Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
9727
De la 07 Ianuarie 2003
122895376
Editorial

Ne-au fraierit!

  • Ioan Rotundu
  • 14 December 2008, 23:00
Că s-a refăcut FSN-ul, prea puţin îmi pasă. Că asocierea PDL – PSD este nefirească, o fi, dar îi românească, mai exact get-beget dâmboviţeană. Că suntem înscrişi pe drumul dictaturii, dorinţa ardentă a preşedintelui Băsescu, iar nu-mi pasă. Suntem români, iar ca români avem evidente înclinaţii de a trăi sub regimuri dictatoriale. Au trecut aproape 20 de ani de când a fost împuşcat Ceauşescu, timp în care tot poporul a zburdat sub binefacerile democraţiei. Se pare că am început să tânjim după bâta cu care ne-am obişnuit să fim convinşi să facem sau să nu facem ceva. Dorinţa noastră a fost repede sesizată de Băsescu, care are acum la dispoziţie cam tot tacâmul politic şi puterea necesare să ne pună căpăstru şi să ne dirijeze din frâu: hăis sau cea, după cum îi vor fi interesele.
Altceva mă deranjează. Pe tot parcursul anului 2007 şi 2008, atât Boc de la PDL cât şi Geoană de la PSD n-au ratat nici un prilej de-al condamna pe Tăţriceanu pentru introducerea taxei de primă înmatriculare, rebotezată apoi, după placul celor din Uniunea Europeană, taxa de poluare. În nemernicia sa, chiar în ultimele zile de guvernare liberală, Tăriceanu ne-a încălţat prin a majora taxa de poluare, nu cu câteva zeci de procente, ci de trei ori. Întreaga ţară este cuprinsă de proteste, se huidui un guvern care nu mai guvernează, iar vorbăreţii Boc şi Geoană nu zic nimic. N-au mai ieşit pe posturile naţionale de televiziune pentru a înfiera măsura luată de Tăriceanu. Nu mai apar în faţa camerelor de transmisie în direct să ne promită că dacă îi votăm să ajungă la guvernare anulează taxa. Ieri au parafat înţelegerea care le-a dat cale liberă spre guvernare.
Poate că acest moment solemn, după unii de unicitate istorică, ar fi fost un prilej potrivit pentru un gest de eleganţă şi mulţumire faţă de cei care i-au votat să-i anunţe că numai în câteva zile se va instala noul guvern, care va anula taxa de poluare, aşa că să se înceteze cu protestele. Nimic, nici o vorbă despre taxă. Doar cuvinte de laude reciproce că au reuşit să se înţeleagă asupra modului de împărţire a puterii. Ne-au fraieri şi de această dată. Le-am dat votul, iar ei, după ce s-au văzut cu sacii în căruţă ne-au întors spatele.
Printre zecile de principii de lucru, cei din PDL şi PSD s-au înţeles şi asupra cotei unice de impozitare. PDL-ul a obţinut menţinerea cotei de 16%, PSD-ul a obţinut de la PDL promisiunea că vor fi acordate facilităţi fiscale sau ajutoare sociale pentru cei cu salarii mici. Iar ne-au fraierit! Cei cu salarii mici nu vor obţine prea mari avantaje, poate chiar deloc, pe motiv de criză economică. Ştiţi cine a câştigat? Cei cu salarii de sute de milioane de lei. În plină campanie electorală Boc condamna Guvernul Tăriceanu că a acceptat salarii de sute de milioane de lei la cei din agenţiile subordonate direct Guvernului dar, în acelaşi timp ţinea şi cu dinţii de cota unică, presând asupra PSD-ului să nu ceară modificarea el. Ori, tocmai această cotă unică de 16% a încurajat apariţia salariilor de sute de milioane de lei. Dacă aceste salarii ar fi fost impozitate până pe la 60 – 70%, n-ar mai fi ajuns aşa de mari.
PDL-ul este cu un picior la guvernare, dar n-a mai pomenit nimic de salariile exorbitante ale celor de la agenţiile guvernamentale. În schimb, prin menţinerea cotei unice salariile acestora nu vor fi afectate. Şi iar sunt nevoit să constat că ne-au fraierit!
Mai mult, tot Boc era acela care incrimina guvernarea liberală că a înmulţit agenţiile guvernamentale ca ciupercile după ploaie. Ba că ar fi o sută, ba că sunt două sute şi ceva. Iar înmulţirea, Guvernul Tăriceanu a făcut-o pentru a-şi satisface clientela politică şi de partid. Stolojan se deşira din spatele lui Boc şi cu gura încleştată l-acuza pe acelaşi Tăriceanu că a sporit enorm cheltuielile guvernamentale cu înfiinţarea a fel de fel de agenţii.
De când se negociază formarea guvernului PDL – PSD, nici Boc, nici Stolojan ca prim ministru desemnat, n-au mai pomenit de risipa din banul public pe menţinerea în structura guvernamentală a puzderiei de agenţii. Mai mult, nici n-au preluat guvernarea şi deja au sporit numărul ministerelor. Ne-au fraierit? Ne-au fraierit! Şi acesta-i abia începutul. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Forţa de a învinge suspiciunile nevestei
Domnul cu joben ia tot
Invitaţie la... o ciupercărie
Gelozia Ralucăi
Flutur aproape că interzice dreptul la opinie
Revelionul în stradă încă n-are locaţie
Tinerii botoşăneni îşi îndreaptă de bunăvoie paşii către artă
Primăria Truşeşti jefuită de banii pentru ajutoarele la căldură
Muzeul de etnografie va fi mutat sigur la Şcoala Populară de Artă
Noi şoferi prinşi în ofsaid la volan
Românul şi caltaboşul
Nou născuţii mor, îngroşând cifrele statistice
Zeci de mii de taloane destinate analizelor medicale vor deveni deşeuri
CAS s-a lăudat că are bani, realitatea din spitale o contrazice
Botoşănenii au dat note cadrelor medicale
Ce fel de porc tăiem?
Capace teroriste
Textul integral al Parteneriatului pentru România
semnat în 14 decembrie 2008 de către PSD şi PDL
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog