Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Important
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
3262
De la 07 Ianuarie 2003
95280059
Editorial

O acţiune inutilă şi degradantă

  • Ioan Rotundu
  • 10 November 2013, 23:00
Săptămâna trecută Poliţia a organizat o acţiune de hăituire a elevilor de prin baruri şi alte localuri pe unde se poate bea o cafea sau una mică şi fuma o ţigară. Cică acţiunea a fost pusă la punct cu „specialiştii” din Inspectoratul Şcolar Judeţean Botoşani şi a avut drept scop de a diminua absenteismul şcolar. Aiurea! Acţiunea n-a avut nici un efect şi nici nu va avea vreodată.
A fost doar o acţiune generată de mentalităţile celor care au apucat vremurile comuniste când elevii erau hăituiţi în acelaşi mod de miliţienii semianalfabeţi însoţiţi de ziariştii de la Clopotul. Când prin vreo crâşmă era descoperit feciorul elev de liceu a vreunui şef comunist, miliţienii aveau treabă la WC iar fotoreporterului tocmai i se bloca aparatul. Dacă totuşi numele beizadelei comuniste ajungea în vreun text, redactorul şef Maximiuc avea grijă să dispară.
Acum frica de presă nu mai există iar cea de actualii poliţişti nici atât. Poliţiştii pe care-i avem pe la Locală sau cea de Stat au tot atâtea carte, poate chiar mai puţină, decât cei aflaţi prin baruri.
Absenteismul şcolar nu se poate combate cu astfel de acţiuni care, privite la modul serios, sunt acţiuni ce supun fiinţa umană unei situaţii degradante. De ce ar trebui să dea socoteală acel tânăr unui poliţist sau altcuiva de ce la o anumită oră se află într-un anumit local de vreme ce n-a comis nici un act care să fi tulburat liniştea publică? De ce ar trebui să dea el socoteală poliţistului dacă este elev sau nu şi unde învaţă, dacă este în timpul liber sau al orelor de şcoală? Ce lege îi permite poliţistului sau altcuiva să-i ceară socoteală acelui tânăr cum îşi petrece timpul?
În Europa civilizată nu s-ar accepta astfel de acţiuni iar dacă cineva ar îndrăzni să le iniţieze ar trebui să demisioneze imediat cer s-ar afla public despre ele. Învăţământul românesc trece printr-o transformare pe care nu o înţeleg nici profesorii şi nici politicienii. Tinerii noştri nu mai sunt acei copii de ţărani sau muncitori care-şi petreceau copilăria ducând vaca la păscut sau jucându-se în spatele blocului cu găletuşa şi lopăţica. De la vârste fragede ei mânuiesc calculatorul, au telefoane mobile performante, au acces la informaţii pe care generaţia mea şi cele anterioare nici nu visau.
Profesorii trebuie să înţeleagă că n-au să mai aibă în clasă elevi care să stea smirnă şi tocilari care să reproducă lecţia aşa cum scrie în manual sau au predat-o ei. Iar când elevul nu se regăseşte cu concepţia sa despre şcoală în metoda pedagogică a profesorului îl ia în derâdere sau îl ignoră şi-şi vede de ale sale.
Nu mai poţi educa elevul de azi cu metoda pedagogică de ieri a rusului Makarenko Chiar şi Makarenko era mai european în concepţia sa despre disciplină: „Disciplina nu se realizează prin oarecare măsuri "disciplinare", ci prin întregul sistem de educaţie, prin întregul stil de viaţă, prin toate influenţele la care sunt supuşi copiii. Astfel înţeleasă, disciplina nu este nici cauza, nici metoda, nici mijlocul de educaţie justă, ci rezultatul ei.”
Nu va fi redus absenteismul şcolar cu hăituirea elevilor prin localuri. Problema lor este în altă parte. Este în familie şi la şcoală. Lipsa de conlucrare dintre diriginte şi părinţi, absentă de mai mulţi ani, elevului şi-arată acum roadele putrede. Nici nu poţi obliga profesorii să-şi dăruiască toată puterea de muncă educării elevului când plata muncii sale este una umilitoare, de neconceput într-o ţară cu pretenţii europene.
Acţiunea Poliţiei n-a fost decât una de imagine, de proastă imagine pentru Educaţia românească şi de compromitere profesională pentru poliţişti. În legea de organizare a Poliţiei nu scrie că au atribuţiuni de această natură. Rolul lor este de a păstra liniştea publică, de a crea siguranţă cetăţeanului că dacă iese pe stradă nu-i dă cineva cu ceva în cap şi că atâta vreme cât respectă normele de convieţuire socială nu are a da socoteală nimănui despre modul său de viaţă.
Cum spuneam, învăţământul românesc trece printr-o transformare radicală, un proces de reformă care poate sfârşi prost sau duce la modernizarea sistemului şi punerea lui de acord cu metodele moderne de predare şi examinare iar relaţia elev – profesor se bazează pe prietenie şi nu de disciplina cazonă. Ministrul Daniel Funeriu a încercat să accelereze această reformă şi să-i dea sens european dar a revenit în funcţia de ministru bătrâna Andronescu care a dărâmat multe lucruri bine făcute de Funeriu şi a întors învăţământul din nou la nivelul anilor 2000. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Lumea lu' Rotundu: Scandal popesc la Copălău
Bancul zilei: Reacţia beţivului
Gastronomie: Zarzavat pentru iarnă
O româncă a fost aleasă pentru prima dată, consilier municipal în Montreal
Victor Ponta ridiculizează desecretizarea arhivei Dunărea care ar da la iveală afacerile murdare ale lui Voiculescu
Social-democraţii participă în nume propriu la alegerile europarlamentare din 2014
Voi propune luni, la şedinţa conducerii PNL, excluderea lui Sorin Roşca Stănescu din partid
Îi chem pe toţi parlamentarii responsabili să nu voteze proiectul de buget pe 2014, un buget fanariot
Reformulat, Geoana a spus că "PSD nu-şi permite să se ţină de cuvânt"
Mircea Geoana, mesaj indirect pentru Crin Antonescu, despre prezidenţiale
Extinderea NATO, una dintre principalele ameninţări la adresa Rusiei
Libertatea de circulaţie în UE este 'un simbol al civilizaţiei' care trebuie apărat
N-ar fi o surpriză ca în spatele protestelor anti gazele de şist să fie Rusia
Botoşani: Cum s-a topit atât de repede vitejia preşedintelui Ţurcanu
Patimile lui Zacreţchi în preajma Naşterii Domnului
Ioan Rotundu
Loto REomânia: Rezultatele tragerii din 10.11.2013
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă