Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Editorial
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Remember
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
18865
De la 07 Ianuarie 2003
122878932
Editorial

Mult cotcodăcit pentru o mărgică

  • 31 July 2013, 23:00
Ieri, jandarmii şi inspectorii de la accize au dat năvală peste precupeţe şi amărâţii veniţi de la ţară să-şi vândă cele cinci ouă adunate într-o batistă. Chipurile, năvala cohortei de controlori a avut menirea să stârpească evaziunea fiscală. Adică să-i prindă pe evazionişti şi să le aplice legea.
Tot tărăboiul s-a soldat cu imensa captură de 193 pachete de ţigări, 7 litri de alcool, ceva cafea şi mărfuri de 1.110 lei. Să mai adăugăm faptul că bieţii jandarmi şi inspectori fiscali au riscat enorm, putându-se alege cu vreo roşie în cap sau un ou de pe la vreo bătrânică tremurândă de nfoame şi boală.
Toată panarama n-a fost decât o acţiune orchestrată de vreun şef care vrea musai să se facă remarcat cât de grijuliu este el cu veniturile la bugetul de stat. În realitate lucrurile prin piaţă stau cu totul altfel.
Adevăraţii evazionişti au primit semnalul de la „uniformele” din piaţă că-i razie şi să se uşchească.
Zilnic, dacă treci prin piaţă, prin partea dinspre biserica Sf. Gheorghe, te dau jos bruneţii vânzători de ţigări. Te umflă râsul să afli că trupe specializate în combaterea evaziunii fiscale au confiscat 193 pachete de ţigări.
Mai sunt prin piaţă o pleiadă întreagă de profitori care scot bani frumuşei din jecmănirea ţăranilor. Totul cu concursul angajaţilor de la Urban Serv. La prima oră dimineaţa, când vin ţăranii, angajaţii Urban Serv se stropşesc la ei să plătească taxă de masă, deşi ei stau cu verdeaţa pe jos. Cum n-au bani să plătească, sunt scoşi din piaţă. În spatele acestor taxatori stau profitorii. Ei iau urma ţăranilor alungaţi din piaţă şi le cumpără marfa pe mai nimic. După care, profitorii, se aşează la mese şi vând produsele cu preţ dublu şi chiar triplu. Ştiu vreo zece astfel de profitori pe care-i văd zilnic cum îi fraieresc pe ţărani.
Câteodată am mai luat atitudine şi i-am porcăit şi pe cei de la urban Serv şi pe profitori, dar atitudinea mea a rămas indiferentă celor din jur.
Să mai adaug că poliţia pieţei şi cea comunitară care-şi face rondul prin piaţă sunt mână în mână cu samsarii, vânzătorii de ţigări, de ciorapi, de alcool, bişniţarii etc.
Mai există o categorie de evazionişti care se declară persoane fizice întreprinzătoare. Sunt vânzătorii de fructe din import. Preţul lor este sub cel din magazin pentru că ei nu plătesc TVA. Cu o factură vând fructe toată vara. Aceşti profitori au format un fel de cartel, protejaţi de taxatorii Urban Servului. Dacă apare vreun intrus, imediat taxatorii sar pe el şi-l fugăresc din zonă ori îl dau pe mâna poliţiştilor care ştiu ce au de făcut cu el.
Să-i trecem în revistă şi pe bişniţarii de valută, cupoane de transport, tichete de masă şi alte învârteli. S-au montat, pe multă cheltuială, camere de supraveghere în jurul halei centrale. N-am auzit să fi fost prins vreun şarlatan cu ajutorul acestor camere. Acum camerele nici nu mai au vreun rost, că se lucrează în zonă. Bani aruncaţi fără rost pentru un moft al nu ştiu cui.
Toată această mafie a pieţei a fost încredinţată spre anchetă fostului subprefect Daniel Moruzi, fost comisar de gardă financiară. Ancheta s-a soldat cu un fâs mare de tot iar de atunci nu s-a mai atins nimeni nde cei din piaţă.
Dacă cineva vrea cu adevărat să stârpească mafia din piaţă, să înceapă cu poliţiştii şi cu angajaţii Urban Serv, după care să ajungă şi la samsari, bişniţari şi alţi profitori. Părerea mea!
22.09.2011

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Când trebuie să alegi între rău şi groaznic
Gastronomie: Batalul lui Ghiorghiţă behăi la loc de cinste
Băsescu a ciocnit cu “Băsescu”
Botoşani: Calimandruc a pierdut lupta cu mafia alcoolului, dar nu şi războiul
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog