Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Social
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Gastronomie
Publicitate
Remember
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
9113
De la 07 Ianuarie 2003
80598489
Editorial

Merităm din plin palmele Europei

  • Ioan Rotundu
  • 1 November 2007, 23:00
Din nou un ţigan român a comis o gravă infracţiune în Italia, iar presa italiană a avut un nou prilej să-i catalogheze pe români cei mai periculoşi infractori. Spre nefericirea sutelor de mii de români care au ajuns în Italia din nevoia de a munci pentru a câştiga un ban şi a-şi întreţine familia rămasă în ţară, cele câteva sute de ţigani (după alţii mii) care s-au oploşit pe aceleaşi meleaguri, prin infracţiunile comise, îi pun pe cei corecţi în situaţii umilitoare faţă de populaţia autohtonă. Problema nu este una cu specific italian, de infracţionalitatea ţigănească nefiind ocolite nici ţări ca Germania, Franţa, Spania şi mai puţin Austria sau Elveţia, ţări în care ţiganii sunt şutuiţi de la graniţă, imediat ce sunt localizaţi.
Umilinţa românilor cinstiţi aflaţi în ţările în care ţiganii români comit grave infracţiuni se mai trage şi de la confuzia creată între numirea ţiganilor rromi, sugerând străinilor confuzia că toţi românii sunt o apă şi-un pământ ţigănesc. Plătim acum o poliţă a umilinţei Guvernului României, indiferent de culoarea lui politică, faţă de organismele Uniunii Europene, din perioada când aspiram să devenim ţară europeană. Am ascuns Europei problema internă a ţiganilor, a neintegrării lor sociale, am minţit organismele europene că ţiganii noştri pot fi trataţi de la egal la egal ca orice cetăţean european, iar cum luăm palme şi ne umplem de ruşine.
România a beneficiat de multe programe de integrare socială a ţiganilor, dar banii au ajuns la diferite asociaţii şi fundaţii ţigăneşti, unde s-au topit, fără ca viaţa ţiganilor să se schimbe cu ceva. Pentru a nu fi acuzate de discriminare socială, guvernele de până acum au tolerat ieşirile violente ale ţiganilor, luptele dintre clanuri purtate pe străzi ziua în amiaza mare, furturile asupra gospodăriilor românilor şi din proprietatea privată a persoanelor juridice. Nici când românii n-au mai putut răbda să fie furaţi de ţigani, şi au ripostat violent, autorităţile statului n-au acţionat cu fermitate şi n-au considerat necesar să acţioneze la modul serios asupra integrării sociale a ţiganilor, nu prin a-i lăsa să prade prin ţările Europei, ci prin a-i educa în ţară.
Nu s-au luat nici măsuri preventive ca ţiganii cu cazier să nu poată ieşi din ţară decât în condiţii strict controlate şu cu garanţii că acolo unde vor să ajungă, vor munci şi nu vor fura. După 1990, primii care au ieşit din ţară au fost ţiganii. După întrarea în Europa şi ridicarea restricţiilor de vize, tot ţiganii au fost cei care, val după val, au invadat Europa. Cu toate semnalele primite de prin ţările unde ţiganii îşi fac de cap, furând, cerşind, practicând prostituţia, traficul cu droguri şi, cel mai grav, comiţând crime, Guvernul României n-a luat nici o măsură, n-a avut decât reacţii palide, timide, de teama de a nu fi acuzat de promovarea unei politici discriminatorie rasial. Nici măcar castelele cu zeci de turnuleţe, aceşti mastodonţi din beton şi termopan, n-au ridicat semne de întrebare autorităţilor române. De unde au avut bani aceşti ţigani să ridice castele ce costă chiar zeci de miliarde de lei vechi? Nu şi-au închipuit că fură, pe acolo pe unde colindă prin Europa?
Iată că toate aceste, să le zicem toleranţe, ca să nu le numim dovezi ale incompetenţei, acum se răzbună. Se răzbună pe românii cinstiţi, pe tinerii români plecaţi să studieze în străinătate şi care sunt puşi în faţa unor fapte reprobabile comise de conaţionali. Voiam un brad de ţară. Iată că l-am găsit. Ni l-au oferit ţiganii, ducând vestea că românii sunt o naţiune de hoţi, proxeneţi, criminali. Cred că a sosit timpul ca autorităţile române să revizuiască denumirea de „rrom” şi să revenim la cea istorică de ţigan. Europa s-a convins care este comportamentul social al ţiganului român. Este momentul ca Guvernul să tranşeze ferm obligaţiile ce revin organismelor neguvernamentale care apără interesele ţiganilor, iar dacă acestea se dovedesc incapabile să controleze comportamentul social al propriei etnii, atunci, Guvernul să conceapă un cadru legislativ care să prevină şi să apere imaginea României, dar şi ţările europene, de criminalitatea ţiganilor noştri.
S-a ajuns în situaţia ca mulţi români să regrete faptul că mareşalul Antonescu n-a reuşit să-şi ducă la bun sfârşit programul de epurare a naţiei române de racila naţiei ţigăneşti. Sunt idei în fază incipientă şi extrem de periculoase. Nu trebuie să mai trăim un pogrom asupra ţiganilor. Astfel de epurări etnice nu caracterizează naţia română, dar este în obligaţia autorităţilor să ia cele mai severe măsuri pentru a stopa violenţa manifestată de ţigani şi de a se accelera integrarea lor socială, chiar dacă se impun cheltuieli substanţiale de la buget.
Decât să cheltuim bani pe referendumuri inutile şi ambiţii politice, mai degrabă investim pentru a ne salva şi apăra imaginea ţării. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Guvernul i-a mai luat primarului Flutur o sursă de venit
Ţărănistul Miluţ va ajutora cantina bisericii „Sf. Ilie”
Săptămâna viitoare încep lucrările la magistrala de gaz
„Suflete Moarte” propus pentru premiile UNITER
Vor începe lucrările la mall
Centrală pe deşeuri pentru Botoşani
A fost desemnat preşedintele BEJ pentru referendum
Consultaţii gratuite pentru profesori
Şcoli ce nu pot primi fonduri
Şcoli fără centralişti calificaţi
Consiliile Locale au învăţat lecţia
Tinerii pot primi informaţii şi în discoteci
Am putea vedea o nouă expoziţie a figurilor de ceară
Feţele bisericeşti prevestesc Apocalipsa, făcându-şi de cap?
abuzuri şi ilegalităţi comise de către cei ce poartă haină de preot
Educaţie despre cetăţenie în situaţii problemă
Despăgubiri pentru cei care au depus bani la CEC să cumpere autoturisme Dacia
Măsuri financiare pentru organizarea referendumului
Mai mulţi bani pentru studenţi
Daniel Dăianu: o economie competitivă, pentru salarii europene
Penegiştii reclamă că cei din PLD îl supralicitează pe Stolojan
Candidaţi din mai multe judeţe vor să fie făcuţi vânători la Botoşani
Alte zece terenuri de joacă vor fi utilate
“Dansez pentru tine” multicolor
Sitcomul “La bloc” ajunge la episoadul 500
Program TELE'M Botoşani, vineri, 2 noiembrie
Pulpă de porc cu mere şi ceapă
Reproş
Horoscop
Ori nu ştie preţul din zonă, ori vrea să scape de pământ
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă