Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Anunţuri
Economic
Editorial
Învăţământ
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
17431
De la 07 Ianuarie 2003
122877498
Editorial

Mihaela Huncă şi Legea omertei

  • Ioan Rotundu
  • 20 January 2014, 23:00
În toată ţara au izbucnit scandaluri legate de banii strânşi cu japca de profesori sub masca fondului clasei. În unele unităţi şcolare scandalul a condus la demiterea directorului sau la desfacerea contractului de muncă unor învăţători şi profesori. În tot acest timp, la Botoşani domneşte o tăcere suspectă. Nici un părinte n-a reclamat nimic, nici un elev n-a filmat vreun învăţător sau profesor poftitor la banii părinţilor, nicio reacţie de bine sau de rău din partea conducerii Inspectoratului Şcolar Judeţean Botoşani.
Această tăcere care domneşte în spaţiul învăţământului botoşănean nu se datorează cinstei şi corectitudinii cadrelor didactice ci terorii introdusă în şcoli de către actuala conducere a IŞJ-ului Botoşani în frunte cu social-democrata Miuhaela Huncă. Şpagă se ia la greu î n toate şcolile din judeţ dar nimeni nu îndrăzneşte să confirme aşa ceva pentru că ar ajunge imediat la judecata Mihaelei Huncă. O judecată inchizitorială în faţa căreia ar fi imposibil să te aperi. Nici un părinte n-ar îndrăzni să reclame că trudeşte la greu să poată achita taxa la fondul clasei pentru că imediat ar suferi oprobiul colectiv al celorlalţi.
În comentariile mele anterioare am arătat că în istoria postdecembristă a IJŞ n-a existat vreun inspector general care să încurajeze corupţia şi lipsa de profesionalism didactic cum se întâmplă sub mandatul actualei social-democrate Huncă. Directori de şcoală bine pregătiţi profesional şi care se bucurau de un respect deosebit în comunitate au fost schimbaţi din funcţie şi înlocuiţi cu nulităţi didactice bine ancorate în politica PSD-ului.
Cum spunea un bătrân cadru didactic, fost inspector şcolar mulţi ani, în momentul de faţă învăţământul botoşănean trece prin cea mai gravă criză de identitate iar corupţia este atât de bine înrădăcinată încât să vrei nu poţi fi un pedagog corect şi cinstit pentru că ţi-ai pierde locul de muncă.
Nu laşitatea acelor învăţători şi profesori care a căror demnitate profesională este umbrită de corupţia practicată de colegi ar trebui condamnată. Cei din învăţământ n-au avut niciodată curajul de a lupta pentru drepturile lor, pentru a-şi apăra imaginea publică, pentru a nu fi atraşi în mocirla politicii de partid.
Eu condamn cu asprime atitudinea acelor părinţi care strâng din dinţi, care suferă financiar în familie numai să achite taxa la fondul de clasă cerută de învăţătoare sau diriginte ori chiar de directorul de şcoală. Aceşti părinţi ar fi trebuit să fie primii care să profite de valul de condamnare a corupţiei în şcoli şi să se fi aliniat curentului naţional.
N-au făcut-o din teama consecinţelor pe care le-ar putea suporta copii lor, din teama ca fii sau fiicele lor să nu fie scoase în faţa clasei şi supuşi oprobiului celorlalţi colegi. Nimic nu este mai dureros pentru un copil decât să fie făcut de râs în faţa clasei iar învăţătorii şi profesorii ştiu acest lucru şi-l utilizează eficient, fără să le pese de sechelele sufleteşti cu care rămân cei astfel judecaţi şi linşaţi public.
Este limpede că fondul clasei a devenit o sursă de completare a veniturilor celor de la catedră. Decăderea lor morală s-a accentuat atât de mult că nu le mai pasă de starea sufletească a celor din bancă, le pasă doar dacă au ce număra şi băga în buzunar. Repet, acest val al condamnării corupţiei din învăţământ va trece aşa cum a mai trecut şi în alte rânduri. După care, rămaşi stăpâni pe situaţie, învăţătorii şi profesorii se vor răzbuna şi mai crunt, impunând noi şi mai mari taxe.
Spre deosebire de părinţi, în rândul celor de la catedră solidaritatea de breaslă atunci când este vorba de un ban în plus funcţionează din plin. Liviu Pop, fostul ministru interimar al Educaţiei, controversata slugă a premierului Ponta, a cheltuit din banii ministerului 20 milioane de lei pentru a dota sălile de clasă cu camere video astfel ca părinţii să poată urmări de acasă cum se desfăşoară ora la clasa copilului său.
Banii s-au cheltuit, aparatura a fost achiziţionată, comisioanele de licitaţie s-au încasat dar supravegherea video n-a funcţionat nicio zi. Învăţătorii şi profesorii n-au vrut ca ce fac ei la ore să se vadă şi în afara clasei. De ce oare? Simplu, să nu vadă şi alţii cât sunt de incompetenţi. Se vrea acum să se vină cu un Cod etic. Aiurea, să se pună în aplicare acest program de supraveghere video şi nu va mai fi nevoie de nici un Cod al eticii. Credeţi că se va reuşi?! Legea omertei va continua să funcţioneze, nu numai la Botoşani, ci în întreg sistemul românesc de învăţământ. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscopul zilei
Bancul zilei: Umurea angajatului şi explicaţia şefului
Al-Qaida antrenează sute de britanici in Siria
Ponta poate critica justiţia. A primit voie de la Gyorgy Frunda
Liviu Voinea în divergenţă cu Mugur Isărescu pe tema stimulării consumului
Barack Obama: Să fumezi canabis nu este mai periculos decât să bei alcool
Victor Ponta: Acciza la benzină se aplica de la 1 aprilie
AJOFM Botoşani: Comunicat de presă
APIA Botoşani: Comunicat de presă
Prognoza meteo pentru marţi şi miercuri
12 motive pentru care Mihaela Huncă ar trebui destituită din fruntea IŞJ
Botoşani: Vor fi consilierii judeţeni chemaţi să răspundă pentru o pagubă de 70 milioane lei?
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog