Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Pamflet
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
22469
De la 07 Ianuarie 2003
122882536
Editorial

Nu mai are bani, dar de ce?

  • Ioan Rotundu
  • 25 October 2013, 23:00
Vineri, premierul Victor Ponta a recunoscut public că nu mai are bani la bugetul de stat şi că încasările din acest an sunt sub cele de anul trecut cu 3,8 miliarde lei. A minţit, cum minte de obicei, pentru că încasările la buget sunt mult mai mici faţă de această sumă. Se şopteşte că se apropie de 10 miliarde de lei.
Desigur, Ponta nu putea recunoaşte întreaga sumă pentru a nu alarma armata de bugetari şi pensionari că ar rămâne fără salarii şi pensii chiar în pragul Sărbătorilor de iarnă dar n-a avut încotro şi a trebuit să recunoască măcar parţial că visteria ţării este goală.
Recunoaşterea lui Ponta că nu mai avem bani la buget produce o anomalie economică. De vreme ce susţine că anul 2013 se va încheia cu o creştere economică de 2%, cum este posibil ca încasările la buget să fie mai mici faţă de anul trecut iar ultima rectificare bugetară din an să fie negativă?
Este posibil pentru că dezvoltarea economică vine din sfera agriculturii şi a exportului, sectoare care nu generează venituri suplimentare la buget prin crearea locurilor de muncă sau prin stimularea consumului.
Prostia lui Ponta de a scădea TVA-ul la pâine, împlinind un moft al lui Dan Voiculescu ca recompensă pentru că-l mediatizează la Antena 3, a produs o altă mare gaură în veniturile la buget. Scăderea TVA-ului la pâine n-a adus câştig cetăţeanului de rând dar a adus diminuarea veniturilor la buget.
Declaraţia lui Ponta de vineri confirmă presiunile enorme care se face asupra patronilor de firme pentru a achita impozitele şi taxele. Despre acea scrisoare de ameninţare trimisă tuturor firmelor din România am scris. Ce face Ponta acum cu agenţii economici i se va întoarce la anul cu vârf şi îndesat.. Executând silit firmele prin golirea conturilor bancare, acestea nu mai pot continua activitatea şi se închid. În aceste trei ultime luni ale anului un nou val de firme îşi vor pune lacăt pe poartă, generând şomaj şi lipsă de venituri la buget.
Ponta suportă a cum consecinţa măsurilor sale iraţionale luate în iunie 2012, imediat ce a fost numit premier. Să ne aducem, aminte cum a retras de la primării şi consilii judeţene toţi banii alocaţi de Guvernul Boc şi Ungureanu pentru investiţii. A retras banii şi i-a dirijat spre formele de protecţie socială pentru a acumula voturi în alegerile locale şi parlamentare dar a blocat dezvoltarea economică a ţării.
Apoi, Ponta a introdus impozitul forfetar, comiţând greşeala Guvernului Boc. Zeci de mii cde firme s-au închis pentru că nu aveau cum suporta plata impozitului forfetar, generând sute de mii de şomeri.
În anul 2013 Ponta nu a mai alocat bani pentru investiţii, doar alimentând cu ţârâita investiţiile derulate de firme străine. În schimb, a alocat bani pentru protecţia socială, pentru înfiinţarea de noi structuri de stat precum ministere şi agenţii, pentru acoperirea pierderilor la companiile de stat.
Dezastrul economico-social nu se va resimţi prea mult acum, în prag de iarnă. El va muşca adânc din buzunarele românilor la anul, pentru că bugetul pe 2014 se construieşte pe majorare de taxe şi impozite şi nu pe dezvoltare economică prin încurajarea investiţiilor. Dacă cota unică de impozitare se va majora la 22%, atunci marea masă a bugetarilor va fi cea mai afectată.
Anul 2014 vine şi cu mari scumpiri la energia electrică şi gaze, cu scumpiri la servicii şi combustibili. Toate aceste scumpiri vor diminua veniturile românilor şi vor reduce consumul, care consum va reduce şi mai mult încasările la buget. Politica socialistă a lui Ponta de a promova protecţia socială în detrimentul celor care muncesc sau care produc va genera .şi mai multă sărăcie, va genera multe drame sociale. În fond, asta au vrut românii când s-au dus turmă la vot pentru a susţine USL-ul în alegerile locale şi parlamentare de anul trecut. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Cavalerul Nick şi regele Arthur
Gastronomie: Castraveţi bulgăreşti
Liviu Luca, adus la DNA cu mandat de aducere
puternicul sindicalist e acuzat de spălare de bani in dosarul Realitatea TV
Biden l-a sunat pe Băsescu, la doua zile după ce s-a întâlnit cu Ponta
Firmele private aleg varianta încălziri centralizate
Amendă mai mare decât valoarea mărfii
Eva Şimon: Otrava, aurul şi moţii
Petru Grozavu: Biserica rusă, din nou pe front
Ponta cere miniştrilor să ia măsuri de îndepărtare a persoanelor bănuite de corupţie
Victor Ponta recunoaşte că nu mai are bani la buget
Femeile sunt viitorul ]n tehnologie
plus trei moduri în care pot fi atrase investiţii străine în România
Fariseism marca Ponta
Ioan Rotundu
Cum l-a umilit Biden pe Ponta
Ioan Rotundu
Botoşani: Cozile de topor ale PSD şi-au făcut datoria
Ioan Rotundu
Moş Crăciun la liberali, Moş Gerilă la social-democraţi
Finul lui Victor Ponta, deputatul PSD Marius Manolache, pus sub urmărire de
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog