Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Economic
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Social
Sindicate
Horoscop
Umor
Comentarii
Publicitate
Pamflet
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.7440 lei
1 USD = 4.1547 lei


Număr accesări
Astăzi:
1377
De la 07 Ianuarie 2003
68843389
Editorial

Mita electorală nu mai este ce-a fost odată!

  • Ioan Rotundu
  • 9 November 2008, 23:00
Sâmbătă şi duminică am dat o raită prin Colegiul Săveni, pentru a lua pulsul politic şi a percepe tendinţele de vot ale electoratului. Dacă pe la începuturile precampaniei dădeam ca sigur câştigător al alegerilor pe liberalul Florin Ţurcanu, între timp lucrurile au evoluat mult, iar preferinţele de vot au suferit modificări. În primul rând că Ţurcanu a trecut de la o campanie de imagine la un mai brutală, mai incisivă, mult mai radicală decât sunt obişnuiţi oamenii satelor din zona de nord-est a judeţului. Oricum, comune pe care Ţurcanu le considera a fi fieful său nu mai sunt, iar radicalizarea campaniei sale faţă de electorat şi adversarii politici nu-i sporesc numărul de alegători, dimpotrivă.
În Colegiul Săveni cel mai mare mituitor al electoratului este perceput Florin Ţurcanu. Prin toate comunele se vorbeşte că i-a cumpărat pe primarii PDL-ului şi ai PSD cu mii de euro, că împarte bani la alegători, că distribuie pungi cu atenţii. Ce nu ştie Ţurcanu este faptul că cei care nu primesc nimic şi care ar fi votat cu PNL-ul şi-au schimbat opţiunea de vot tocmai pentru faptul că n-au fost „băgaţi în seam㔠şi au fost luaţi de proşti.
Sincer să fiu, nu m-am aşteptat ca inginerul dr. Paul Popa, fost subprefect de Botoşani şi actual inspector guvernamental, să facă mare brânză. M-am convins în aceste două zile de sfârşit de săptămână că l-am subapreciat. Paul Popa aproape că se luptă de la egal la egal cu Candidatul PDL, Cristian Achiţei, care pare să fie preferatul electoratului din acest colegiu.
Nici lui Achiţei nu i-am dat de la început vreo şansă, dar a aplicat o altă tactică în această campanie. El a creat cu electoratul nişte legături sentimentale şi nu bazate pe mită cu bani sau produse. Şi el a distribuit materiale promoţionale pentru a-şi face cunoscută candidatura, dar s-a folosit de fulare şi geci portocalii, cu care i-a îmbrăcat pe participanţii la miting, fără a ţine cont de culoarea lor politică. Au venit la întrunirile sale electorale, le-a dăruit câte un fular, o eşarfă sau o giacă şi oamenii s-au arătat a fi mulţumiţi. „N-am primit că nu m-am dus la întâlnirea lor” s-au consolat cei care n-au beneficiat de cadourile candidatului PDL, dar n-au lăsat să le pătrundă în suflet sentimente de duşmănie.
În schimb, şi iar revin la campania purtată de Ţurcanu, liberalii sunt prea darnici, de unde şi nivelul ridicat de duşmănie asupra lor. Nu poţi să dai la toţi cei peste 60 de mii de alegători bani şi produse. Până şi Becali, în ignoranţa şi prostia care-l domină, a înţeles că nu poate cumpăra întreg electoratul român. Aşa că s-a limitat în a cumpăra voturi, contra sumei de 50 lei de familie, numai în anumite cartiere bucureştene. Zilele trecute m-am întâlnit cu un tânăr botoşănean, ce lucrează în Bucureşti la o firmă importantă şi care stă cu chirie într-un bloc. Într-o după amiază l-au sunat la uşă emisarii lui Becali care i-au oferit 50 lei să voteze cu PNG. I-a fugărit, dar şi-a atras dispreţul locatarilor de pe scară, care au luat banii cu mută bucurie, că la vot „’om mai vedea noi”.
Săptămâna trecută am publicat un reportaj din Colegiul Flămânzi. Un cititor mi-a reproşat că n-am scris despre mita electorală PSD. Un reportaj are tema sa prestabilită. Când scrii de toate, le amesteci, ameţeşti cititorul de cap şi nu mai înţelege ce mesaj ai vrut să-i transmiţi. Iată că acest editorial am considerat să-l dedic mitei electorale. În ce priveşte mita electorală a PSD-ului, aceasta nu mai îmbracă opulenţa cu care ne-au obişnuit la alegerile anterioare. Doar câte o pungă de plastic cu chipul lui Paul Popa sau Claudiu Adăscăliţei, pungă pe care, dezamăgiţi, cei care au primit-o au aruncat-o. Pot afirma cu toată responsabilitatea că mita electorală nu mai este o afacere politică, nu mai este aducătoare de voturi, decât numai dacă dai la toţi, ceea ce este imposibil financiar.
Actualele alegeri uninominale vor scoate din buzunarul candidaţilor sume enorme de bani. Unii îşi vor falimenta afacerea de familie, cum s-a mai întâmplat. Alţii vor ajunge datori vânduţi şi fără mult râvnitul mandat de parlamentar. Însă este posibil ca aceste alegeri să pună stavilă mitei electorale. Adică, partidele, candidaţii să realizeze că nu cu ajutorul mitei se câştigă alegerile. Timpul ei a trecut. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (4)]


În loc de palme şi bâte, fursecuri şi prăjituri
Candidaţii pedelişti se tem de votul uninominal
ei se ţin strâns de mâna lui Flutur
Terenurile de joacă motiv de zâzanie între politicienii
Liberalii vor patinoar fără antren
Nu mai vrea profesoare cu rubaşcă, ci cu mini-jupe
prostituţia politică dă naştere la idei trăsnite
Oprişanu îşi propune să promoveze firmele autohtone
Atentat la bannerul lui Liviu Conţac!
Mistreţilor le-a venit vremea la vaccinat!
Spitalul Judeţean este singurul din ţară care a primit finanţare ministerială
Sunt bani, şi totuşi spitalele nu-i au în cont
Bolnavii de cancer au probleme cu tratamentul
Certificate medicale suspectate de diagnostice închipuite
Finanţiştii nu renunţă la grevă
Horoscop
Ardeleanul şi livada
Comentariul comentariilor (CCXXXVI)
Tot ce-a construit, a făcut-o în mod cinstit!
merită să-l votăm!
Românul şi ceasul al 12-lea
Lider de sindicat unic candidat, în unanimitate votat
nu au fost admise critici, ci numai laude şi politicienii au ridicat osanale dictaturii sindicale
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă