Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Religie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
20594
De la 07 Ianuarie 2003
77939906
Editorial

Morişca socială i-a speriat, dar şi încăierat

  • Ioan Rotundu
  • 19 August 2008, 23:00
Fără îndoială că adoptarea votului uninominal n-a fost nici pe departe cuantificat de către partidele importante la nivelul consecinţelor care vor decurge din aplicarea acestui sistem de vot. Iar acum, când alegerile bat la uşă, ies la iveală tot mai multe dezavantaje, care încurcă planurile partidelor în ce priveşte susţinerea unuia sau altuia dintre candidaţi. Deşi n-am ajuns încă la secţia de votare, morişca socială a început deja să facă ravagii printre candidaţii care sperau să se aşeze pe fotoliul de parlamentar fără prea mari dureri de cap.
Nu mai departe la Botoşani, ca să ne uităm în primul rând în ograda noastră şi abia după aceea în a altora, lucrurile s-au complicat iar în sânul unor partide au apărut disensiuni în privinţa candidaţilor, disensiuni care n-ar mai surprinde pe nimeni dacă ar degenera în violenţe fizice. O primă victimă a moriştii sociale pare a fi liberalul Ioan Viorel Ciobanu, care a renunţat să mai candideze. El a realiza că lupta este prea puternică şi prea costisitoare ca să-i poată face faţă. Se simt cu candidatura sigură liberalii Gheorghe Iavorenciuc în Colegiul Darabani, Florin Ţurcanu în Colegiul Săveni şi Liviu Câmpanu la Senat Pentru restul colegiilor încă se mai croşetează la un ochi pe faţă şi doi dinţi prin dos.
PDL-ul nu şi-a desemnat candidaţii. Ei vor să facă mai întâi un sondaj, pentru a afla preferinţele electoratului. Problema cu sondajul este o şmecherie de partid, pentru ca Flutur să poată impune anumiţi candidaţi. În primul rând că fiind vorba de vot uninominal, sondajul trebuie efectuat în fiecare colegiu în parte. În al doilea rând, forţa personală a candidaţilor nefiind măsurată şi cu cea a adversarilor, sondajul poate indica din trei pedelişti câştigător doar unul, dar acela să fie inferior candidaţilor PNL sau PSD. Dar, sondajul fiind o problemă de partid, pe noi ne va interesa numele candidaţilor. Iar printre cele vechi vehiculate precum Radu Drăguş, Viorel Alexandru, Cristi Achiţei a apărut şi unul nou, dar de impact. Mă refer la Radu Ţurcanu, până de curând directorul general al Finanţelor, care pare să-şi fi orientat disponibilitatea de a candida din partea PDL.
Referitor la Radu Ţurcanu pot spune doar că de se va adeveri această informaţie, contracandidaţii săi din colegiul unde va candida vor avea zile extrem de grele şi multe nopţi de insomnii şi coşmaruri. Doctor în ştiinţe economice, Ţurcanu a deţinut funcţii importante în Finanţele botoşănene, de două ori director general şi şi-a construit o imagine pozitivă şi credibilă, stând departe de orice implicaţie care i-ar fi atras eticheta de corup. Apoi, Ţurcanu nu s-a lăsat antrenat în politici de partid oneroase, numele său n-a fost alăturat celor unor politicieni îndoielnici ca imagine publică, ca etică şi morală, nu s-a lăsat antrenat în promisiuni de impact care, apoi, s-au dovedit a fi gogoşi electorale. Iată de ce cred că de va candida va avea mari şanse să obţină mult râvnitul scor electoral de 50% plus un vot, pentru a nu mai intra în fabrica cu multe necunoscute a fazei a doua de repartizare a mandatelor.
Jalea cea mare afectează PSD-ul, unde sunt şi câte cinci candidaţi într-un colegiu. De exemplu, în Colegiul Dorohoi stau ciorchine cinci candidaţi, fiecare susţinând că el are prima şansă. Şi în Colegiul Săveni sunt probleme. Am să menţionez două nume de candidate care cred că electoratul moare de dorinţa de a le vota: Viorica Afrăsânei şi Doina Dreţcanu. Fetele astea chiar cred în şansa lor, semn că nici în epoca modernismului concepută de Patapievici idealismul n-are leac. Pare a-şi fi consolidat poziţia de candidaţi Costică Macaleţi pentru Colegiul Botoşani Vest, Liviu Conţac pentru Botoşani Est, Mircea Dănuţă pentru Colegiul Flămânzi la deputaţi şi Gheorghe Marcu la Senat pe Colegiul Botoşani. Lupta este deschisă, iar unda verde va veni de la Bucureşti. Aşadar, deşi alegerile parlamentare se apropie în paşi galopanţi, partidele sunt încă departe de a-şi fi desemnat candidaţii, dovadă că votul uninominal nu mai este o glumă şi cere multă, multă seriozitate în desemnarea candidaţilor, dacă partidele vor să obţină mandate care să le asigure participarea la o viitoare formulă de guvernare. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Business is business
Horoscop
Românii continuă să fie jigniţi… pe banii publici
autorităţile statului, care ar trebui să ia măsuri, se fac că nu văd
Program Tele'M Botoşani miercuri, 20 august
Limbaj golănesc împrumutat de Tăriceanu de la Oprescu
Guvernul Tăriceanu a mai pus o taxă pe capul proprietarilor de maşini
Cum ne păcălesc băncile şi scoatem mai puţini bani decât am depus
S-a ales cu dosar penal
Noul “război rece” sau radiografia Go-ului rusesc
Integritatea RM ameninţată de conflictul militar din Georgia?
Serviciile secrete ruseşti au jucat un rol cheie în conflictul ruso-georgian
Kievul nu confirmă decizia de oprire a lucrărilor la Bistroe
Se închide lista ajutoarelor pentru cei cu centrale termice individuale
Niculiţă ameninţ㠄că-i va popi” pe mulţi din ASP
Primăria şi orăşenii din Flămânzi investesc, ţiganii distrug
Toţi locatarii sunt obligaţi să suporte costurile de reparaţii la acoperişul şi subsolul comun
Funcţionarii din Primăria Rădăuţi Prut nu vor să încheie contractul de reconstrucţie
ei nu cunosc legislaţia şi sensul noilor termeni contractuali de tip european
Poliţia comunitară impotentă profesional, traficanţii de maşini virili comercial
Ţurcanu se va duce după bani, la Guvern
Botoşănenii şi-au întors faţa către Litoralul românesc
Sinistraţii din Coţuşca au primit ajutoare de la liberalii din Alba
PS Calinic Botoşăneanul vine la Broscăuţi
„Italienii” veniţi acasă, în concediu, iau cu asalt Direcţia Muncii
Nemţii caută să angajeze botoşăneni
Comentariul comentariilor (CLXX)
(Ioan Rotundu)
Ţiganii au prins chef de muncă
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă