Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Editorial
Învăţământ
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
19390
De la 07 Ianuarie 2003
118498616
Editorial

Noua strategie politică a PDL

  • Ioan Rotundu
  • 14 October 2010, 23:00
Criza economică a produs importante mutaţii în economia europeană cu reverberaţii directe asupra mediului politic. Aproape toate ţările membre ale Uniunii Europene şi-au dat seama că în condiţii de criză economică politica de stânga, o politică bazată pe protecţia socială, nu se potriveşte cu recesiunea economică. Aşa se explică faptul că partidele de dreapta au câştigat prin mai toate ţările UE pe unde au avut loc alegeri.
Dealtfel, aşa se explică şi faptul că în urma alegerilor europarlamentare de anul trecut, Parlamentul Uniunii Europene este controlat de către o majoritate formată din reprezentanţi ai partidelor de dreapta. Rând pe rând, ţări cu tradiţie în guvernarea de stânga au optat pentru guvernare de dreapta. Franţa, Anglia, Germania şi rebela Italie au rupt-o cu tradiţiile de stânga şi au susţinut partide de dreapta.
Să ne amintim că în alegerile prezidenţiale din toamna lui 2009 de la noi nimeni din partea Uniunii Europene n-a arătat că l-ar susţine pe Mircea Geoană, dar s-au primit mai multe semnate că, deşi preşedintele Băsescu nu le este tocmai pe plac, îl preferă deoarece este de dreapta.
Cu spatele asigurat, adică cu un Parlament UE de dreapta, PDL-ul care guvernează România speră să revină în preferinţele electoratului. În acest sens a pregătit un pachet de măsuri economice dar şi politice. Surse din PSD, da din PSD!, mi-au concfirmat faptul că există o înţelegere PDL – PSD în urma căreia, în Parlament, să fie promovată o lege care să modifice alegerea primarului şi a consilierilor locali, atribuţiunile primarului etc. ceea ce va avantaja partidele mari şi va bloca accederea pe piaţa politică a partidelor de genul celui iniţiat de Dan Diaconescu.
Chiar dacă există această înţelegere PDL – PSD în domeniul legislativ, cu privire la o viitoare guvernare PDL are alte gânduri. Doreşte ca România să fie condusă tot de un guvern de dreapta şi de aceea PDL poartă intense tratative cu PNL. Dealtfel nu trebuie să fii un as în observarea fenomenului politic românesc de ultimă oră ca să fi realizat că amiciţia politică PBL – PSD s-a cam destrămat. În mai multe rânduri cei din PNL a declarat că politica lor este incompatibilă faţă de cea a PSD şi că ei nu vor susţine PSD-ul să revină la guvernare cu politica lor de stânga, în condiţiile unei crize economice tot mai accentuată:
În maxim două luni PDL-ul va avea o nouă conducere. Sunt tot mai clare semnalele că viitorul preşedinte al PDL va fi Vasile Blaga sau Gheorghe Flutur. Unele surse mi l-au dat ca sigur drept preşedinte al PDL pe Flutur.
Ori Flutur vine din PNL şi are deschise toate porţile pentru o colaborare cu acest partid la o viitoare guvernare. Se mai conturează faptul că actualul UNPR va juca în politica românească rolul pe care l-a jucat şi-l mai joacă încă UDMR.
PDL-ul doreşte s-o rupă cu UDMR şi să le anuleze toate favorurile politice şi legislative pe care le-a obţinut de la Guvernul Boc prin şantaj. Dacă am în vedere forţele malefice care-l domină pe preşedintele Băsescu, înclin să cred că de va reuşi acest scenariu politic, miaş bucura să văd UDMR-ul pus cu botul pe labe şi eliminat de la guvernare pentru totdeauna.
Cert este că anul 2011 va începe cu declanşarea unei lupte politice acerbe, forţele de dreapta unindu-se numai pentru a vedea blocat accesul PSD la guvernare. Preşedintele Crin Antonescu s-a şi pronunţat public că nu mai vrea un guvern de tip Năstase, miotiv pentru care nu mai vrea nicio colaborare cu PSD-ul. Aşa stând lucrurile, traseiştii politici să-şi calculeze bine mişcările şi să nu mai facă rând la poarta PSD-ului, pentru că riscă să piardă banii ce-i vor da pentru funcţiile promise. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


„Marţi după Crăciun”
Dosar stufos pentru obţinerea ajutorului pentru încălzire
Rachiu la Pet –uri de 3 litri confiscat de poliţişti
Piesa „Fluturii” a fost jucată aseară pentru nevăzătorii botoşăneni
Amenzi pentru sănătatea noastră
Nici un cadru didactic sancţionat pentru Bac
Absolvenţii de la Spiru Haret în derută
Finanţiştii susţinuţi la grevă de salariaţii AJOFM
Horoscop
Program Tv SOMAX, vineri, 15 octombrie
Bancul zilei: Repetiţia bărbatului
Ministrul bulgar de Finanţe, anchetat pentru dezvăluire de informaţii clasificate
Dacă spuneam să-i trimitem pe ţigani în Botoşani în loc de Harghita nu se mai supăra nimeni
M. Voicu: Ciorile borate trebuie avertizate
Mafia stimulentelor in Ministerul Finanţelor
stimulente date angajaţilor cu condiţia ca o parte din bani sa se întoarcă la şefi
Cu subsemnatul la DNA
„Nu goniţi epigonii, ci păstraţi-i!”
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă