Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
48003
De la 07 Ianuarie 2003
110919602
Editorial

O Vox populis cu ciocul tot mai mic

  • Ioan Rotundu
  • 11 September 2013, 23:00
Ieri, societatea canadiană Gabriel Resources Ltd. a anunţat că dacă cumva parlamentarii români nu vor aproba legea exploatării aurifere de la Roşia Montana, Guvernului României îi vor fi cerute daune de 4 miliarde de dolari. Parcă cu ceva timp în urmă premierul Ponta ne avertiza public că de nu facem aşa cum vor canadienii vom plăti despăgubiri de 2 miliarde de dolari. Iată că în numai câteva zile suma daunelor s-a dublat.
Scriam cu puţin timp în urmă într-un editorial că deşi premierul Po0nta a anunţat că nu va vota ca deputat legea, exemplul său fiind urmat apoi şi de preşedintele Senatului Crin Antonescu. Mai scriam că-i suspectez pe cei doi de o înţelegere de culise cu cei de la Gabriel Resources şi Gold Corporation în sensul că de gura străzii s-a anunţat blocarea legii dar că prin spate se fac manevre de aprobare a ei.
Suspect în toată această afacere de blocare a legii mi s-a părut şi preşedintele Băsescu. Se ştie că el a fost de la bun început de partea canadienilor dar la decizia Ponta – Antonescu de a bloca legea n-a comentat nimic. Nici despre ameninţările firmei canadiene că ne va cere despăgubiri preşedintele Băpsescu n-a comentat nimic.
Iată că derularea evenimentelor pare să-mi dea dreptate. Ponta insistă tot mai mult ca parlamentarii să poarte o dezbatere pe fondul legii şi să voteze cum cred ei de cuviinţă. La Roşia Montana protestele pro-exploatare au luat proporţii. Unii mineri s-au închis în mină. În paralel, prin Parlamentul României şi mediul politic se formează un curent pro-exploatare. Iar ca gura protestatarilor să fie făcută tot mai mică, iată că Gabriel Resources a anunţat dublarea sumei de daune anunţată de Ponta.
Săpuneam în editorialul anterior că reacţia de blocare a legii din partea liderilor USL Ponta – Antonescu a fost luată pentru calmarea străzii dar şi pentru a avea un răgaz în a construi o nouă strategie favorabilă firmei canadiene.
Premierul Ponta anunţase publicarea conţinutului licenţei de exploatare. Nu s-a ţşinut de cuvânt. De ce oare? Pentru că publicarea ei ar aprinde din nou spiritele străzii. Pentru că licenţa conţine clauze nu tocmai favorabile statului român. Probabil că se aşteaptă votul parlamentarilor, după care s-ar putea publica şi conţinutul licenţei.
Ce se va întâmpla după votul parlamentarilor? Dacă parlamentarii resping legea, atunci se va pune în aplicare Planul B. Adică Gabriel Resources ne va cere daune de 4 miliarde lei la Curtea de Arbitraj Comercial de la Washington. Sub motivul că nu putem plăti suma, Guvernul Ponta va relua tema aprobării legii, fără ca amploarea protestelor să mai fie cea de până acum.
Să mai adăugăm faptul că România este prea mică să se lupte cu echipa de avocaţi ai firmei Gabriel Resources iar la Washington, dacă procesul ar fi unul serios şi nu unul de manipulare, am pierde partidal
Cred că jocurile în favoarea firmei canadiene sunt făcute iar în această privinţă Ponta coabitează perfect cu preşedintele Băsescu. Protestele de stradă din ţară nu sunt decât o parodie balcanică a adevăratei democraţii. Vox populis pe la noi se traduce prin zicala „Câinii latră, caravana trece!”, de unde şi ciocul tot mai mic.
Dacă guvernanţii ar vrea cu adevărat să blocheze exploatarea de la Roşia Montana ar aproba legea dar ar pune nişte condiţii care să nu poată fi acceptate de Gabriel Resources şi astfel firma să se ducă de unde a venit fără a mai avea motive de a ne chema în judecată. Nu se procedează aşa pentru că, aşa cum spuneam, sunt nişte înţelegeri ascunse nouă. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: După 10 ani… singur pe o insulă
Contre între Ponta şi Antonescu pe tema Roşiei Montana
Proiect de lege al PSD pentru privilegiile baronilor locali
Botoşănenii invitaţi să le fie alături pompierilor, de ziua lor
165 de ani de la sacrificiul eroilor pompieri din Dealu Spirii
Bărbat decedat în căminul unui hidrofor, scos cu ajutorul pompierilor
Târg de artă şi antichităţi, la Uvertura Mall
Expoziţie internațională de artă la Uvertura Mall
Să boicotăm boicotul ruşilor consumând vin moldovenesc
Un alt copil de un an şi patru luni muşcat de cap de un maidanez
Adrian Severin a fost trimis în judecată de procurorii DNA
Gabriel Resources va da în judecată guvernul României şi va cere despăgubiri de 4 mld dolari
dacă Parlamentul respinge proiectul Roşia Montana
Îmbulzeala de la Permise ar putea să dispară în viitorul apropiat
dacă numărul angajaților ar crește la limita decenței
Drumul Roma – Nicşeni a fost reparat integral prin procedee de stropire la rece
Prefectul se roagă de comercianţi să ieftinească pâinea
Copăcel, copăcel domnule Şimit!
Ioan Rotundu
Botoşani: Ipocrizia locatarilor din cartierul Rotunda
gunoiul de sub zidul bisericii aruncat în curtea Primăriei Botoşani
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă