Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Editorial
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
6303
De la 07 Ianuarie 2003
123140043
pnl
Editorial

Marea dezamăgire

  • Ioan Rotundu
  • 14 August 2014, 23:00
Prin mediul politic botoşănean circulă un sondaj, despre care se zice că ar fi fost realizat recent, şi din care reiese că preferinţele electoratului s-au îndreptat din nou către PSD. Nu mă miră. Poate că situarea PSD-ului pe primul loc, în acest sondaj, este singurul lucru adevărat din tot conţinutul său.
Cu sloganul „Să trăiţi bine!”, Alianţa Da şi preşedintele Băsescu au câştigat alegerile, dând speranţe românilor că viaţa lor se va schimba radical şi în bine. Ce se întâmplă în ultima perioadă pe scena politică românească, nu numai că a atras oprobiul întregii ţări, dar a produs şi o mare dezamăgire.
Rămânând în sfera politicii botoşănene, constatăm că de la mici şicane şi lovituri pe la spate, cei din Alianţa DA au trecut la lovituri decisive. Preşedintele Partidului Democrat, deputatul Radu Drăguş, a făcut pasul hotărâtor şi a dat jos de pe sediul partidului sigla Alianţei, semn că ruptura s-a produs. Înclin să cred că iremediabilă. Sondajul la care am făcut referire situează PD-ul pe locul trei în preferinţele botoşănenilor, loc pe care acest partid nu l-a ocupat în nici un sondaj.
De unde şi un puternic motiv pentru mine să suspectez sondajul de făcătură politică. Am fost vicepreşedinte al PD în perioada 1995 – 1997, când am demisionat. Cunosc bine resursele politice ale acestui partid, ştiu cum se fabricau anumite sondaje şi apoi se popularizau, cum se puneau la cale anumite acţiuni de denigrare a celorlalte formaţiuni politice sau chiar liderii lor.
Din anul 2000 m-am retras total din politică, iar în cei şapte ani câţi au trecut de atunci, zic eu, am reuşit să mă dezintoxic de partizanat şi să pot privi evoluţia evenimentelor cu o anume detaşare şi neutralitate, apreciind cât mai obiectiv contextul producerii lor. Mai degrabă aş crede că locul trei l-ar ocupa PRM-ul lui Vadim, după ce, deşi nu-mi place, trebuie să cedez locul doi PNG-ului, aflat în top şi la nivel naţional.
Lăsând PD-ul cu problemele lui de imagine, să aruncăm o privire în curtea PNL-ului. Aşa cum anticipam, grupurile formate în interiorul acestui partid s-au radicalizat şi caută să controleze puterea. Nu era şi nu este posibilă o convieţuire liberală unitară cu un preşedinte ca Liviu Câmpanu, om cu un caracter dificil, violent, cu înclinaţii dictatoriale. Deja între Câmpanu şi deputatul Mihai Mălaimare au apărut divergenţe. Să luăm act că ele sunt abia la început, dar că se vor acutiza în progresie geometrică.
Cei doi sunt firi total diferite şi incompatibile. Mălaimare este un om de cultură, cu o anumită educaţie de salon bucureştean, cu evidente înclinaţii umaniste şi adeptul lucrului în colectiv. Câmpanu, deşi medic, este radical cu cei din jur, introvertit, marcat de un puternic egoism politic şi cu dorinţa ardentă de mărire. Aşadar, între Câmpanu şi Mălaimare s-a creat un rapt, un clivaj politic care va duce la eliminarea din partid a unuia dintre ei.
Mai există în PNL grupuleţul grăsuţului Ţurcanu, suliţanul care s-a trezit, pe neaşteptate, cu nişte perspective politice la care n-a sperat vreodată. Privit cu îngăduinţă de către ceilalţi doi suliţeni, Ciubotaru şi Popescu, liberalul Ţurcanu, un Dinu Păturică al României capitaliste de tip nou, prinde curaj tot mai mare în a-şi radicaliza pretenţiile de a fi făcut părtaş, cu drepturi depline, la masa puterii liberale.
Cu astfel de oameni, PNL Botoşani, şi aşa slab agreat de electoratul botoşănean, şi-a hotărât soarta: îi vor urma pe ţărănişti, pentru a privi spectrul politic dintr-un spaţiu de tip einsteinian, adică din exterior.
Recent, PLD-ul lui Stolojan a fost recunoscut şi înregistrat ca partid politic cu toate drepturile legale conferite de lege. La Botoşani, senatorul Mihai Ţâbuleac, timorat o perioadă de incertitudinea viitorului politic al PLD, acum acţionează cu forţe revigorate şi cu convingerea că adevăraţii liberali de Botoşani vor fi cei înscrişi în PLD. Au toate şansele, pentru că liberalii istorici fac tot ce le stă în putinţă ca electoratul să-i elimine din viaţa publică.
Nu sunt singurul care m-am simţit trădat şi dezamăgit de modul în care Alianţa DA a înţeles să-şi onoreze promisiunile electorale, cum nu sunt singurul căruia îi este ruşine de modul în care preşedintele ţării mă reprezintă în plan naţional şi în lume. Numai că toţi cei care conştientizăm aceste aspecte de ordin politic suntem puţini. Marea majoritate vede în Becali un al doilea Iliescu al României, cu deosebirea că Iliescu s-a declarat liber cugetător iar Becali purtător de cruce şi ctitor de biserici. Andre Malreaux a spus: “Secolul al XXI-lea va fi religios sau nu va fi deloc”. Pentru români va fi unul religios şi becalizat. Părerea mea !
JD 5.03.2007

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Viol de proprietate rămas în aşteptare (II)
Metehnele baragladinei din fruntea IŞJ Botoşanii
Ioan Rotundu
Bancul zilei: La starea civilă
Horoscop
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog