Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Editorial
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Religie
Remember
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
1157
De la 07 Ianuarie 2003
122886806
Editorial

Mascarada comasării

  • 4 August 2013, 23:00
M-am săturat până peste cap să constat cât fariseism politic emană cei din USL şi câtă ignoranţă, prostie şi lipsă de solidaritate socială manifestă unii concetăţeni ai noştri. Mă refer la cei care comentează ştirile de presă care vizează comasarea spitalelor din Botoşani cu cel judeţean.
Să mai adaug că pe lângă toate acestea mai există şi comentatori care au menirea să mistifice adevărul şi să-l prezinte cititorilor prin comentarii care cuprind frânturi de adevăr, dând impresia de corectitudine în cele afiormate.
În realitate, comasarea spitalelor este o problemă cât se poate de simplă şi care n-ar trebui să aibă vreo conotaţie de ordin politic, ci numai legislativ. Pentru că nicio lege a Guvernului Boc nu obligă pe consilierii judeţeni să voteze comasarea, cum susţin unii comentatori plătiţi să intoxice opinia publică, cum nu există nicio lege care să impună comasarea spitalelor.
Cei din USL ştiu foarte bine adevărul cu privire la necesitatea acestei comasări, dar profită de confuziile care s-au creat pe seama acestui subiect şi le valorifică în interes politic de ordin personal al unor membri ai săi.
De partea cealaltă, conducerea Spitalului judeţean Botoşani, cei de la Casa de Asigurări de Sănătate şi cei din PDL, care sunt acuzaţi că vor comasarea din interese partinice, n-au găsit calea cea mai limpede, mai simplă şi pe înţelesul celor mulţi de ce a apărut comasarea ca o necesitate vitală pentru sănătatea întregului judeţ şi nu numai a celor cu bani.
Iată cam cum stau lucrurile cu comasarea. Fostul ministru al Sănătăţii, Atilla Ceske, împreună cu un grup de specialişti şi în vederea alinierii spitalelor din România le cerinţele normelor europene, a stabilit criteriile de clasificare a unităţilor spitaliceşti. Iar criteriile împart spitalele în cinci categorii, în raport de categoria primită spitalul urmând a beneficia şi de finanţarea cuvenită.
Potrivit acestor criterii, pentru ca spitalul nostru judeţean să poată primit categoria III-a, este necesar să întrunească anumite condiţii, printre care şi un număr de secţii de specialitate precum pediatria, obstetrică-ginecologie şi psihiatrie.
Cum spitalul nu are aceste secţii de specialitate, nu poate primi categoria III-a, ca să primească şi o finanţare pe măsură. Modul în care este el organizat în momentul de faţă, în raport de criteriile stabilite, îl situează la nivelul categoriei a V-a, ceea ce înseamnă o finanţare scăzută şi reducerea unor specialităţi medicale existente în prezent.
Ce se impune să facem noi, nu Ministerul Sănătăţii, nu Guvernul Boc, nu PDL-ul. Spitalul judeţean, cel de Pediatrie, Psihiatria şi Maternitatea se află sub administrarea Consiliului judeţean. Dacă vrem ca spitalul judeţean să se ridice la nivelul categoriei a III-a, atunci Consiliul Judeţean Botoşani trebuie să decidă comasarea acestor spitale în unul singur.
Nicio lege nu obligă CJ-ul să voteze comasarea. Această decizie trebuie luată din interesul nostru, al întregului judeţ, pentru a propulsa spitalul judeţean spre o finanţare care să permită să presteze acte medicale în cât mai multe specialităţi. Ministerul Sănătăţii nu verifică ce-au hotărât sau nu consi9lierii judeţeni, el verifică criteriile de încadrare în categorie. Ori, preşedintele CVJ Mihai Ţâbuleac vrea să convingă consilierii judeţeni că a vota comasarea nu îndeplinesc moftul nimănui, ci consolidează sistemul de sănătate al judeţului.
Numai că simplitatea luării acestei decizii a fost complicată interesat de cei din USL, pentru că au în mijlocul lor nişte membri medici care au interese personale. Iar cei doi co-lideri ai USL, în loc să susţină interesul public, susţin interesul personal al acestor medici.
Şi ca nebunia să fie pe măsura spuselor dr. Nicolae Vlad, specialistul în psihiatrie, cei din USL au venit cu fel de fel de aberaţii şi improvizaţii, susţinând că cei din PDL nu vor să le aplice iar Guvernul Boc nu vrea să dea o hotărâre de aplicare a propunerilor USL Botoşani.
O tâmpenie, că aşa cum am arătat, Guvernul Boc n-are treabă cu comasarea sau necomasarea spitalelor. Aici este vorba de îndeplinirea unor criterii. Le îndeplineşti, primeşti bani, nu le îndeplineşti, eşti retrogradat spre coada clasamentului şi primeşti bani mai puţini.
Aşa cum am mai spus, cei din USL trebuie să-şi asume răspunderea blocării deciziei CJ de a permite spitalului judeţean să întrunească condiţii de clasificare pentru categoria a III-a. N-au absolut nicio scuză pentru încăpăţinarea cu care se opun acestei comasări. Să lase mascarada politică la o parte şi să conştientizeze că decizia comasării este o necesitate pentru sănătatea populaţiei unui judeţ întreg şi să nu deturneze această necesitate într-un privilegiu al membrilor săi. Părerea mea!
24.10.2011

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Beţivul din fire n-are kecuire
666 în PSD Botoşani
Costiţă şi ospătar… de porc
De ce, în cazul CEC-ului fals n-a fost sesizat Parchetul?
Moaştele Sfinţilor Sila, Paisie şi Natan de la Sihastria Putnei la Schitul Orăşeni
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog