Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Anunţuri
Editorial
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
29646
De la 07 Ianuarie 2003
111100231
Editorial

Noul prefect de Botoşani şi vodca „Săniuţa”

  • 11 July 2014, 23:00
Fără doar şi poate că judeţul Botoşani a dat ţării cele mai multe valori umane. Le regăsim în sfere de activitate precum cultura, arta, ştiinţa, învăţământul, economia, cercetarea, literatura, politica etc. Cu toate acestea, din punct de vedere social, politic şi economic am fost mai tot timpul prin coada clasamentului. Atât în vremurile „iepocii de aur” a lui Ceauşescu, dar şi acum, când ne-am înscris pe drumul asfaltat al Europei.
Să nu se supere vasluienii, dar noroc de ei, că altfel Botoşanii ar fi prins mucegai pe ultimul loc, într-un astfel de clasament. Iar toate aceste insuccese nefericite ni se trag de la faptul că niciodată judeţul n-a avut conducători autohtoni, iar atunci când i-a avut, aceştia s-au supus unor reguli de interes privat şi nu celor legislative şi generate de interesul social, economic şi politic al judeţului.
În acest sens există atâtea dovezi, încât nu mai este cazul să le invoc încă o dată. Cel mai recent este cazul prefectului Ion Diaconu. Impus în funcţie mai mult pe aripa Flutur decât prin voinţa preşedintelui PNL, senatorul Mihai Ţâbuleac, încă din prima zi de activitate oficială Diaconu a avut probleme cu conducerea liberalilor.
A venit rândul numirii în fruntea instituţiilor descentralizate a unor persoane total inacceptabile pentru imaginea şi prestigiul judeţului, dar probabil desemnate de conducerea PNL ca o recompensă pentru efortul şi sprijinul acordat în cele două campanii electorale din anul trecut. L-am cunoscut pe Diaconu în 30 decembrie 2004, când am mers, împreună cu primarul Flutur, la urat prin cartierele botoşănene.
Am discutat cu el mai multe probleme legate de nevoile judeţului şi am realizat că nu-i străin de acestea. Apoi, mi s-a părut un om echilibrat, cu voinţă chiar, şi cu putere de muncă. Nici vorbă de a da semne că-i bolnav cu inima. Toţi botoşănenii au realizat că demisia lui Diaconu a fost determinată de conducerea PNL, de voinţa politică a preşedintelui Ţâbuleac şi nicidecum ca o iniţiativă a acestuia, pentru că se simţea depăşit de probleme.
Motivul oficial, cel cu boala de inimă, este ceva pueril şi nu face cinste nici lui Diaconu şi nici conducerii PNL. Această motivaţie, preluată de la Ceauşescu ca o justificare faţă de destituirea din funcţie a celor ce nu corespundeau cauzei comuniste, mă face să cred că prin actuala conducere a PNL mai sunt elemente umane de ordin politic ce n-au reuşit să-şi schimbe şi să-şi modeleze gândirea în spiritul sistemului democratic.
Ori, în opinia mea, această putreziciune de gândire izvorând dintr-un partid liberal, ce pretinde că promovează gândirea progresistă, nu aduce un plus de câştig electoral pentru partid ci, dimpotrivă, erodează imaginea. Ieşirea lui Diaconu din decorul Prefecturii a creat în PNL câmp liber unor noi dispute. De vreme ce următorul prefect va fi Gheorghe Sorescu, înseamnă că lupta a fost câştigată de gruparea lui Ţâbuleac. Şi Sorescu este un ilustru necunoscut în mediul politic botoşănean.
Director economic la societatea „Vinalcool” Botoşani, el vine din sfera producţiei de alcool, un mediu nu tocmai respectabil. Mai cunoscută este vodca „Săniuţa” decât numele celui ce i-a gestionat producţia. Angajat şi subordonat al patronului Mihai Ţâbuleac (acţionar majoritar), Sorescu se va aşeza pe scaunul de prefect cu acest handicap de imagine. Comparat cu Diaconu, fără doar şi poate Sorescu reprezintă pentru PNL o creştere de calitate umană.
Economist format în producţie, familiarizat cu legile din domeniu şi aplicarea acestora, familiarizat cu activitatea de administraţie publică (este consilier judeţean) Sorescu este net superior lui Diaconu. Sub acest aspect, jos pălăria! De altceva îmi este frică. De acea influenţă politică la care va fi supus din partea unor persoane din PNL, de punerea în practică a unor interese private ale acestora, de a nu deveni o marionetă a partidului pusă în cea mai înaltă funcţie din judeţ.
Dacă Sorescu, odată ajuns prefect, va reuşit să iasă de sub influenţa politicului şi să preia în mod serios gestionarea treburilor judeţului, atunci poate că pentru judeţul nostru apar zorii unei noi epoci, cea de a trăi bine.
JD 23.02.2005

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Domnule primar, opriţi abuzurile din parcarea Elv!
Bancul zilei: Dumnezeu văzut de un peştişor
Horoscopul zilei
Acțiune de inventariere a instalațiilor de încălzire din apartamente și scări de bloc
Botoşani: Împăratul Ţurcanu a împărţit demnităţile în Spitalul judeţean
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă