Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Sport
Administraţie
Horoscop
Ultima oră
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Proverbe şi...
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.7556 lei
1 USD = 4.2732 lei


Număr accesări
Astăzi:
10983
De la 07 Ianuarie 2003
71439068
Editorial

O alianţă politică bazată pe incompatibilităţi

  • Ioan Rotundu
  • 3 July 2007, 23:00
La semnul preşedintelui Băsescu, PD-ul şi PSD-ul au arborat steagul unităţii naţionale. Sau cel puţin aşa cred ei. Zestrea comună nu-i cine ştie ce. PD-ul pune în oală procentele unor sondaje umflate, fie pe seama lui Băsescu, fie prin alinierea institutelor de sondaje la susţinerea brandului politic, creaţie artificială a primului marinar al ţării ajuns preşedinte. Căci trebuie să fii complet idiot să poţi crede că PD-ul, după ce a atins apogeul în sondaje pe vremea Alianţei DA, cu 30%, a ajuns, peste noapte, la 50%. Ce-a făcut acest partid ca să-i copleşească pe români în a se călca pe picioare, prin sondaje, să preamărească partidul reprezentat de insignifiantul Boc? Nimic, în afară de scandalurile politice prelungite din perioada de guvernare cu PNL-ul, până în prezent şi cu vizibile tendinţe de viitor.
Umil, precum l-a modelat acelaşi Băsescu, Stolojan pune în oală ce i-a dat voie marinarul creator să aibă: nişte refulaţi ai PNL, nişte infatuaţi ce se cred superiori actualei clase politice coruptă până în măduva oaselor şi câteva procente, adică atât cât li s-a spus celor cu sondajele să-l înzestreze, ca să rămână în atenţia publică. De fapt, şi Emil Boc şi Theodor Stolojan sunt chirografarii preşedintelui Băsescu, care se consideră proprietarul de drept a tot ce s-a pus în oala comună.
Pentru că această alianţă dintre PD şi PLD este o făcătură din interes, nu-i dau o durată lungă de viaţă politică. Îndată ce vor veni alegerile, şi vor începe luptele interne pentru un loc sigur pe liste, vor apărea şi scandalurile. Mierea de acum va deveni atunci fierea de atunci.
Poate că mult mai interesant ar fi să privim cum va funcţiona această alianţă la Botoşani, dacă va mai apuca să funcţioneze. Radu Drăguş, preşedintele PD, pare tăcut, dar este tipul caracterului uman care muşcă, şi pe la spate şi când nu te aştepţi. Dacă e să dăm crezare vorbelor lui Dan Voiculescu, Drăguş este un fel de Băsescu: vine, muşcă şi pleacă, precum maidanezii. Drăguş nu va renunţa la privilegiile deja câştigate, de dragul unei alianţe politice şi a lui Mihai Ţâbuleac. În PD sunt voci de politicieni care speră ca în urma alegerilor parlamentare din toamna anului 2008 să ajungă la Bucureşti. Cristian Achiţei, Viorel Alexandru, Radu şi Dan Humelnicu sunt numai câteva voci ce au astfel de pretenţii. Ei nu vor ceda pentru a face loc celor ce vor veni din PLD, care vor avea aceleaşi pretenţii.
Mihai Ţâbuleac are handicapul de imagine ca doi dintre activiştii de frunte ai partidului (Prof. Ţurcanu şi col.ź Popovici) să fi murit în timp ce munceau pentru partid. Acest handicap îl va dezavantaja în relaţia cu PD-ul, care sunt certăreţi şi scandalagii politici cu vastă experienţă.
Ţâbuleac, prin construcţia sa stomato-psihică, este o fire dificilă, orgolioasă, cu pretenţii de elitism social. Discursul său este unul situat mult deasupra înţelegerii de către electorat, ceea ce nu prea este pe placul celor din PD, ce se consideră mult mai apropiaţi de oameni, deşi această apropiere se manifestă numai cu ocazia unor evenimente, tot mai rare în ultimii ani.
Chiar dacă PLD mizează că primarii liberali din judeţ i se vor alătura, o astfel de adeziune politică nu se va realiza la nivelul aşteptărilor. Apoi, mai există pentru PLD problema lui Flutur. PLD-ul speră ca primarul Flutur să le fie candidat şi pentru alegerile de la anul. Numai că Flutur are alte gânduri. Cei doi nu s-au înţeles niciodată, dar s-au tolerat datorită ex-ministrului Gheorghe Flutur, vărul primarului botoşănean.
În PD, pretenţia de a candida la funcţia de primar a Botoşanilor o are actualul viceprimar Ghiorghiţă. El ştie că nu va ieşi, dar speră că-şi va putea, astfel, menţine mandatul de viceprimar. Ori, în condiţiile unei alianţe politice între PD şi PLD, candidatul la primărie va fi unul singur. Lucru de care Flutur, fost cândva preşedinte al PD, ştie foarte bine.
Am enumerat numai câteva din incompatibilităţile dintre politicienii şi politica celor două partide, care sunt cunoscute public. Mai sunt şi altele, care mocnesc şi aşteaptă să izbucnească la vedere. Iată de ce eu nu cred în viabilitatea unei astfel de alianţe, chiar dacă ea s-a realizat din ordinul preşedintelui Băsescu. Cel puţin la Botoşani. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (1)]


Orpişan l-a turnat presei pe Mimor
Festival de interpretare individuală în arata actoricească
Operator Pro Tv agresat de cămătarii din Brăila
Program TELE’M Botoşani, miercuri, 4 iulie
Judeţul pregătit să înceapă Programul de evaluare a stării de sănătate
Profesorii de sport au fost instruiţi pentru BAC
Candidaţii au susţinut proba D la bacalaureat
Reforma a început cu renunţarea la cel mai important medic
Hoţii au călcat trei biserici, într-o singură zi
Şi-au făcut plinul şi au fugit
Comentariu la comentarii (CXXXIV)
(Ioan Rotundu)
Scuze pentru ore târzii
Horoscop
Cugetări şi maxime ale scriitorilor americani
Chip prin care Macaleţi poate ajunge primarul Botoşanilor
(Cârcotaşul)
Se caută o fecioară pentru un Făt-Frumos italian
Anunţ important
Turul României la Ciclism va lua viitorul strat de la Botoşani
Prefectul va salva judeţul, forând puţuri de adâncime
Senatorul Vasilescu scurtează ciocul deputatului Drăguş
Colegii primari îl pun pe Capotă în situaţie neplăcută
Primarii botoşăneni spun DA informatizării judeţului
Conţac zice da, cei de la Apa Grup l-au luat în braţe pe nu
Liceu european la Săveni
O afacere care vă poate avantaja
Prefectul vrea să afle cauza prăbuşirii drumului de la Dealu Mare
iar noi îl ajutăm, sugerându-i anumite jaloane de investigare
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă