Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Publicitate
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8026 lei
1 USD = 4.4462 lei


Număr accesări
Astăzi:
16991
De la 07 Ianuarie 2003
73909558
Editorial

Monstruoasa coaliţie ne împinge către PSD

  • Ioan Rotundu
  • 13 October 2008, 23:00
Ieri, Jurnalul naţional a lansat teza cum că Alianţa DA este pe cale de a se refacere. Iar dacă ştirea vine prin Jurnalul naţional, trebuie privită cu multă atenţie, analizată cu şi mai multă profunzime, dacă nu cumva circumspecţie. Trebuie analizată cu atenţie pentru că atunci când rosteşti Jurnalul naţional, gândul îţi fuge la Dan Voiculescu, iar de aici la Alianţa politică PSD – PC. Motiv să analizezi cu multă profunzime o astfel de veste, pentru că în spatele ei s-ar putea să stea chiar PSD-ul, interesat electoral să discrediteze în faţa alegătorilor credibilitatea liberalilor şi democrat – liberalilor.
Însă pe lângă profunzimea analizei se mai cere şi ceva înţelepciune, pentru că s-ar putea ca teza să fie una reală, Alianţa DA să se refacă, iar Băsescu să-şi realizeze visul de a avea acel partid prezidenţial care să-i aducă un al doilea mandat de preşedinte al României. Dealtfel zvonul refacerii Alianţei DA este tot mai des vehiculat în ultima perioadă. Mai mult, au apărut şi unele semne care conjugă spre materializarea acestui deziderat politic. Despre aceste semnale am mai vorbit, dar le reiau în formă actualizată.
În primul rând că dinspre PDL nu mai vin acele atacuri virulente către PNL, în ultima perioadă fiind chiar foarte rare. Iar dacă s-au proliferat unele atacuri, acestea l-au vizat pe premierul Tăriceanu şi mai puţin PNL-ul, în entitatea sa politică. Apoi, prea brusc s-a schimbat şi comportamentul preşedintelui Băsescu faţă de guvernul liberal, bunăvoinţa sa, chiar prea grijulie de a nu mai şifona imaginea guvernului fiind mai mult decât suspectă. Să mai luăm act şi de faptul că toate numirile de miniştri venite în ultima perioadă dinspre PNL au fost validate de preşedinte fără nici un fel de şicane. Şi au fost în cauză vreo trei numiri, începând cu ministrul Justiţiei, al Educaţiei şi ultimul al Muncii. Ori acest comportament prezidenţial de-o blândeţe aparte, contrariază, ridică suspiciuni, pentru că nu-l caracterizează un astfel de comportament, scandalul public şi zoile politice aruncate adversarilor fiind plăcerile care-i asigură tihna cea de toate zilele.
Ieri i-am auzit vorbind din nou pe Boc şi Stolojan, după o pauză cam mărişoară. L-au atacat pe Tăriceanu că a dat frâu liber la salariile celor ce conduc puzderia de agenţii ale statului, dar n-au lovit în PNL şi în ceilalţi lideri sau miniştri, cum obişnuiau până acum. Dinspre liberali, Crin Antonescu, interpelat şi el, s-a arătat concesiv faţă de reproşurile venite dinspre PDL. Culmea, Antonescu n-a exclus o refacere a Alianţei DA, punând nişte condiţii care se referă la oameni şi nu la un eventual program comun de guvernare. Ori, Crin Antonescu, este considerat candidatul PNL la prezidenţialele de la anul. Dacă se reface Alianţa DA, candidatul va fi Băsescu. Faptul că Antonescu a făcut un pas înapoi, ne obligă să credem că zvonul lansat de către Jurnalul naţional are la bază certitudini şi nu speculaţii politice.
Este ştiu faptul că cei din PDL s-au mai pronunţat asupra refacerii Alianţei DA, cu condiţia ca din conducerea PNL să dispară Tăriceanu. Este o condiţie dificilă pentru PNL. Dispariţia lui Tăriceanu ar însemna ca partidul să renunţe la banii lui Patriciu şi puterea de influenţă a acestuia. La rândul lor, liberalii afirmă că ar accepta refacerea Alianţei DA, numai dacă cei din PDL îi pedepsesc pe cei care au trădat liberalismul. Este vorba de Stolojan, Flutur şi alţii mai micuţi.
Nu m-aş mira ca în urma unor discuţii secrete cu Băsescu, liberalii să fi obţinut de la acesta sacrificarea lui Stolojan şi a suitei sale. Stă în caracterul lui Băsescu să-i sacrifice pe cei de pe urma cărora nu mai are de tras foloase. Ori ce foloase îi mai poate aduce Stolojan? Doar prilejul de a mai vărsa public două lacrimi, printre care să privească viclean dacă a făcut impresie.
Şi între liberali există înrădăcinată tradiţia trădării. Şi iar n-ar fi de mirare ca Tăriceanu să fie trădat de liberalii cu o orientare spre o politică mai onestă şi sinceră faţă de cetăţean, în favoarea promisiunilor lui Băsescu de a reface Alianţa DA sub o imagine de pocăinţă naţională şi promisiunea de a da românilor ceea ce n-au mai avut ei niciodată în existenţa lor ca popor.
Dacă refacerea Alianţei DA este pe bune, atunci nu ne rămâne decât să votăm cu PSD-ul, pentru a câştiga alegerile şi a forma singur viitorul guvern. O refacere a Alianţei DA, cu Băsescu dădacă politică, ar însemna să mai prelungim atmosfera de scandal încă patru ani. Mai ales că refacerea Alianţei DA va duce şi la suspendarea legii privind votul uninominal, dorinţă care, dealtfel, este aşteptată să se împlinească de toate formaţiunile politice. Toate partidele şi-au dat seama că, prin votul uninominal, se află la cheremul electoratului şi nu electoratul la cheremul lor. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Wass Albert, medaliat al Crucii de Fier, omagiat, pe bani publici
Basarabia la mezat
Asistenţii medicali comunitari sunt pasaţi cu leafa la primării
Extinderea sistemul de distribuţie a gazelor naturale în municipiul Botoşani
în urma lucrărilor de extindere, blocurile ANL Bucovina vor fi alimentate cu gaz
Comentariul comentariilor (CCXIV)
(Ioan Rotundu)
Horoscop
Secretul preotului
Doar pentru cei bolnavi după sex
Fixul lui Năstase
Votul uninominal e pentru tine!
Şedinţă organizată de viceprimarul de Dângeni în biserică
La Hudeşti, constructorii cam bat pasul pe loc
Preludiu electoral
Buletinele se schimbă greu sau deloc
Prigoana ciupercarilor
Sala Cinematografului „Unirea” închiriată moca
Criza medicamentelor ia proporţie
Începe vaccinarea contra gripei
Asistenţa socială lăsată pe mâna nepricepuţilor
Teledon – o gogoaşă răsuflată pentru sinistraţii botoşăneni
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă