Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Comentarii
Proverbe şi...
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
48120
De la 07 Ianuarie 2003
87799230
Editorial

Nu i-au ieşit pasienţele

  • Ioan Rotundu
  • 9 July 2007, 23:00
Fără doar şi poate că în privinţa legii majorării pensiilor preşedintele Traian Băsescu a pierdut prilejul de a lua caimacul voturilor în favoarea sa şi a Partidului Democrat. În tot acest joc politic, pe seama traiului dramatic ce-l duc majoritatea pensionarilor, de punctat au punctat cei din PSD, dar şi premierul Tăriceanu. Când şi-a dat seama că-i tradus şi că pierde creasta valului pe care s-au urcat PSD şi Tăriceanu, în privinţa majorării pensiilor, preşedintele a ales o altă strategie de a-şi lega numele de această măsură socială cu profund caracter electoral.
A dorit să se evidenţieze prin a da greutate acestei majorări, urmând a gira cu numele său soliditatea măsurii, adică existenţa fondurilor care să garanteze că majorarea nu va afecta resursele viitoare şi că aceste resurse permit acoperirea volumului pensiilor în plată. După ce-am asistat la scene penibile, prin care ministrul Varujan Vosganian încerca cu creta în mână să ne explice o situaţie pe care nici el n-a înţeles-o, după ce analistul economic şi fost ministru al Reformei în perioada CDR, Ilie Şerbănescu, s-a încurcat în propriile explicaţii fără a pricepe o iotă din ce-a explicat Vosganian, toată lumea bună a sărit să ne dea garanţii că, politic, decizia majorării este una solidă şi că nu vom avea probleme viitoare.
Iar aceste garanţii ni le-au oferit Mircea Geoană şi ceilalţi lideri PSD, premierul Tăriceanu, ministrul Muncii Paul Păcuraru, în timp ce preşedintele Băsescu şi ecoul vocii sale, Emil Boc şi democraţii, au tot încercat să însămânţeze îndoiala asupra deciziei, să saboteze propunerea PSD-ului agreată de PNL, care luase o amploare deosebită.
Tocmai aici a greşit preşedintele. Pe pensionari nu-i interesează dacă decizia majorării pensiei are sau nu acoperire în economic, dacă sunt resurse care să acopere plata pensiilor majorate, dacă nu cumva măsura poate duce la un colaps al sistemului de pensii. Ei au văzut în preşedintele jucător şi în PD duşmanii acestei majorări, de unde şi sentimentele de ură care s-au strecurat în sufletul acestora. Prin poziţia pe care s-a situat, preşedintele Băsescu şi PD-ul, ceva mai puţin PLD-ul au stârnit indignarea pensionarilor, care au văzut în această opoziţie pericolul ca pensiile să rămână în continuare la nivelul actual. Ameninţarea preşedintelui că nu va promulga legea, fără garanţiile cuvenite că s-au asigurat resursele de plată, a fost percepută de pensionari ca un act ostil lor. Odată îndoiala strecurată în sufletul pensionarilor, va fi greu pentru Băsescu, PD şi PLD să reintre în graţiile acestora, categoria socială care merge la vor cu consecvenţă şi care poate, prin vot, decide soarta unui partid.
În fond, ce l-a determinat pe Băsescu să manifeste ostilitate faţă de această decizie politică? Un argument foarte puternic. Dacă PD va ajunge la putere, iar majorarea pensiilor nu va putea fi susţinută financiar şi în următorii ani, există posibilitatea ca în eventualitatea unei guvernări PD, sistemul de pensii să clacheze sub privirea neputincioasă a acestora. Ar fi un dezastru social, iar PD şi Băsescu ar fi definitiv scoşi de pe scena politică. De Băsescu, PD-ul şi PDL-ul vor constata că există resurse ale majorării, atunci preşedintele va promulga legea cu mult tam-tam şi va încerca să strecoare ideea că datorită cerbiciei lui majorarea pensiilor este o decizie solidă şi pentru viitor, determinându-i pe Tăriceanu şi PSD să dea garanţiile cuvenite. Cred că această ultimă şansă este pierdută pentru preşedinte.
Potrivit art. 77 din Constituţia României, preşedintele poate refuza o singură dată promulgarea legii, după care va fi nevoit să o accepte în forma concepută de Parlament. Dacă Băsescu va continua să afirme că n-are garanţiile financiare necesare majorării pensiilor şi nu va promulga legea, îi va înrăi şi mai mult pe pensionari asupra sa şi a PD-ului. De-o va promulga, câştigul electoral revine PSD-ului şi PNL-ului care, prin premierul Tăriceanu, a făcut o mişcare deşteptă raliindu-se propunerii PSD. Şi într-un fel şi în altul, de această dată socotelile politice ale preşedintelui Băsescu au fost greşit făcute din start. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Comentariu la comentarii (CXXXIX)
(Ioan Rotundu)
Secretul orgasmului la lumânarea aprinsă
Cugetări din operele scriitorilor americani
Anunţ important
E o casă de vânzare, pentru cine bani mulţi are
Bani pentru numărarea ţiganilor şi modernizarea poliţiei comunitare
Şefii judeţului au opinii diferite asupra organizării administrative
Poliţia Comunitară pusă la treabă pe timp de noapte
UE ne dă făină şi zahăr de pomană, dar n-avem unde le depozita
Serviciul de paşapoarte a primit două imprimante noi
Conţac dezaprobă ideea Termicii de a stopa debranşările
Prefectul Roman încă n-a aflat cauzele prăbuşirii de la Dealul Mare
Performanţele muncii prefectului Roman au ajuns exemplu naţional
ISU scoate 158 posturi la concurs
Garda de Mediu şi ISU controlează arderea miriştilor
Alte amenzi aplicate cetăţenilor necivilizaţi
Biserica unde slujeşte protopopul a fost călcată de hoţi
Reţinut pentru că a provocat scandal în public
O nouă modalitate de calcul a drepturilor salariale
Subofiţer de Jandarmi prins beat clampă la volan
Ciupercile lui Beju
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă