Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Economic
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Mondene
Gastronomie
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
18095
De la 07 Ianuarie 2003
79920273
Editorial

Mişeii nu pot fi pionieri!

  • Ioan Rotundu
  • 11 September 2011, 23:00
Nereuşita liceenilor la examenul de bacalaureat a împărţit în două nu numai clasa politică ci şi pe români. Clasa politică s-a împărţit între mişei şi pionieri. Este cunoscut faptul că cei care deschid drumuri noi sunt consideraţi pionieri. Ei păşesc pentru prima dată pe tărâmuri necunoscute şi-şi au curajul de a-şi duce misiunea asumată până la capăt.
Mişeii sunt cei care profită de pe urma pionierilor. Laşi până în măduva oaselor, mişeii n-au curajul de a păşi spre orizonturi necunoscute dar vor ponegri din plin şi cu orice prilej munca pionierilor. După care, aceeaşi mişei, nu vor avea nici un fel de remuşcări de a se înfrupta din binefacerile descoperite de pionieri.
Ce s-a întâmplat cu Bacul liceenilor noştri? De ani de zile acest examen devenise nu numai o formalitate, un excelent mijloc de îmbogăţire pentru profesorii examinatori. Se crease un fel de înţelegere tacită, un fel de pact între călău şi victimă. Pe parcursul liceului profesorii nu-şi mai băteau capul că elevii să însuşească materiile predate. Liceenii îşi făcuseră o prioritate a vieţii lor de elev prezenţa la baruri, discoteci şi alte urgii puse la cale prin vilele celor bogaţi.
Liceenii îşi plăteau profesorii pentru aceste libertăţi de care se bucurau iar profesorii erau mulţumiţi că-şi rotunjeau veniturile. Numai că această nefericită metodă pedagogică începuse să-şi arate colţii. Absolvenţii de liceu nu aveau cunoştinţele necesare pentru a se angaja în câmpul muncii iar absolvirea unei facultăţi nu-i mai impresiona pe angajatori, de vreme ce licenţiatul nu ştia nimic din ce avea nevoie patronul să facă.
Acest rău extrem de păgubos pentru societate a fost tolerat de la nivelul Ministerului Educaţiei şi al clase politice. Se ştia de dezastrul din sistemul de învăţământ liceal dar , din motive politice, nu se intervenea. Absolvenţii de liceu deveneau şi o masă importantă de votanţi, motiv pentru politicieni să şi-i atragă prin a tolera un mod de examinare care devenise o caricatură grotescă.
Şi, iată, a venit un ministrul al Educaţiei şcolit în Germania. Omul n-are prea multe veleităţi de politician, de unde şi erorile pe care le-a comis în încercarea de a reforma sistemul de învăţământ. Dar are meritul de a fi pus degetul pe rană. Cu poticneli, cu abateri de la calea cea dreaptă, ministrul Funeriu a pus capăt corupţiei din sistemul nostru liceal.
Şi consecinţa anilor de concubinaj profesor-elev bazat pe corupţie a ieşit la suprafaţă într-un mod mult mai grav decât credeam noi. Liceenii noştri nu mai învăţau chiar nimic, copiatul fiind metoda lor de a trece examenul vieţii. Funeriu le-a confiscat mijlocul prin care aceşti liceeni se amăgeau că luând Bacul sunt pregătiţi pentru a păşi în viaţă. Se amăgeau şi ne amăgeau!
Numai că, în loc ca vinovaţii morali şi instituţionali să aprecieze demersul ministrului, profesori şi politicieni aflaţi în opoziţie au sărit cu toşii asupra lui Funeriu, acuzându-l de dezastrul de la Bac. De parcă ministrul a fost cel care a învăţat şi a fost supus examenului.
Mişeii şi unii şi alţii. Profesorii s-au dovedit a fi mişei pentru că nu şi-au recunoscut incompetenţa de la catedră şi au încercar să-şi salveze onoarea acuzându-l pe ministrul Fuberiu că a impus metode dure de examinare. Politicienii opoziţiei s-au dovedit a fi mişei pentru că speculează electoral o stare dezastruoasă în care se află tinerii noştri absolvenţi de liceu şi căzuţi la Bac, stare pe care tot ei, politicienii ndin opoziţie, au promovat-io pe când se aflau la putere.
Şi românii s-au împărţit în două categorii. Cei nemulţumiţi de insuccesele odraslelor lor şi cei care au recunoscut că liceenii n-au învăţat carte, bazându-se pe copiat, ca în anii anteriori. Din această ultimă categorie fac parte cei mai mulţi români, semn că ei conştientizează că nu se putea merge la infinit fără învăţătură pe parcursul anului şi cu bacuri măsluite.
Pentru mine, ministrul Funeriu are meritul de a ne fi dezvăluit putreziciunea din interiorul învăţământului liceal. Să facă aceeaşi dezvăluire şi despre corupţia şi incompetenţa care domină învăţământul universitar, pentru că şi aici întâlnim aceleaşi probleme ca la nivel de liceu.
În ce-i priveşte pe criticii săi, aceşti mişei politici nu vor deveni niciodată pionieri, asumându-şi curajul de a călca pe tărâmuri noi. Sunt prea ticăloşiţi pentru a mai putea distinge binele de răul colectiv Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Caricatura zilei
Bancul zilei: Ceasul buclucaş
Reţeta zilei: Raci înăbuşiţi
Germania pregăteşte "Planul B"
în cazul in care Grecia intrî în încetare de plăţi
Excedentul comercial al Chinei a scăzut puternic
UE este un corp mare cu un cap foarte mic
Propun ca în fiecare clasă de şcoală să existe un tricolor şi să se cânte imnul de stat
Călin şi Ioana Popescu-Tăriceanu au divorţat
Protestele de o violenţă fără precedent în Cairo
comandouri egiptene au salvat sşse evrei blocaţi în ambasada Israelului
Creşterea economică de anul viitor ar putea fi revizută de la 3,5-4% la 2,5%
22 Septembrie, un pretext al SUA pentru a ucide zeci de mii de musulmani
Traian Băsescu, în vizită la Washington săptămâna aceasta
Plăcerea de a ne umili eroii
Traseiştii nu mai au ce căuta în politică
anunţă liderul PSD, Gheorghe Marcu
Senatorul Huimelnicu deplânge soarta terenurilor ajunse pârloagă
Drumul Botoşani – Tg. Frumos rămâne la mapă
Botoşani: Codreanu a pândit profesorii care se duc la crâşmă
Botoşani: Pacienţii lui Oprişanu vor purta brăţări magnetice
O dorohoiancă a primit finanţare să se trateze în Israel
Vrea să stopeze afacerile din şcoli cu manuale şi alte scrieri auxiliare
Vor avea loc testele de evaluare a cunoştinţelor elevilor
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă