Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Economic
Fapt divers
Editorial
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Anchete
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
6060
De la 07 Ianuarie 2003
122891709
Editorial

Miliţienii PSD-ului amendează dreptul la libera exprimare

  • Ioan Rotundu
  • 30 October 2016, 23:00
Poliţia din Odobeşti l-a amendat pe tânărul Cosmin Bârsan (foto - Ziarul de Vrancea) pentru că şi-a permis să-şi exprime propria opinie despre activitatea Primăriei şi a funcţionarilor de aici în frunte cu primarul PSD Gheorghe Daniel Nicolas.
Până să explic faptele comise, trebuie să recurg la o formulă juridică tehnică pentru a face cititorul să înţeleagă contextul legislativ în baza căruia a fost sancţionat tânărul Bârsan.
Conform procesului verbal de amendă întocmit de către Poliţia Odobeşti, Cosmin Bârsan a fost sancţionat în baza Legii 61/1991 privind liniştea şi ordinea publică, art. 2 pct.1 şi i s-a aplicat o amendă de 600 lei în baza aceleaşi legi art.3 pct.6.
Ce se înţelege prin liniştea şi ordinea publică este explicat în cuprinsul legii la art. 1, respectiv: „Pentru asigurarea climatului de ordine şi linişte publică necesar desfăşurării normale a activităţii economice şi social-culturale şi promovarea unor relaţii civilizate în viata cotidiană, cetăţenii sunt obligaţi să aibă un comportament civic, moral şi responsabil, în spiritul legilor ţării ăi al normelor de convieţuire socială.” Nici un cuvânt despre spaţiul virtual ca spaţiu public.
Bârsan a postat pe pagina sa de Facebook un text pamflet prin care acuza Primăria, primarul şi funcţionarii de luare de şpagă, implicaţi în acte de corupţie şi a creat un colaj fotografic de tip caricatură. Într-un cuvânt, Bârsan a publicat un pamflet prin care a criticat apucăturile de şpăgari şi corupţi a celor din Primăria Odobeşti în frunte cu primarul PSD Nicolas. Nu i-a înjurat, nu i-a ameninţat cum au susţinut miliţienii poliţişti din Odobeşti
Cum la-u încadra miliţienii PSD-ului (voi explica îndată de ce sunt ai PSD-ului şi de ce sunt miliţieni). Au uzat de prevederile aceleaşi legi statuate la aret 2 pct.1, respectiv: „Constituie contravenţie săvârşirea oricăreia dintre următoarele fapte, dacă nu sunt comise în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracţiuni:
1) săvârşirea în public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, ameninţări cu acte de violenţă împotriva persoanelor sau bunurilor acestora, de natură să tulbure ordinea şi liniştea publică sau să provoace indignarea cetăţenilor ori să lezeze demnitatea şi onoarea acestora sau a instituţiilor publice;”

Amenda se încadrează între 200 şi 1.000 lei dar miliţienii au fost miloşi şi au stabilit o amendă de numai 600 lei.
Legea 61 a intrat în vigoare la data de 7 septembrie 1991, cu mult înaintea adoptării primei Constituţii a României democratice, dacă putem vorbi de aşa ceva la nivelul anului 1991 când ţara era condusă de Iliescu cam în aceiaşi manieră ca şi Ceauşescu. Constituţia României intră în vigoare la 8 decembrie 1991 iar după adoptarea ei o parte din prevederile Legii 61 intră în conflict cu prevederile constituţionale la capitolul drepturi şi libertăţi fundamentale.
Dar din interese de grup, politicienii lasă legea în aceiaşi formă până în anul 2014 când este modificată dar nu în întregimea pentru a fi pusă în concordanţă cu prevederile Constituţiei.
Însă ultimele modificări aduse Legii 61 nu fac referire la spaţiul virtual, deşi în România Internetul a devenit parte din viaţa noastră cotidiană.
Actuala Constituţie a României ne garantează dreptul la libera exprimare în formă orală, scrisă sau virtuală, acest drept făcând parte dintre drepturile fundamentale ale democraţiei Uniunii Europene şi au putere dominatoare asupra legislaţiei interne a statelor membre, deci şi asupra celei a României.
Recent, Curtea de Apel din Tg. Mureş a dat o decizie care a rămas definitivă, deocamdată, prin care statuează că spaţiul virtual este spaţiu public. Aşa fiind, atunci tot ce scriem şi comentăm pe spaţiul virtual se supune drepturilor şi libertăţilor constituţionale şi nu Legii 61 dată de Ion Iliescu ca să apere liniştea şi pacea celor din PDSR care jefuiau economia ţării.
Constituţie României ne garantează dreptul de a ne exprima în toate formele speciilor literare, inclusiv pamfletul, de a critica şi acuza instituţiile statului şi pe funcţionarii publici sau politicienii care ne cer votul şi favoarea de a accede în funcţii publice.
Poliţiştii, cu miile, erau cei care au strigat la poarta palatului Cotroceni preşedintelui Traian Băsescu „Ieşi afară, javră ordinară!” şi nu i-a destitui nimeni din funcţie şi nici amendat. Hoţii, corupţii, bandiţii, criminalii sunt cuvinte frecvent strigate de protestatari în faţa instituţiilor publice guvernamentale dar nu i-au amendat nici un poliţist sau jandarm.
În aceste condiţii, dacă insult sau calomniez pe cineva, cel afectat are calea justiţiei folosindu-se de prevederile Codului civil iar Poliţia nu are nicio competenţă în această materie, acţiunea civilă fiind una directă în instanţa de judecată şi nu supusă procedurilor de anchetă sau cenzură judiciare.
Dacă sancţiunea aplicată de Poliţia Odobeşti tânărului Cosmin Bârsan nu va fi aspru sancţionată de societatea civilă, instituţiile care apără drepturile omului, presa atunci s-a creat un precedent juridic care ne va închide gura la toţi şi vom ajunge mai rău ca în vremurile lui Ceauşescu.
Şi acum să explic de ce sunt miliţieni, poliţiştii din Odobeşti. Primarul Daniel Gheorghe Nicolas este primar PSD la al patrulea mandat şi face parte din gaşa lui Oprişan, baronul PSD de Focşani care taie şi spânzură în judeţul Vrancea din vremea PDSR-ului lui Iliescu. În Vrancea nu există democraţie ci dictatură în adevăratul sens al cuvântului.
Şeful Poliţiei Odobeşti este comisarul şef Iosif Coman. Tipul este cunoscut ca un umil servitor al PSD-ului condus cu mână de fier de Oprişan. Soţia lui Coman este consilier PSD la Primăria Odobeşti şi avocată.
Când Cosmin Bârsan a postat pamfletul pe pagina sa de Facebook, învăţat de nevasta lui Coman în dubla sa calitate de avocat şi consilier local PSD, primarul Nicolas a depus o plângere la Poliţie. Iar miliţienii de aici, că poliţişti n-au cum să fie de vreme ce habar n-au de prevederile Constituţiei şi libertăţile democratice, ei ştiind doar de poruncile baronului Oprişan, au întocmit celebrul de acum proces verbal de sancţiune contravenţională.
Actul este plin de eroi care îi atrag nulitatea şi ar putea servi ca exemplu în şcolile de poliţişti cum să nu întocmeşti un proces verbal de sancţiune contravenţională ca să nu fii considerat urmaşul miliţienilor lui Ceauşescu.
Aştept ca ministrul de Interne Dragoş Tudorache să intervină şi să salveze onoarea Poliţiei Române prin a sancţiona atitudinea miliţienilor de la Odobeşti şi a demonstra românilor că trăim într-un stat de drept călăuzit de valori democratice şi nu într-un stat miliţienesc condus , la prezent, de condamnatul Liviu Dragnea prin baronii locali precum Oprişan de la Vrancea. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Presa-n gura lu' Rotundu: Emisiunea din 28.10.2016
Lumea lu' Rotundu: Prin cenuşa Imperiului Austriac
Văculeşti: Poliţistul Gutău şi primarul Gângă după ce ş-au servit cu miere, acum îşi dau de băut fiere
Ioan Rotundu
Horoscopul zilei de 31.10.2016
Bancul zilei: Sex cu substrat
Turist american atacat de un urs in zona Pietrele lui Solomon din Brasov
Peste 40 de epave de nave bizantine si otomane, descoperite pe fundul Marii Negre
de o misiune internationala
In 2015, romanii din Italia au declarat venituri de peste 5,5 miliarde de euro
Un monument dedicat victimelor de la Colectiv a fost dezvelit la locul tragediei
Justitia germana se confrunta din nou cu cazul "copiilor-hoti" din Romania
UE si Canada au semnat acordul de liber schimb
Botoşani: Deputata Mincă a furat starul campaniei electorale încălcând legea
Ioan Rotundu
Bătrâna Manziuc nu mai are bani să-şi termine casa
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog