnit cu Iliescu, de abilităţile sale diplomatice, dar ştiu că acele puţine oficialităţi internaţionale şi şefi de state care au dat mâna cu Băsescu al nostru, nu-l vor uita uşor. Jovial, fără trac, fără vorbe mieroase, manifestând un stil direct în dialog şi comportament, Băsescu a devenit multora simpatic.
Scriitorul Octavian Paler afirma într-o emisiune „Sinteza zilei” pe Antena 1 că preşedintele unei ţări dă imagine naţiunii pe care o reprezintă, iar preşedintele Băsescu nu-i deloc o cinste pentru români. Vorbă de intelectual, crescut şi educat prin anumite saloane, unde se respiră un anumit tip de cultură. Poporului pare să-i placă de Băsescu. De unde şi izvorul simpatiei de care se bucură preşedintele, ori de câte ori coboară în mijlocul mulţimii. Cu un calcul înspăimântător de glacial, preşedintele păşeşte prin mulţime, ca apoi să intre în biroul luxos şi să taie în carne vie prin clasa politică, sacrificând fără scrupule câte un rebel sau mai achitând câte o poliţă din cele vechi adunate. Iar când evenimentele se succed lent, fără vlagă, fără tensiuni notabile şi nebăgate în seamă de naţiune, are grijă preşedintele să aţâţe focul.
Cu cât politicienii sunt mai înverşunaţi unii împotriva celorlalţi, cu atât preşedintele se simte mai sigur pe funcţie şi mai convins că el este Mesia pentru români. Ce mai, Machiaveli de Cotroceni face tot ce-i stă-n putinţă nu nu-şi dezamăgească tizul istoric. Fantastic, dar cu cât forţele sale malefice sunt mai evidente, cu atât poporul îl iubeşte mai mult. De unde şi convingerea sa că nulităţile politice adunate sub cupola PSD-ului şi a „Prostănacului” nu vor reuşi să-l suspende şi apoi revoce din funcţia de preşedinte.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comentariu la comentarii (XVI)
(Ioan Rotundu)
Visul lui Băsescu
Uleiul de măsline - medicament preţios şi aliment ideal (II)
Grecia modernă
Horoscop
Nu mai vreau să plătesc taxa pe fraier!
(Cârcotaşul)
Hruşcă-i invită pe consilierii judeţeni să se prindă-n hora dosariadei
Se aşteaptă abundenţă de proiecte din partea şcolilor
Gripa zburdă prin şcoli fără nici o stavilă medicală
Liderii de sindicat vor să afle cum facturează Termica preţul căldurii
Deţinătorii de baraje îşi asumă riscuri inconştiente
Cum mai fentează angajatorii statul
Ghiorghiţă zice că-i pregătit să lupte cu zăpada… care lipseşte
Dacă n-ar căpuşa banii noştri şi ai primăriei, Urban Serv ar da ortul popii
Filarmonica vrea să încânte copiii cu poveşti muzicale
Primăria Botoşani are planuri mari în reabilitarea străzilor
Comisie de verificare a iluminatului public
Împinşi de la spate spre standarde informaţionale europene
Ghiorghiţă a inventat, pentru taximetrişti, o nouă corvadă
Păţania şoferului neatent
De nu era şanţul, putea fi şi mai rău!
Moartea i-a fost dureroasă şi violenţă
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă