Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Infracţiuni
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Religie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
23307
De la 07 Ianuarie 2003
104608484
Editorial

Mai ticălos ca Ponta

  • Ioan Rotundu
  • 2 September 2013, 23:00
Ieri, spre deliciul românilor iubitori de panarame publice, preşedintele Băsescu a lătrat la premierul Ponta pe problema Roşia Montana iar premierul i-a întors urletul. De muşcat, adică de spus adevărul verde în faţă, n-a muşcat niciunul. Pe când era în opoziţie, Ponta l-a acuzat pe Băsescu că a primit bani de la societatea Gold Corporaţion ca să le avizeze exploatarea, deşi Băsescu nu semnase nici un act şi nici n-a făcut presiuni asupra premierului Boc să dea undă verde exploatării aurului.
Ajuns premier, Ponta a stabilit în Guvern că societatea Gold Corporation poate primi aviz de exploatare a aurului pentru că toate ministerele de resort i-au acordat avizele necesare, inclusiv cel de Mediu. În opoziţie Ponta şi soţia sa Dacia Sârbnu s-au declarat ferm împotriva exploatării aurului de la Roşia Montana. Ca premier şi-a schimbat brusc atitudinea.
Când au început protestele, miştocarul premier s-a dovedit şi laş. Imediat a iniţiat un proiect de lege pe care l-a depus la Parlament, declarând public că el în calitate de deputat nu va vota legea.
Spuneam în editorialul de ieri că Ponta este ipocrit şi duplicitar. De fapt, ce se ascunde în spatele acestei manevre? Câte ceva s-a aflat ieri. Afacerea Roşia Montana a fost iniţiată în timpul Guvernului Văcăroiu, adică prin 1995, cap de pod fiind compania de stat Mininvest Hunedoara. Atunci s-au făcut primele jocuri în predarea exploatării aurifere de la Roşia Montana către canadieni.
Pierzând alegerile în 1996 în favoarea CDR, totul s-a trecut sub tăcere până în 1999. În acest an, când premier era actualul guvernator al BNR Mugur Isărescu, fără gălăgie publică şi fără vreo licitaţie, Min invest Hunedoara primeşte licenţă de exploatare auriferă la Roşia Montana.
În anul 2000, sub Guvernul Năstase, licenţa de exploatare trece de la Minvest, tot fara licitaţie, la compania privată Roşia Montana Gold Corporation (fosta Euro Gold Resources).
Timp de 14 ani noi habar n-am avut că există licenţă de exploatare. De ce atunci toată această tevatură între Băsescu şi Ponta. Ca preşedinte, Băsescu a avut acces la conţinutul licenţei şi ştia cum s-a eliberat aceasta. De ce n-a acţionat preşedintele în a desecretiza licenţa şi a ne spune cine au fost premierii implicaţi în această afacere, acesta nu ne spune nimic în această privinţă.
De ce ţipa Ponta în opoziţie şi şi-a schimbat la 180 grade poziţia ca premier putem deduce acum. Fiind implicat mentorul său Adrian Năstase, Ponta nu voia ca afacerea să iasă de sub umbrela PSD.
Băsescu n-avea pentru ce primi bani de la Gold Corporaţion pentru că nu i-a avantajat cu nimic. De aceea ieri, în replică la acuzaţia pe care Ponta i-a adus-o, Băsescu l-a întrebat pe premier câţi bani a primit ca să dea aprobările pe care le-a dat? Iar Ponta i-a răspuns la mişto, cum îi este stilul.
Ponta ne mai ascunde ceva. Spunea, tot ieri, că de nu se va da liber la exploatare, România va trebui să plătească firmei canadiene două miliarde de dolari. Da, Guvernul Năstase s-a încurcat în nişte împrumuturi cu această firmă iar Ponta nu vrea să se afle de această afacere. Nu dă bine pentru USL. De aceea totul este ţinut la secret.
Să recapitulăm privatizările şi contractele din perioada Guvernului Năstase: privatizarea Petrom ne-a lipsit de resursele de petrol şi gaze naturale, s-au încheiat primele contracte cu „băieţii deştepţi” din energie, s-au privatizat oţelăriile către ruşi şi acum aceştia le închid, s-a privatizat Alumina Slatina tot cu ruşii, s-a încheiat cel mai păgubos contract cu firma americană Bechtel, a privatizat cu un arab Rompress, privatizare eşuată cu mari pierderi pentru România, s-au făcut afaceri cu Omar Haissan, etc.
Ponta este produsul lui Năstase. Cum să nu-şi apere mentorul?! îl apără, dar pe seama buzunarului nostru. Dar nu pe Ponta l-aş acuza cel mai grav. Vinovatul principal este preşedintele Băsescu pentru că ştie adevărul şi nu-l face public. Băsescu latră la Ponta, Ponta latră la Băsescu dar de muşcat nu muşcă niciunul. Sub acest aspect Băsescu este mai ticălos ca Ponta. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Sf. Petru şi licitaţia
1993, Scrisoarea Prea Fericitului Patriarh Teoctist către Sanctitatea Sa Patriarhul Alexei
Dreapta românească se va uni a doua zi după europarlamentare
De ce a a devenit Roşia Montana problema tuturor
Nu am nicio problemă să declanşez un referendum pe tema Roşia Montana
Gigi Becali a solicitat transferul din Penitenciarul Jilava
Liviu Dragnea a fost la DNA şi a studiat documentele din Dosarul referendumului
RISE Project: Documentele confidenţiale ale afacerii Roşia Montana
Botoşani: Locul unde se afl㠄leopardul” primarului Portariuc
Ioan Roiundu
Sătenii din Ungureni și-au testat gratuit glicemia
Primarul municipiului Botoșani este Cosmin Andrei
Sătenii din Călărași nu vor mai înota în noroi
Summer Fest a lăsat în urmă tone de gunoi
Tabăra de vară în domeniul situaţiilor de urgenţă, în plină desfăşurare
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă