Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
16322
De la 07 Ianuarie 2003
122876389
Editorial

Noii Ribbentrop – Molotov

  • Ioan Rotundu
  • 26 February 2015, 23:00
Jurnaliştii români care l-au însoţit pe preşedintele Klaus Iohannis la în vizita oficială din Germania au întrebat-o pe Angela Merkel dacă există riscul ca Rusia să repete în Moldova acţiunile din Ucraina. Iar cancelarul Germaniei a dat un răspuns demn de oracolul de la Delphi, rostind cu vocea preotesei Pitia: „Speram sa nu.”
Tot ieri, la postul de radio Europa FM, în emisiunea sa de dialog direct cu ascultătorii, Moise Guran i-a întrebat pe cei intraţi în direct câtă încredere trebuie să avem în Germania. Răspunsurile au fost preponderent de încredere.
Personal, cred că datorită preşedintelui Klaus vom avea cu Germania o apropiere politică şi economică iar românii aflaţi la muncă vor fi priviţi cu ceva mai multă bunăvoinţă. Dar Germania are interese majore cu Rusia, interese economice şi mai ales politice. Germania este acum în situaţia de a stabili Uniunii Europene ce poziţie politică trebuie adoptată faţă de Moscova.
Să avem în vedere că Angela Merkel se cunoaşte cu Vladimir Putin de mai mulţi ani iar colaborarea lor de-a lungul timpului nu este cunoscută în detaliu. În schimb, de când Rtusia a devenit agresivă faţă de politica militară a NATO şi cea economică a UE şi a început ofensiva asupra ţărilor di n Vest care au fost sub influenţa puterii Sovietice, Germania n-a ridicat niciodată tonul faţă de o astfel de politică şi a îndemnat tot timpul ţările UE să fie calme şi lucide şi să nu se grăbească de a lua măsuri de sancţionare a Rusiei care să-l supere prea tare pe ţarul de la Moscova.
Dfe când Putin a ocupat Crimeea şi a atacat estul Ucrainei, toate ţările UE au fost solidare în a aplica sancţiuni dure Rusiei mai puţin Germania prin vocea Angelei Merkel a îndemnat la prudenţă şi la dialog politic.
O suspectez pe Angela Merkel de o înţelegere separată de UE cu Vladimir Putin. Când s-a răsuflat că americanii au ascultat convorbirile telefonice ale Angelei Merkel, pentru cine a ştiut să prelucreze informaţia dincolo de un simplu gest diplomatic inamical, şi-a dat seama că americanii n-au procedat aşa decât determinaţi de un motiv extrem de important pentru ei. Iar acest motiv probabil era să ştie ce discută la telefon Merkel şi Putin.
Ce s-a ales din negocierile de la Minsk 2? Nimic concret. Putin şi-a continuat ofensiva în estul Ucrainei şi a iniţiat manevre militare în graniţa cu Ţările Baltice. Impresia mea a fost că la Minsk, prezenţa preşedintelui Franţei Franois Hollande în compania Angelei Merkel a fost juna de decor. Hollande n-a priceput că la Minsk, Angela Merkel a condus negocierile în aşa fel încât avantajul să fie de partea lui Vladimir Putin. Prin nicio declaraţie a sa Merkel n-a condamnat explicit şi cu maximă severitate politica militară a lui Putin, situându-se pe o poziţie duplicitară. Tot Merkel a fost cea care de fiecare dată când se punea problema de aplicat noi sancţiuni economice Rusiei încerca îndulcirea acestora pe motiv că riposta Rusiei ar putea afecta politica energetică din interiorul UE.
Revenind la întrebarea jurnaliştilor români şi răspunsul Angelei Merkel destul de evaziv iarăşi trebuie să avem în vedere că aceasta n-a încurajat niciodată curentul unionist din Republica Moldova faţă de România şi n-a condamnat cu severitate amestecul Rusiei în zona Transnistriei.
Relaţia amicală şi reciproc protectoare dintre Merkel şi Putin poate crea suspiciunea unei înţelegeri politice între cei doi, un fel de pact ca cel semnat la 23 august 1939 de către Ribbentrop – Molotov.
Radicali faţă de politica Rusiei pot fi consideraţi preşedintele Hollande şi premierul britanic David Cameron. Dealtfel Cameron a şi atenţionat UE că există riscul ca Rusia să atace Ţările Baltice iar un oficial NATO a declarat că Putin ar fi în stare să declanşeze un război nuclear.
Putin se crede puternic şi va continua să sfideze UE şi NATO pentru că America are un preşedinte extrem de slab în a lua decizii radicale şi de însemnătate istorică, capabile să taie avântul expansionist al lui Putin de a reface zona de influenţă a fostei Uniuni Sovietice.
Cred că am punctat cu suficiente argumente care să ne determine să fim prudenţi în relaţiile cu Germania iar încrederea noastră în colaborarea cu ea să fie punctuală şi nu de ansamblu. Istoria noastră ne arată că deşi am avut regi de origine germană, când a fost cazul aceştia n-au ezitat să intre în conflict armat Germania apărând interesul naţional. Sper că şi Klaus Iohannis va fi demn urmaş al acestor regi şi nu se va lăsa atras în vreo capcană politică întinsă de Merkel şi să ne trezim mâine, poimâine c㠄marele nostru prieten german” ne-a vândut „fratelui mai mare Rusia”, respectând o anumită înţelegere dintre ei. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Ungureni: În curând va fi inaugurat cel mai modern cămin cultural comunal
Ioan Rotundu
Bancul zilei: Beneficiile graţierii
Reţeta zilei: Chiftele în sos
Horoscopul zilei
Descoperire stiintifica de exceptie
O gaura neagra cu masa de 12 miliarde de ori mai mare decat a Soarelui
Noul palat prezidential al Turciei este pazit de 1000 de politisti
Comisia Europeana vrea reconfigurarea relatiilor energetice cu Rusia, cand vor fi conditii favorabile
Romania n-are priza la piata UE de curent
Campania Singur impotriva tuturor - oameni care se impotrivesc sistemului
Sora lui Victor Ponta, Alexandra Hertanu: M-am dus de buna voie la DNA, sa recuperez niste hard-diskuri
PNL va incepe procedura de demitere a lui Victor Ciorbea
si propune modificarea legii Avocatului Poporului
Numarul minim de persoane prevazut de lege pentru fondarea unui partid politic, neconstitutional
Comisia Europeana critica Guvernul pentru politica fiscala "lipsita de predictibilitate si planificare strategica"
Colectarea slaba a TVA, ingrijoratoare
Dosarul Bica 2, trimis in instanta de DNA
Printre cei judecati se afla Adriean Videanu, Dorin si Alin Cocos
Culisele razboiului medicamentelor: faza trosnelilor Eroarea lui Victor Ponta
Angela Merkel, intrebata daca exista riscul ca Rusia sa repete in Moldova actiunile din Ucraina
Speram sa nu
False bocete de babă neputincioasă
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog