Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Editorial
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Anchete
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
11866
De la 07 Ianuarie 2003
123789456
Editorial

Nici Orban, nici Cīţu nu va fi preşedintele Romāniei

  • Ioan Rotundu
  • 19 September 2021, 19:42
Cu cāt ne apropiem de data stabilită pentru Congresul PNL, respectiv 25 septembrie a.c., cu atāt mai clare devin motivele luptei dintre cei doi candidaţi la preşedinţia PNL: Ludovic Orban şi Florin Cīţu. Practic, lupta dintre cei doi este ca odată ajuns preşedintele partidului, prin modificările aduse actualului statut, cel ales devine automat premierul Romāniei dacă partidul este la guvernare dar şi candidatul partidului pentru funcţia de preşedinte al Romāniei.
Orban, dar şi Cīţu, au convingerea că obţinānd preşedinţia partidului vor obţine şi preşedinţia Romāniei la alegerile prezidenţiale din 2024. Şi unul, şi altul se īnşeală amarnic! Comportamentul lor politic şi profesional de pānă acum nu i-a convins nici pe departe pe romāni că ar fi buni de preşedinte al ţării. Orban este un politician demodat, cu mentalitate de bolşevic, protector al baronilor provinciali şi al corupţiei, cu o carieră politică construită prin a acorda sinecuri de partid liderilor locali influenţi, are un comportament de beţiv şi n-a demonstrat capacitatea de bun decident politic īn momentele cheie ale politicii interne şi internaţionale.
Florin Cāţu are un temperament coleric, vorbeşte īnainte de a gāndi, nu stăpāneşte realităţile economice şi politice ale ţării, are manifestări de mic dictator, s-a īnconjurat de liberali oportunişti, nu are o viziune de dezvoltare a ţării pe termen scurt şi īn perspectivă, nu are prea multe uşi deschise la nivel de Uniune Europeană pentru as influenţa anumite politici īn favoarea Romāniei, nu s-a făcut remarcat īn mediul diplomatic internaţional, nefiind recunoscut ca un lider.
Ludovic Orban a īncercat să-l pună īn inferioritate pe Cāţu prin a-l atrage pe Barna de partea sa şi a-l şantaja pe Cāţu cu ieşirea USR de la guvernare. Barna, cel care l-a contestat pe Orban de a fi premier, ignorat de Cīţu īn luarea deciziilor importante la nivel de Guvern, a acceptat jocul lui Orban, dar l-a jucat extrem de prost şi a reuşit performanţa de a-i dezgusta pe mulţi dintre cei care au votat cu USR.
Apoi, Da Barna aflat īn luptă pentru preşedinţia USR cu Dacian Cioloş, nu şi-a asigurat spatele, aşa că Cioloş l-a lăsat singur īn lupta cu Cīţu, adică să-şi rupă gātul şi să piardă preşedinţia USR. Dacă Cioloş va deveni preşedintele USR, de Barna nu vom mai auzi aproape deloc.
Cīţu, coleric cum s-a dovedit că este, s-a īncăpăţinat să nu cedeze şantajului USR şi s-a īncurcat singur īntr-o guvernare care ar putea sfārşi extrem de prost şi care s-ar putea ca la Congresul PONL să-l īmpiedice să preia preşedinţia partidului, sprijinul primit din partea PSD indicāndu-ne că fosta USL este pe cale de a se reface, pericol bine instrumentat de Orban īn favoarea candidaturii sale.
Indiferent cine va deveni preşedintele PNL după acest Congres, partidul şi-a şubrezit rău de tot īncrederea romānilor şi va continua să scadă īn sondaje, la următoarele alegeri, anticipate sau la termen, urmānd a nu mai conta pentru o viitoare guvernare. Dacă va cāştiga Orban preşedinţia, se va reface guvernarea PNL-USR-UDMR fără Cīţu premier iar guvernul va fi unul prieten cu sinecurele de partid, cu corupţia şi cu o justiţie controlată politic iar Romānia va sta īn continuare la graniţa spaţiului Schengen.
Dacă preşedintele PNL va deveni Cīţu, iarăşi este posibilă revenirea USR la guvernare, dar pe o poziţie servilă şi umilitoare dictată de Cāţu. Īn caz contrar, cu un guvern minoritar Cīţu va fi la cheremul PSD care-i va bloca orice iniţiativă de reformă administrativă sau economică şi-i va măcina imaginea aşa cum a procedat PSD-ul şi cu guvernul minoritar al lui Tăriceanu.
Alegerea ca preşedinte al USR pe Dacian Cioloş poate crea o oportunitate nouă pentru guvernarea Romāniei cu o largă deschidere spre UE, cu condiţia ca preşedintele Klaus Iohannis să fie echidistant şi să joace cinstit cu romānii pentru a rămāne īn istorie ca un preşedinte stimat şi respectat şi nu hulit precum sunt cei de pānă acum.
Sper că liderii din PNL care mai au un pic de respect pentru poporul romān să-l determine pe Cīţu să reia colaborarea cu USR şi să īnceapă adevăratele reforme anunţate īn alegeri, renunţānd la atitudinea sa arogantă şi de mic dictator. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul săptămānii: Şi reporterii au doza lor de nebunie
Horoscopul săptămānii 13 – 19 septembrie 2021
Poliţiştii īncearcă să-şi absolve colega, cu instincte criminale, de răspunderea penală
Ioan Rotundu
Cum vrea poliţistul Cimpoi să īngroape securea războiului cu Suşter
Catrenul săptămānii
Ioan mamaische
Noi dovezi ale cārdăşiei politice şi de incompetenţă la comisarul şef Kashyap
Ioan Rotundu
Ce metode violente a folosit poliţista asupra victimei
Ioan Rotundu
Pentru faptele sale poliţista a fost dată pe māna magistraţilor
Ioan Rotundu
Dosarul zilei Congresul PNL – demolatorul interesului njaţţional
Haiducul Coroi legenda si adevar
Congresul liberalilor socialişti şi troglodiţii
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog