Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Cultură
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
22239
De la 07 Ianuarie 2003
104607416
Editorial

Marea împăcare din Postul Crăciunului

  • Ioan Rotundu
  • 3 December 2015, 23:00
Acum doi ani, primarul de Botoşani, Ovidiu Portariuc, invitat la postul local Tv Tele’M, s-a supărat de modul în care moderatorul emisiunii îi punea întrebări aşa că s-a ridicat şi a plecat din emisiune. Consecinţa a fost că zecile de mii de botoşăneni care urmăreau emisiunea s-au declarat dezamăgiţi de atitudinea primarului şi mai ales de refuzul acestuia de a răspunde la întrebările care prezentau un interes public deosebit.
Iată că după acest lung interval de timp, primarul Ovidiu Portariuc a solicitat să participe din nou la o emisiune de dezbatere publică pe teme de administraţie locală, rugând cca emisiunea să fie moderată de acelaşi jurnalist Ionuţ Poclid iar comentatorul să fie tot subsemnatul.
Botezat fiind şi din părinţi creştini ortodocşi, primarul a făcut aseară un important pas spre dialogul cu botoşănenii, împăcându-se şi cu politica redacţională a postului Tele’M, un gest făcut în Postul Crăciunului când religia fondată de Iisus Hristos ne cere toleranţă şi iubire creştină, iertare şi împăcare.
Gestul primarului trebuie privit ca o dovadă de maturitate politică şi că experienţa dobândită în administraţia publică locală începe să-şi arate roadele. Chiar Portariuc, în discuţiile protocolare de dinaintea întrării în direct, a recunoscut că a fost un gest pripit şi impulsiv să părăsească emisiunea dar că între timp şi-a dat seama că fără un dialog direct cu botoşănenii, o informare periodică a acestora cu privire la activitatea sa, sunt necesităţi ale funcţiei de primar peste care nu trebuie să se treacă.
Principala discuţie a fost axată pe proaspătul Pact de pace lansat de Ovidiu Portariuc către ceilalţi lideri de partide, invitându-i să participe la realizarea unui Program de dezvoltare a municipiului Botoşani până în anul 2025. Portariuc s-a arătat bucuros că liderii celorlalte partide au dat curs invitaţiei sale şi că s-au angajat să sprijine programul indiferent de cine va fi în viitor primarul oraşului.
I-am spus că eu nu aş avea o aşa mare încredere în liderii de partide pentru că politicienii noştri sunt extrem de ipocriţi. Una declară şi altele le sunt faptele. I-am dat exemplul fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Botoşani, Mihai Ţâbuleac, care în nanul 2010 a lansat Programul de dezvoltare economico-socială a judeţului Botoşani până în anul 2020. Şi atunci liderii partidelor s-au angajat să sprijine realizarea lui dar când au avut o altă majoritate în Consiliul judeţean, primul lucru făcut a fost să pună Programul în fişet şi să nu mai amintească de el.
Cred că şi Pactul de pace al primarului Portariuc va avea aceiaşi soartă, deşi el crede în angajamentele luate de şefii celorlalte partide alături de PSD. Un alt subiect a fost înfiinţarea la Botoşani a unei universităţi cu mai multe facultăţi de profil tehnologic. Şi iar primarul a încercat să mă convingă că o astfel de iniţiativă este realizabilă.
Şi legat de acest subiect am avut mari rezerve. Facultăţile tehnice cer profesori universitari cu experienţă la catedră dar şi în practică, cer existenţa unor laboratoare dotate cu cele necesare pentru lucrările practice.
După 1990, în Botoşani, au apărut filiale a mai multor universităţi ieşene şi din ţară dar toate s-au închis tocmai pentru că n-au avut condiţii de desfăşurare a cursurilor şi mai ales profesorii necesari, naveta din Iaşi sau din alte oraşe universitare fiind extrem de obositoare şi mai ales costisitoare atât financiar cât şi ca timp.
S-au discutat şi alte probleme de administraţie publică locală dar important a fost pasul făcut de primar de a relua dialogul cu botoşănenii şi de a colabora din nou cu media locală. Sunt convins că gestul său va fi bine primit de botoşănenii dispuşi să ierte repede păcatele tinereţii şi să-şi recapete încrederea în primarul ales. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comunicat de presă Fundaţia „Nicoar㔠Botoşani
Primii indicatori macroeconomici ai proiectului de buget pentru 2016:
Deficit ESA de 2,95%, crestere economica de 4,1%, investitii publice de 37,7
Eruptie spectaculoasa a vulcanului Momotombo din Nicaragua, dupa o pauza de 110 ani
Incendiul de la Colectiv: Trei pacienti de la Spitalul de Arsi au murit din cauza infectiilor
Adrian Curaj, ministrul Educatiei: Am decis sa revoc Consiliul National de Etica
Ministrul Finantelor, despre programul Prima Casa:
Poate nu ar fi oportun in aceleasi conditii, analizam toate posibilitatile
Scutul antiracheta de la Deveselu va deveni activ pe 18 decembrie - oficial american
Horoscopul zilei de 4.12.2015
Bancul zilei: Cofetarul în Iad
Reţeta zilei: Cum să păstrăm verdeaţa proaspătă la frigider?
Dimineata in care nu ma bucur ca fac parte din specia umana
Cum au ajuns maghiarii din Targu Secuiesc sa se solidarizeze cu un suspect de terorism
Povestea unei crize de incredere tot mai profunde
Botoşani: Cum Telekom îşi bate joc de vârstnicii cu handicap fizic
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă