Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Europarlamentare
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.7440 lei
1 USD = 4.1547 lei


Număr accesări
Astăzi:
12155
De la 07 Ianuarie 2003
69869503
Editorial

Metehne miliţieneşti, în vremuri poliţiste

  • Ioan Rotundu
  • 23 October 2007, 23:00
Un contract de sponsorizare, ajuns din întâmplare prin redacţia noastră, a reuşit să ne reţină atenţia prin scopul actului de caritate înfăptuit.. Este un contract de sponsorizare încheiat între un patron şi Asociaţia Internaţională a Poliţiştilor – Regiunea Botoşani, B-dul Mihai Eminescu nr. 57, cod fiscal 02673681. Din partea acestei asociaţii contractul este semnat de către preşedintele Costică Manta. Ştiind că Manta este pensionat, iar data contractului indica ziua de 5 septembrie 2007, adică proaspătă, ne-am propus să investigăm puţin rolul şi rostul acestei asociaţii. Lămuririle de rigoare le-am primit de la comisarul şef Cristian Silveanu. El ne-a edificat asupra faptului că asociaţia botoşăneană este o filială a celei naţionale şi că preşedintele Manta, chiar dacă s-a pensionat din funcţia de comisar şef adj. al şefului Inspectoratului Judeţean de Poliţie Botoşani, rămâne valid în funcţia deţinută la asociaţie.
Tot comisarul şef Silveanu ne-a mai lămurit că asociaţia are, printre alte obiective, şi calitatea de a aduna sponsorizări pentru reabilitarea unor sedii de poliţie din judeţ. Asociaţia are personalitate juridică proprie şi contul de bancă, conform aceluiaşi contract de sponsorizare, Cod IBAN RO33BPOS07002673681ROL01.
Până aici nimic nu pare a fi ilegal sau în neregulă. Problema apare însă sub forma unei anumite etici de lucru. În perioada comunistă, majoritatea sediilor posturilor de miliţie s-au ridicat pe baza abuzurilor promovate de către miliţieni asupra cetăţeanului. Când într-o comună începea construcţia unui sediu de miliţie, asupra localnicilor se declanşa o întreagă hăituială, iar primarul închidea ochii, nevoit să accepte situaţia de fapt, altfel risca să-şi facă viaţa grea.
Miliţienii de la post făceau o inventariere în comună pentru a localiza meşterii zidari, forţa de muncă necalificată şi posibilii transportatori, după care îi aştepta la drumul mare să greşească. Dacă nu greşeau, erau provocaţi şi tot nu scăpau de belea.
De exemplu, într-o comună, având nevoie de un tâmplar, şeful de post a pus la cale cu gestionarul de la bufet să-l îmbete pe singurul tâmplar al satului, după care să-l provoace la scandal. Gestionarul s-a conformat, iar tâmplarul a lucrat pe gratis, vreme de o săptămână, la acoperişul clădirii postului de miliţie care tocmai se ridica, scăpând astfel de amendă pentru scandal sau chiar de câteva luni de puşcărie.
Mai nou, constatăm că aceleaşi metehne miliţieneşti sunt readuse în actualitate de către unii poliţişti. La Roma, sediul postului de poliţie a intrat în renovare cu munca „voluntară” a unor cetăţeni moldoveni, prinşi cu ilegalităţi pe teritoriul judeţului Botoşani. Alte sedii ale poliţiei comunale sunt reparate, renovate chipurile cu bani din sponsorizările primite de la patronii din comună. Numai că aceste sponsorizări sunt adunate mai mult cu japca, prin diferite constrângeri, prin ameninţări.
În cazul contractului nostru de sponsorizare, patronul a plătit 150 lei pentru „renovarea sediului postului de poliţie”. Banii i-a dat de-a mâna, fără a primi vreo chitanţă.
Într-o vreme, în presa locală au apărut informaţii cum că poliţistul Costică Manta ar fi proprietarul a vreo două vilişoare. Nu cred că intre funcţia sa de preşedinte al acestei asociaţii, care adună bani pentru prosperitatea sediilor de poliţie, şi averea acumulată din leafa de bugetar ar fi vreo legătură. Dar între fosta sa funcţie de comisar şef şi modul în care unii patroni sunt „convinşi” să sponsorizeze asociaţia, cred că se poate pune un semn de egalitate. Mai ales cu mulţi dintre patronii care fac astfel de sponsorizări n-au profit la societatea lor, iar în lipsa profitului nu se pot efectua sponsorizări. Dar, pentru o astfel de încălcare a legii răspunderea revine sponsorului şi nu beneficiarului.
Aşadar, modul în care obţine sponsorizările Asociaţia Internaţională a Poliţiştilor – Regiunea Botoşani este legal. Problema se pune din punct de vedere al eticii şi moralei. Mai ales că asociaţia îşi are sediul în clădirea Inspectoratului Judeţean de Poliţie, beneficiind şi de un telefon fix direct. Însă cui îi mai pasă în ziua de azi de aşa ceva. Părerea mea.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (0)]


Prefectul a rezolvat o problemă socială de prim rang
tot mai aproape de adeverinţele necesare recalculării pensiilor
Inaugurare de drum, pe o ploaie torenţială
Proconsul va concerta la Botoşani
Prima înfrăţire dintre România şi Canada a fost consfinţită de Botoşani
Flutur s-a hotărât pe cine să susţină la europarlamentare
Ţâbuleac vrea ca ministrul David să scoată Apa Grup din impas
Conţac recunoaşte că Programul SAMTID a eşuat
Cheeky Girls la un pas de căsătorie în ”Happy Hour”
Comunicat de presă
Horoscop
Scârba de secretară
Lista candidaţilor PLD la europarlamentare
Program TELE’M Botoşani, miercuri, 24 octombrie
Are 25 de ani, este ambţioasă şi poate vinde orice
Şase copii vor participa la etapa naţională „Floare de colţ”
Oprişanu renunţă la aparatul de radioterapie profundă pentru ceva mai modern
aparat de 80 miliarde lei pentru tratarea canceruluio nouă secţie de oncologie
Populaţia şcolară e în scădere
Şcoala nr. 17 rămâne pe podium, la educaţia rutieră
Agenţii economici instruiţi cu privire la bolile profesionale
Încă trei şcoli recepţionate
Lista candidaţilor PSD pentru alegerile europarlamentare
Popescu muşcă, dar cu colţii altora
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă