Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
39801
De la 07 Ianuarie 2003
108680781
Editorial

Menşevicii ARD contra bolşevicilor PSD

  • Ioan Rotundu
  • 5 November 2012, 23:00
Mâine, 7 noiembrie, se împlinesc 95 de ani de la Marea Revoluţie Socialistă din 25 Octombrie 1917, evenimentul cel mai important al secolului XX şi care a marcat un moment crucial în istoria omenirii.
În întâmpinarea acestui eveniment am realizat pentru Tele’M Botoşani un reportaj care a fost difuzat sâmbătă, 3 noiembrie. Au acceptat invitaţia mea pentru a realizat acest reportaj Prof. dr. Iulian Cătălin Nechifor şi Prof. istoric Ionel Bejenaru, filmările având loc în sala cu exponate din Primul Război Mondial a Muzeului Judeţean Botoşani.
Cine a urmărit acest reportaj, a putut remarca diferenţa de opinie dintre tânărul Prof. dr. Nechifor şi istoricul pensionar Bejenaru, cei doi având viziuni parţial diferite asupra modului în care Lenin a pregătit şi desfăşurat revoluţia care i-a permis să preia puterea în Rusia ţaristă şi s-o transforme într-un stat comunist totalitar, având ca principiu de guvernare teama şi teroarea.
Istoricii n-au consemnat câte vieţi au fost sacrificate pentru instalarea puterii sovietelor, dar se apreciază la vreo 30 de milioane de ruşi morţi în război, în luptele dintre bolşevici şi albgardişti şi împuşcaţi de comisarii sovietici pentru că erau declaraţi duşmanii noului regim comunist.
Am ţinut ca în cadrul acestui reportaj să explic cum au apărut noţiunile de menşevic şi bolşevic, pentru că în zilele noastre mulţi folosim eticheta de bolşevic schimbându-i sensul.
La al doilea Congres al Partidului Social Democrat al Muncii din Rusia care a avut loc în 1903, au apărut două curente. Cel al lui Lenin, bazat pe teoria că un partid puternic trebuie să se bazeze pe un număr mare de membri şi simpatizanţi în timp ce Martov, un alt lider important al partidului, susţine că forţa partidului trebuie să fie un grup elitist de activişti. Pentru că nu s-au înţeles, în partid au apărut cele două curente iar pentru că Lenin se baza pe majoritate a fost denumit bolşevic iar fracţiunea minoritară a lui Martov menşevicii.
Am căutat o comparaţie a evenimentelor de atunci cu cele actuale de pe scena politică românească li am considerat că menşevicii ar fi PDL, bazat pe un grup restrâns de activişti politici, iar bolşevicii cei din PSD, pentru că sunt un partid aproape de masă, deci de o largă majoritate.
Prof. Nechifor n-a fost de acord cu această comparaţie, susţinând că sunt contexte istorice diferite. În schimb, Ionel Bejenaru, un produs al societăţii comuniste româneşti ca mulţi dintre noi, m-a respins paralela istorică. Cine cunoaşte, chiar şi în mare, paşii parcurşi de Lenin în a prelua puterea în Rusia, poate găsi lesne similitudini în paşii politici pe care-i parcurg în momentul de faţă liderii USL în a prelua puterea totală în România.
Lovitura de stat din iulie – august acest an poate fi comparată cu lovitura de stat dată de Lenin Guvernului rus burghezo-democrat condus de Kerenski, în noiembrie 1917. În urma ultimilor alegeri democratice din Rusia, în Adunarea Constituantă bolşevicii lui Lenin au avut mai puţine mandate decât socialiştii, democraţii, menşevicii şi cei care susţineau Guvernul Kerenscki. Cu toate acestea, Lenin n-a recunoscut hotărârile Congresului şi a ocupat puterea cu forţa, ceea ce a genera războiul civil dintre bolşevici şi albgardişti, un război sângeros şi cu milioane de victime.
Actualul USL, chiar dacă n-a reuşit să-l dea jos pe preşedintele Băsescu prin referendum, n-a recunoscut valabilitatea acestuia şi continuă să clameze că Băsescu este un preşedinte neconstituţional. Nici că se poate o dovadă mai clară de bolşevism!
USL nu a cedat lupta pentru acapararea întregii puteri şi, potrivit declaraţiilor lui Dan Voiculescu, există un alt plan de demitere a preşedintelui. Modul în care USL şi-a recrutat candidaţii la parlamentare, mulţi dintre ei compromişi în imaginea publică, cu dosare în curs de instrumentare, cu implicaţii în acte de corupţie indică nevoia de a crea un Parlament bazat pe aleşi şantajabili pentru a vota orice li se va cere.
Aceste acţiuni politice se desfăşoară pe o stare de derută, de dezamăgire a naţiunii, ceea ce permite o uşoară manipulare a acesteia, aşa cum s-a întâmplat şi în Rusia ţaristă a anului 1917.. USL nu se va da înlături de la nimic ce-i poate permite să preia puterea totală. Avem dovezi certe de reacţii pur bolşevice faţă de ambasadorul USA la Bucureşti, faţă de cancelarul Germaniei sau a conducerii UE, când toţi aceştia au semnalat derapajul de la democraţie al liderilor USL.
Înclin să cred că liderii USL au un plan mai larg de preluare a puterii în România şi acest plan are un anumit sprijin din exterior. Cum acţiunile lor sunt şocant de asemănătoare cu cele ale bolşevicilor din perioada lui Lenin, înclin să cred că Rusia lui Putin nu este străină de ce se petrece pe scena politicii româneşti.
Toartă această ascensiune de putere a USL se datorează lipsei de reacţie a opoziţiei reprezentată mai nou de Alianţa România Dreaptă. Liderii acestei alianţe se împiedică unii de alţii, se contrazic în acţiune, îşi pierd suflul politic în demersuri fără impact public etc. Se comportă ca menşevicii în faţa lui Lenin. Tare mă tem că atunci când se vor trezi la realitate va fi prea târziu. Mai ales pentru noi. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Judecata la români
De ce Făgărăşian?
Ioan Rotundu
ICCJ a amânat judecarea contestaţiei de anulare a pedepsei lui Adrian Năstase
Ponta se mai gândeşte dacă vom avea euro în 2015
Gastronomie: Varză murată cu roşii şi ardei graşi
Petru Grozavu: Lista «celor 6». Vor urma şi alţii?
Consiliul Unirii de la Chişinău se pregăteşte de Ziua Naţională a României
Guvernul va interzice oferirea de alimente, băuturi şi bani
în campania electorală
3 preşedinţi şi un membru de secţie de votare din Mehedinţi, trimişi în judecată
în dosarul fraudelor la referendum
Victor Ponta ar scădea impozitele dar nu-i dă voie bugetul
ARD şi-a lansat candidaţii cu promisiuni electorale consistente
Controlul "ferm" al lichidităţii impus de BNR duce la întărirea leului
Incendiu la un uscător de cereale
Două proiectile găsite în pădurea Vorona
Cum am devenit membru în reţeaua citostaticelor. Vrei sa intri şi tu?
de Vlad Mixich HotNews.ro
Mii de centrale sigilate pentru că nu erau verificate
Basarabenii vor oi karakul de la botoşăneni
Preşedintele Ţurcanu are nevoie de 300 milioane lei pentru asfaltări
Botoşani: Avem elicopter SMURD
„Zilele medicinii botoşănene”
DSP va construi fântâni pentru apă fără nitriţi
Botoşănenii continuă să fie în topul îndatoraţilor la bănci
Botoşani: Prefectul Constantinescu a fost demis
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă