Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Sindicate
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Pamflet
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
12426
De la 07 Ianuarie 2003
108549067
Editorial

Nu-i scăpaţi în stradă!

  • Ioan Rotundu
  • 3 May 2009, 23:00
Pentru mâine, dacă astăzi nu se va produce vreo minune, cei din învăţământ au anunţat grevă. Iar greva lor va însemna imposibilitatea elevilor de a da teza unică. Desigur, cozile de topor comuniste, care încă deţin puncte cheie prin ministere, inclusiv în cel al Educaţiei, au încercat şi vor continua să încerce să compromită greva celor din învăţământ. Iar mijloacele de compromitere sunt cele cunoscute, clasice. Deja s-a încercat instigarea părinţilor elevilor împotriva profesorilor, sindicaliştii din învăţământ fiind ameninţai cu procese. O ameninţare falsă la adresa liderilor de sindicat, pentru că greva este un mijloc de luptă sindicală legal, apoi aceşti lideri nu fac decât să dea curs hotărârii majoritare (peste 80%) luată de către cei aflaţi la catedră.
Se va mai încerca, aşa cum s-a mai încercat şi chiar cu reuşită, blocarea grevei printr-un proces în instanţa de judecată. La cât sunt acum de timoraţi judecătorii de către preşedintele Băsescu, nu ar fi de mirare ca această grevă să fie declarată nelegală, motive putându-se găsi din belşug. Până când liderii de sindicat se vor regrupa, va trece trimestrul şi va veni vacanţa de vară, când profesorilor n-o să le mai ardă de grevă. Cred că tocmai aceasta este şi strategia urmărită de guvernul Boc.
Să ne aplecăm un pic şi asupra motivelor grevei. Motivele sunt întemeiate şi înţeleg reacţia cadrelor didactice de a protesta. După ce li s-a spulberat visul de a-şi vedea lefurile majorate cu 50%, acum au constatat cu amărăciune că nici majorarea stabilită prin OUG nr. 1/2009, cu aplicabilitate de la 1 aprilie, nu va mai avea loc în acest an. Umilinţă după umilinţă, asta au avut de suportat cei din învăţământ de la Guvernul Boc.
Dealtfel, sub Guvernul Boc, învăţământul românesc a ajuns un fel de laborator în care se fac fel de fel de experienţe. Până şi de la nivelul Preşedinţiei României, care prin Constituţie n-are dreptul la iniţiativă legislativă, s-au conceput proiecte de legi care să accelereze, chipurile, reforma din acest sistem. În aceste experimente sunt incluşi şi elevii, şi părinţii acestora. Nimeni n-are curajul să pună piciorul în prag şi să ia atitudine. Învăţământul, cândva mândria României şi spaima ţărilor participante la olimpiadele internaţionale, a ajuns într-o stare jalnică. Ne-am plecat cu supuşenie cerinţelor europene, cerinţe care de la o zi la alta se dovedesc tot mai păgubitoare, nu numai pentru învăţământul nostru, ci şi al lor.
În loc să preia Europa metodele pedagogice ale învăţământului românesc, metode care s-au dovedit eficiente prin rezultatele obţinute de către elevii români de la toate nivelele, respectiv gimnaziu, liceu şi universitar, am preluat noi incompetenţa şi ineficienţa sistemului lor. Iar cum plătim cu vârf şi îndesat această supunere necondiţionată.
Mai mult, s-a ajuns până acolo încât atentăm şi la sănătatea fizică şi mentală a viitoarelor generaţii: Căci acestea vor fi consecinţele eliminării orelor de educaţie fizică din programele şcolare. Latinescul „mens sana in corpore sano” rezistă în faţa civilizaţiei umane de peste două mii de ani, dar nu va mai rezista şi în faţa Guvernului Boc.
Pun întrebarea: între orele de religie şi sport, ce-ar trebui să alegem? Am mai afirmat, şi nu sunt singurul care am făcut-o şi o fac, religia este apanajul educaţiei familiei şi a bisericii şi nu a şcolii. Educaţia fizică există, ca disciplină şcolară, în toate sistemele de învăţământ din lume. Religia doar în România, alte câteva ţări considerate bigote şi în ţările musulmane. Dacă suntem în criză şi trebuie să facem economii pe seama catedrelor, atunci preoţii să înţeleagă momentul şi să predea orele de religie în mod gratuit. Morala creştină pe care o tot propovăduiesc le-ar impune o asemenea măsură. Numai că ei au avut grijă să-şi acopere întreprinderile imorale sub dictonul „Să faci ce zice popa, nu ce face el”.
Dacă Guvernul Boc este atât de strâmtorat de criza economică şi trebuie să facă economii pe seama sistemului educaţional, atunci să analizeze afacerea manualelor şcolare, unde se cheltuiesc anual şi inutil miliarde de lei. La ce atâtea manuale alternative, care sunt tipărite fără a avea utilizare? Istoria, matematica, fizica, chimia, biologia, muzica, manualele de limba română pot fi aceleaşi ca şi până acum vreo 15 ani în urmă şi care se puteau refolosi de la un an la altul. Numai că afacerea manualelor alternative este una ajunsă în mâna clienţilor de partid, şi ea este menţinută indiferent de culoarea politică a celor aflaţi la guvernare. A tăia miliardele de lei cheltuite inutil pe manuale alternative ar însemna stoparea scurgerii banului public spre acei oameni de afaceri care susţin financiar, din umbră, partidele aflate la putere. Este preferată sacrificarea cadrelor didactice, a elevilor, a părinţilor dar menţinerea bunelor relaţii cu clientela de partid.
Există mari şanse ca azi liderii de sindicat din învăţământ să nu se înţeleagă cu ministra Andronescu, deja compromisă în totalitate prin aceea că una a promis şi alta a decis, iar mâine profesorii să intre în grevă, deşi greva lor a rămas fără substanţă pentru că datele pentru susţinerea tezelor unice s-au modificat. Dela catedră, greva ar putea să coboare în stradă. Odată ieşiţi în stradă, celor din învăţământ li se vor alătura şi alte categorii de bugetari. Dacă guvernul Boc îi va scăpa în stradă pe bugetari, vor ieşi şi restul muncitorilor şi pensionarilor, iar odată tăvălugul revoltei sociale pornit la vale nu va mai putea fi oprit. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Căile justiţiei sunt mai încurcate decât ale Domnului
dacă ai bani, eşti bogat, judecătorii îţi vor da şi dreptate, chiar dacă nu ţi se cuvine
Comentariul comentariilor XLIX
(Ioan Rotundu)
Horoscop
Ciolan de porc cu cuişoare
Cum se poate ocupa un post vacant la ginecolog
Dacă sunteţi respectuos, puteţi face amor cu ea!
Românul şi amantele
Frumuseţe pe muchie de cuţit
Mai organizat, mai improvizat, reînvie şi Ziua Tineretului
Aventuri de tot râsul, după o crâncenă beţie „cultural㔠comisă la Flămânzi
1 Mai „muncitoresc” între realitate, istorie şi nostalgie
PROGRAM TELE' M BOTOŞANI LUNI 4 Mai
Vor fenta profesorii ministerul Educaţiei, sau vor fi fentaţi?
Din nou OJPC aplică sancţiuni la secret
Scad salariile!
Tamara Ciofi revine la şefia DSP pusă pe fapte mari
Social-democraţii au pus de-o chermeză la Cabana Stejarul
Oraşul Botoşani va avea stemă… la toamnă
Ciofu vrea alţi şefi la conducerea spitalelor
Peste un milion de lei puşi la bătaie pentru cultură şi sport
Egner are insomnii de grija locatarilor de la bloc, în caz de cutremur
Curăţenie şi în mai
Unul plantează flori şi trei le rup!
Mici, bere, berbec la proţap, totul în culori portocalii
A născut pe drum, îmbrăcată în rochie de mireasă
Sed Lex îi susţine pe profesori, dar în stil japonez
Tezele cu subiect unic, obiect de luptă sindicală
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă