Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Infracţiuni
Anunţuri
Editorial
Horoscop
Umor
Comentarii
Poşta redacţiei
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
16103
De la 07 Ianuarie 2003
101964058
Editorial

Nevolnicilor, nu tulburaţi tihna morţilor!

  • Ioan Rotundu
  • 17 October 2020, 19:30
Modul în care istericii religioşi au forţau pătrunderea la racla cu moaştele Sf. Parascheva în ziua de 14 octombrie la Iaşi a arătat ţării întregi cât de întunecaţi la minte sunt unii dintre noi dar a mai scos în evidenţă şi un alt aspect, mult mai important.
Jandarmii, aduşi acolo ca să prevină îmbulzeala şi încălcarea regulilor impuse în vederea protecţiei faţă de coronaviruşi, nu şi-au făcut datoria şi nu au aplicat amenzi persoanelor care au încălcat orice restricţii impuse şi asta în văzul întregii lumi.
Că au primit ordin să stea liniştiţi, că s-au lăsat păgubaşi de frica blestemelor care curgeau din gura acelor bigoţi şi ignoranţi în materie de respectarea normelor de sănătate publică, nu avem o explicaţie oficială.
În schimb, aceeaşi jandarmi dau iama prin restaurante şi strică nunţile tinerilor căsătoriţi, amendează invitaţii, opresc sărbătorile onomastice şi aniversare, aplicând amenzi cât mai pipărate inclusiv patronului aflat cu un picior în faliment tot datorită restricţiilor impuse fără a fi bine gândite.
. Dacă astfel de intervenţii ar mai fi de acceptat pentru că evenimentele de această natură se pot organiza şi mai târziu, se pot reprograma pentru timpuri mai bune, intervenţia în forţă a jandarmilor la înmormântări nu este deloc acceptabilă, dimpotrivă, este una lipsită de respect atât pentru memoria celui din sicriu cât mai ales pentru durerea celor care-l condus pe ultimul drum. La noi cultul morţii este puternic iar ritualul înmormântării respectat cu sfinţenie. Peste vreo 50 de ani poate vom ajunge şi noi occidentali şi vom proceda ca ei.
Norma admisă de 15 participanţi la o înmormântare n-are nicio logică. Dacă aduni persoanele care poartă podoabele bisericeşti, preotul şi dascălul, şoferul maşinii sau cel care mână caii, numărul celor care provin din familie este diminuat drastic spre niciunul. A-ţi conduce bunicul, bunica, tata sau mama pe ultimul drum este o tradiţie sfântă de veacuri şi nicio piedică, oricât de necesară ar fi ea, nu se justifică în a fi pusă pentru a fi unul din familie oprit să-şi condusă pe ultimul drum pe cel drag.
Cum să nu-mi condus pe ultimul drum profesorul care mi-a pus creionul în mână, pe vecinul cu care am împărţit bucuriile şi amarul vieţii, pe colegul de serviciu cu care poate am împărţit zilnic pacheţelul cu mâncare, pe o personalitate marcantă a vieţii publice? Niciun pericol, oricât de mare ar fi el, nu poate fi invocat pentru a se interzice un astfel de drept moral dobândit de-a lungul istoriei. În astfel de cazuri familia este cea care decide şi nu guvernul sau autoritatea publică locală.
Ce poate fi mai păgubos pentru un membru al familiei, infectarea cu coronaviruşi sau trauma psihică, remuşcarea sufletească ulterioară că nu l-a condus pe cel drag pe ultimul drum? Eu cred că regretul, trauma psihică şi morală că nu mi-am îndeplinit datoria străveche de a mă despărţi pentru totdeauna de cel drag la groapă, fizic, şi nu virtual cum vor guvernanţii este o pedeapsă de autoflagelare a sufletului mult mai periculoasă decât coronaviruşii.
O astfel de traumă te poate marca pentru tot restul vieţii. De coronaviruşii poţi scăpa nevătămat dacă eşti asimtomatic sau prin tratament iar nu în mormântările sunt cele care au ridicat zilnic numărul infecţiilor A-i pune pe jandarmi să-i amendeze pe cei care-şi conduc pe ultimul drum ruda sau apropiatul este o măsură lipsită de orice respect pentru durerea supravieţuitorilor, este o profanare a datinii înmormântării, este un sacrilegiu ce nu poate fi justificat prin niciun motiv.
Aceşti guvernanţi nevolnici, care stabilesc măsuri de protecţie a sănătăţii publice din birou, care tolerează slujbele religioase din biserici fără a se respecta măsurile de protecţie, care închid ochii atunci când sunt iniţiate proteste publice de către sutele de ignoranţi, bigoţi, şi contestatari ai coronaviruşilor, luptă eroic cu procesiunile de înmormântare iar analfabeţii funcţionali din Jandarmerie şi Poliţie sunt asmuţiţi să aplice amenzi cât mai usturătoare.
Procedând aşa, guvernul liberal îţi taie singur craca de sub picioare iar în urma alegerilor din decembrie, dacă se vor mai ţine, blestemul morţilor şi al viilor se va împlini prin a nu obţine suficiente mandate de parlamentar pentru a putea guverna şi pe mai departe. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Încă un upercut aplicat DNA-ului de către Curtea de Apel Suceava
Ioan Rotundu
ANUNŢ CU PRIVIRE LA TAXA DE SALUBRIZARE
O nouă ticăloşie pusă la cale de liberalii botoşăneni
Ioan Rotundu
Cumătra preşedintă îşi va pune cumătrul, celebru incompetent, manager
Ioan Rotundu
Cercetaţi penal, imorali, impostori, dar viitori parlamentari
Ioan Rotundu
Horoscopul săptămânii 19 – 25.10.2020
Epigrama săptămânii
Ioan Mamaische
Bancul săptămânii: Îndemn la erotism malefic
Dosarul zilei: Prorocirile lui Conţac
Presa`n gura lu` Rotundu: Emisiunea din16.10.2020
Strigăt disperat din Spania. Birocraţia a omorât omenia
Regina Minciunii a fost învestită în funcţie
Ioan Rotundu
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă