Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
13932
De la 07 Ianuarie 2003
90775903
Editorial

Nu promisiunile sunt pericolul cel mare

  • Ioan Rotundu
  • 16 December 2008, 23:00
Ieri, Guvernul Boc a lăsat să pătrundă în mass media programul său de guvernare. Este un program doldora în promisiuni, ceea ce nu trebuie să ne surprindă. Programul conceput n-are nimic comun cu mult promisa luptă împotriva crizei economice. Dimpotrivă, aş putea spune că de va fi respectat ad literam, criza economică se va simţi în România mai bine ca oriunde pe glob. Este de râsul curcilor. Un partid, fost de stânga şi trecut la dreapta liberalilor, cum este PDL-ul, şi-a unit forţele cu un partid de stânga, produs al neocomunismului postrevoluţionar, cum este PSD-ul şi au încropit un program de guvernare cu măsuri mai la stânga stângii. Măsurile sunt populiste şi n-au nimic comun cu viitorul economic al României, cu creşterea nivelului de trai al poporului, cu apropierea ţării de nivelul de dezvoltare european.
Citind Programul de strategia dezvoltării judeţului nostru până în 2012, credeam că un program mai general, mai irealizabil prin directivele de dezvoltare propuse nu poate exista. Ieri m-am convins că se pot concepe programe mult mai proaste şi la nivel mult mai înalt, aşa că funcţionarii care au lucrat la Programul de dezvoltare al judeţului Botoşani ar merita o primă, măcar pentru porcul de Crăciun.
Măsuri populiste cu rang guvernamental au propus toate partidele perindate până acum la guvernare, aşa că n-are rost să ne mai batem capul cu aşa ceva. Ştim din practică, din experienţa vieţii celor 19 ani de democraţie postdecembristă că ce s-a prevăzut prin aceste programe, nici 50% nu s-a dus la îndeplinire.
Pericolul cel mare este altul. Mult mai grav pentru ţară, pentru viitorul nostru în următorii patru ani, dacă Guvernul Boc va rezita întreg mandatul. În primul rând că nici n-a fost validat de Parlament, că viitorii guvernanţi au şi început a greva bugetul cu îngroşarea schemei administrative. În Protocolul semnat duminică după amiază, PDL şi PSD-ul au căzut de acord că trebuie simplificată schema administrativă şi redusă birocraţia. Nobilă intenţia! Dar ieri aflăm că deja avem trei ministere în plus. Creşterea numărului de miniştri va fi urmat de creşterea numărului de posturi la secretarii de stat din ministere. Cei care vor răsplata muncii din campania electorală şi pentru „foamea” îndurată în opoziţie sunt mulţi. Mai mulţi decât posturile existente. De unde şi necesitatea înmulţirii lor.
Un alt aspect, care încalcă grosolan Constituţia şi legile care reglementează statutul funcţionarului public, este acela că Guvernul Boc a şi stabilit cum poate scăpa de funcţionarii publici incomozi, aflaţi încă prin ministere. Pur şi simplu au schimbat denumirea ministerelor, ca să poată reface schema de organizare după propriile lor nevoi.
Mârşăvia merge şi mai departe. Prefecţii sunt înalţi funcţionari publici care, potrivit actualei legi, nu pot fi înlocuiţi din funcţie numai că şi-a schimbat culoarea politică Guvernul. Ei aş, deja Geoană şi Boc au convenit ca prefecţii să fie de aceeaşi culoare politică cu preşedintele Consiliului judeţean. Cum preşedintele CJ este ales prin vot uninominal, nu poate fi schimbat de către Guvern. Dar prefectul poate, pentru că Guvernul Boc, la nevoie, va modifica legea. Cu peste 70% suport în Parlament, orice lege venită dinspre guvern va fi aprobată pe bandă rulantă. S-a mai stabilit că dacă prefectul provine din PDL, subprefecţii să fie ai PSD. Cum rămâne cu neutralitatea lor politică?
Iată, dar, că seria abuzurilor s-a deschis în forţă şi ea va continua la nivelele de jos. Căci după ce se vor împărţi posturile de prefect, va urma hăcuirea şefilor din fruntea instituţiilor deconcertate. Se vor regiza acele examene de ocupare a postului, examen care va fi câştigat numai de către candidaţii PDL sau PSD, aşa cum s-a procedat şi până acum de către partidele care au fost la guvernare.
În campania alegerilor locale şi apoi în cea parlamentară s-a vorbit de o lege care să statueze ce funcţionari publici pleacă din funcţie odată cu schimbarea guvernului şi care au stabilitate permanentă pe post. În toate înţelegerile dintre PDL şi PSD nu mai apare această iniţiativă legislativă. Nici despre legea de salarizare comună a bugetarilor nu s-a mai pomenit nimic. Va fi continuată iniţiativa Guvernului Tăriceanu luată în această direcţie, sau nu? Poate că liderii de sindicat ar trebui să iasă din expectativă şi să înceapă a-şi face simţită prezenţa. Sau, aşa cum ştim din guvernările anterioare ale PSD, prin negocieri secrete purtate de priceputul Hrebenciuc li s-a închis deja gura cu satisfacerea unor nevoi personale ale lor şi promisiuni de mai multe pe viitor.
Insist pe faptul că nu promisiunile guvernamentale deşarte trebuie să ne îngrijoreze, ci portiţele care au fost deja deschise spre dinamitarea legilor în vigoare prin satisfacerea unor nevoi politice de partid. Este, dacă vreţi, o nouă dovadă a autoritarismului mult râvnit de preşedintele Băsescu, care binecuvântează din palatul Cotroceni toate aceste demersuri, total defavorabile societăţii noastre democratice, dar extrem de benefice celor veniţi la putere. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Românul şi găurica
Generalul, plutonierul şi recruţii
Vă invită să petreceţi Revelionul
De ce l-a sunat pe Boc taică-său?
“Troia” - razboi pentru iubire si onoare
Cinci medalii la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe pentru juniori
Unde-şi va petrece Andreea Esca sărbatorile?
Guvernul lui Emil Boc
lista cu miniştrii desemnaţi
Un judecător de la CEDO, la Justiţie
Ce au făcut în prima zi de activitate, deputaţii aleşi de românii din afara ţării
Comuniştii ar putea pierde majoritate în Parlament la următoarele alegeri
O măsură mult-aşteptată, care va revigora economia naţională
reducerea cotei de TVA la alimente
E.ON Moldova a investit anul acesta 100 milioane lei în reţelele de distribuţie
O fi criză, dar părul tot creşte!
40 % din reţeaua de gaz pe Moldova va fi înlocuită
Mai sunt şi poliţişti care îşi fac datoria
Infractorii distrug, poliţiştii comunitari plătesc
Preşedintele CJ crede în Moş Crăciun
Plăţile de la buget, cu caracter social, întârzie
Vor fi înşelate aşteptările cadrelor medicale?
Supraaglomeraţie în spitale. Bolnavii stau câte doi în pat
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă