Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Economic
Editorial
Învăţământ
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
38151
De la 07 Ianuarie 2003
92350091
Editorial

Navetă cu burta goală şi fără bani

  • Ioan Rotundu
  • 12 March 2013, 23:00
În judeţul Botoşani sunt peste 7000 de elevi care fac zilnic naveta de acasă către şcoală. Nu sunt navetiştii căraţi cu microbuzele şcolare ci elevii navetişti care suportă din buzunarul părinţilor costul transportului.
Potrivit Constituţiei României, învăţământul primar, gimnazial şi liceal este gratuit. Numai că această prevedere constituţională este tratată diferit de la un Guvern la altul. Dacă în Guvernul Boc decontarea cheltuielilor de transport pentru elevii navetişti s-a făcut cu unele întârzieri, dar s-a făcut, Guvernul Ponta, din septembrie anul trecut n-a mai decontat astfel de cheltuieli.
În marea lor majoritate, elevii navetişti sunt din mediul rural iar părinţii lor nu au buzunarele burduşite cu bani ca să poată finanţa transportul copilului la şcoală şi să aştepte jumătate de an sau anul întreg ca Guvernul să-i restituie banii. Potrivit spuselor celor din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Botoşani, datoria Ministerului Educaţiei către cei 7000 de elevi botoşăneni se ridică la suma de 3,6 milioane lei.
De la nivelul ministerului s-a tot spus că decontarea va avea loc imediat ce va fi aprobat bugetul. Bugetul s-a aprobat, dar de alocarea acestor bani la nivel de judeţean nici vorbă. Se plâng cei de la IŞJ că prin mediul rural elevii nu vin la orele de pregătire suplimentară. Poate că ar veni, dar de unde bani şi pentru un transport suplimentar.
Ne mirăm de numărul mare de absenţe, de creşterea abandonului şcolar iar politicienii noştri fac declaraţii din care reiese că n-au somn noaptea pentru că elevii nu mai învaţă carte. Poate că elevii ar învăţa, dar n-au condiţii.
De exemplu, la nivelul judeţului nostru anul şcolar a început fără ca elevilor să li se dea acel măr oferit prin lege. Preşedintele CJ, Florin Ţurcanu, a tot organizat licitaţii dar nicio societate participantă n-a fost declarată câştigătoare. Normal să fie aşa. Cheltuielile de achiziţionare a merelor sunt mari, cheltuielile de distribuire în şcoli, la cele de transport mă refer, de asemeni sunt mari. De unde să mai dea patronul şi un comision de afacere ?
Laptele şi cornul distribuit este iarăşi o bătaie de joc. Pentru a se economisi cheltuielile de transport, aprovizionarea se face pentru mai multe zile odată. Aşa că laptele se acreşte, cornul se întăreşte, iar când sunt distribuite la elevi aceştia le transformă în arme de luptă prin curtea şcolii. Mănâncă numai cei din familiile sărace.
La unele şcoli, laptele vechi şi cornul întărit nici nu se mai distribuie elevilor. Le duce femeia de serviciu la porcul său de acasă şi chiar al directorului de şcoală, dacă nu cumva îi creşte porcul domnului director în coteţul său, ca să nu iasă vorbe.
Legea Educaţiei a fost hăcuită de fostul ministru PSD Ecaterina Andonescu într-un hal fără de hal. Dintr-o lege europeană, apreciată de specialiştii din ţările UE, s-a ajuns acum să avem o lege de compătimit.
În astfel de condiţii, când nimic nu este sigur şi cu stabilitate îndelungată, când Guvernul Ponta numai dă din gură, fără a da şi banii necesari rezolvării problemelor, elevii nu mai au nicio motivaţie să înveţe carte. Prin mediul rural circulă din nou zicala c㠓n-am să-l fac ministru”, aşa opreşte copilul de la şcoală şi-l foloseşte la muncile din gospodărie sau la câmp.
Şi a mai apărut un fenomen. De când băieţii nu mai fac armata, n-apucă să mai urmeze liceul, că se căsătoresc. A devenit ceva obişnuit ca la Maternitate să nască fete de 11, 12 ani.
Revenind la fondul problemei decontării cheltuielilor de transport, cu burta goală şi cu părinţii fără bani nu se poate învăţa carte, dacă eşti elev navetist. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Gastronomie: Ciorbă rădăuţeană de pui
Bancul zilei: La interviu
Preţurile legumelor şi facturile la energia electrică au ridicat inflaţia
UE trebuie să aibă dreptul de a exclude un stat care nu respectă statul de drept
profesor la universitatea Princeton, care face o paralelă între Viktor Orban şi Victor Ponta
România s-a prefăcut că respectă acordul FMI
cu permisiunea FMI
Încep disponibilizările in aparatul administrativ al Sănătăţii
Casele judeţene de Asigurări vor fi transformate în Case regionale
Aflatoxina, pâinea şi circul românesc pentru UE
Ioan Rotundu
Şi Ghiorghiţă plânge câteodată
Nu învaţă carte, vor ajunge parlamentari!
Lista matematicienilor botoşăneni de top
E.ON Ghaz aduce Iadul la Botoşani
Criza politică de la Chişinău ar putea lua sfârşit
Preturile energiei electrice au scăzut mult pe piaţa centralizată
consumatorii ar putea schimba furnizorii, dar nu ştiu cum
Botoşani: Nemţii învinşi din nou, pe tăpşanul Dracşani
eroul este Florea Ţurcanu, tatăl celor doi mioriticiŢurcani
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă