Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Editorial
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
14280
De la 07 Ianuarie 2003
111282614
Editorial

Noi dezvăluiri despre starea jalnică a Poliţiei botoşănene

  • 16 July 2014, 23:00
Cu comisarul financiar Luar Nechita mă întâlnesc mai tot timpul pe lângă sediul redacţiei noastre. Se respectă omul, ca mai toţi cei care aparţin structurilor puterii statului, având o afacere personală cu un magazin de tip second-hand şi o casă de amanet. Afacerea-i merge, omul prosperă, pretenţiile cresc pe măsura acumulărilor. Într-una din zile, când am schimbat câteva amabilităţi, mi-a zis: „Prea le scrii, domnule Rotundu. Poate te împuşcă unul într-o zi” I-am replicat că pentru aşa ceva trebuie curaj, pe la noi laşitatea fiind în prim plan.
Se merge mai mult pe principiul: câinii latră, caravana trece. Adică presa scrie cât scrie, cititorii se plictisesc de subiect şi atunci editorii sunt nevoiţi să abordeze alte teme, fără ca celor vizaţi să li se fi întâmplat ceva. Dimpotrivă, ei recidivează şi cu mai multă recrudescenţă. Cred că pe o astfel de concepţie s-au bazat şi poliţiştii botoşăneni, de s-a ajuns ca instituţia lor să fie atât de erodată de corupţie încât să nu mai funcţioneze decât pe ici pe acolo.
Un fost colonel de poliţie, un profesionist în domeniu, jurist de profesie, mi-a adus la cunoştinţă unele informaţii care m-au şocat. Cam 80% din actualele cadre ale poliţiei botoşănene sunt incompetente şi sunt formate din rude şi apropiaţi ai unor influenţi politicieni locali, demnitari aflaţi în fruntea unor instituţii ale statului, parlamentari şi grei oameni de afaceri din judeţ sau din ţară.
Mai mult, noile cadre deşi au o pregătire profesională sub orice critică, sunt deosebit de abili în a profita în scop personal de pe urma profesiei lor. Ce este grav, îmi spunea acelaşi colonel, este faptul că generaţiile vechi de profesionişti se reduc spre zero, prin pensionări, fără ca locul lor să fie ocupat de angajaţi competenţi. Comisarul Costică Holcă a avut recent un dialog cu prefectul Cristian Roman. I s-a adus la cunoştinţă, în particular, iminenta s-a înlocuire din funcţie. Nu pentru că Holcă ar fi incompetent. Ci pentru că aşa sunt interesele politice.
Holcă a slujit sub egida politică a PSD-ului, în concepţia actualilor guvernanţi el nemaiprezentând încredere. Aşa cum, în 2000, comisarul şef Bocancea, care a slujit sub domnia CDR, n-a mai prezentat încredere pentru PSD. În momentul de faţă, datorită înrudirii cadrelor de poliţie cu reprezentanţi ai puterii sau relaţiilor lor în mediul politic şi de afaceri, acestea nu se mai subordonează în activitatea lor şefilor ierarhici, ci au tendinţa de a rezolva problemele profesionale în raport de cum le sunt interesele. Iată de ce funcţionari publici sau oameni de afaceri care şi-au legat numele de corupţie, n-au a-şi face probleme cu legea.
Iată de ce, dosare despre care ştim că sunt în lucru la Poliţie, nu mai iest pe poarta acestei instituţii pentru a ajunge pe masa judecătorilor. Acum avem explicaţia pentru abuzurile care se petrec la posturile de poliţie din comune şi lipsa măsurilor administrative. „Dacă aş îndrăzni să mă ating de un subordonat cu protecţie, m-ar zvârli ăştia afară înainte de a lua eu măsuri cu indisciplinatul” – s-a justificat comisarul şef Holcă către un fost coleg al său, ieşit acum din sistem. Gheorghe Chiraş, agentul şef de poliţie din Gorbăneşti, ne-a cerut anonimatul în a declara aspecte din propria sa activitate.
Cu alte cuvinte, acest poliţist se teme în a-şi lega numele de cel al bandei care terorizează comuna. El, ori se teme de aceşti derbedei, ori este pe-o mână cu ei. Dacă se teme, este grav, pentru că nu-şi mai poate face datoria. Dacă este pe-o mână cu ei, este şi mai grav, fiind căzut pradă corupţiei.
Apoi, poliţistul a refuzat să dezvăluie numele acestor derbedei, deşi i-a sancţionat contravenţional. Procesele verbale de amenzi sunt acte publice şi nu de ordin privat. Poliţistul se face vinovat de nerespectarea prevederilor Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţie. Numai că el ştie că nu va fi tras la răspundere de către şefii de la judeţ, la rândul lor supuşi actelor de corupţie.
Nu retractez afirmaţia că, după 1990, cel mai bun şef al Poliţiei judeţene este comisarul şef Costică Holcă. El este mai bun, dacă munca sa este comparată cu cea a predecesorilor săi. Iar pentru o astfel de comparaţie trebuiesc cunoscute multe aspecte din munca celorlalţi. Gestionez multe informaţii în redacţie. Din păcate unele nu le pot dezvălui în momentul de faţă. Despre fostul general Chiaptanaru, dealtfel consătean al meu, despre regretatul colonel Măriuţa, cumătru de-al meu.
Din expozeul meu se poate desprinde cu certitudine un lucru: atât timp cât şeful Poliţiei va fi numit pe criterii politice, el nu va avea vreodată deplina libertate de acţiune şi autoritatea administrativă şi profesională asupra subordonaţilor. Holcă va fi înlocuit cu un alt „Holcă”. Această măsură administrativă nu va stopa haosul ce domină activitatea agenţilor de poliţie din judeţ, nu va opri corupţia, nu va aduce un plus de credibilitate publică acestei instituţii. Este părerea mea şi nu oblig pe nimeni să şi-o însuşească. Pentru curajul de a-şi exprima o opinie, nimeni nu este împuşcat, domnule comisar financiar Laur Nechita!
JD 19.05.2005

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Nu cred în spusele primarului Portariuc
Bancul zilei: La starea civilă
Horoscopul zilei
Botoşani: Portariuc a mai făcut un pas în schimbarea lui Titi Isac
metodele comuniştilor sunt perfect aplicabile şi în prezent
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă