Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Religie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
29070
De la 07 Ianuarie 2003
105974056
Editorial

O altă „javră ordinară”

  • Ioan Rotundu
  • 20 February 2013, 23:00
Cu vreo patru ani în urmă, în vremurile bune ale economiei româneşti, preşedintele Băsescu a luat parte la o analiză de bilanţ la nivelul Ministerului de Interne. L-ea spus atunci poliţiştilor să fie fermi şi neiertători cu infractorii. Ca urmare a acestei recomandări, a urmat un întreg val de violenţe comise de poliţişti asupra civililor. Se trăgea cu armele ca în vremurile de ocupare a Vestului sălbatic de către europeni, măcelărite fiind triburile autohtone de indieni.
A fost nevoie de o intervenţie fermă a procurorilor ca valul de violenţe ale poliţiştilor asupra civililor să se mai domolească. Persoane suspectate de comiterea unor infracţiuni şi care nu s-au supus somaţiei poliţiştilor au plătit cu viaţa, fiind împuşcate fără milă, deşi în România pedeapsa cu moartea este interzisă.
Când vremurile economice s-au înăsprit, criza şi-a arătat colţii, iar Guvernul Boc a umblat la salariile poliţiştilor, poliţiştii au schimbat radical tactica. Dintr-un preşedinte venerat de ei, Băsescu a devenit peste noapte „havră ordinară”. Violenţa poliţiştilor a trecut de la infractori asupra celei mai înalte autorităţi în stat: Preşedinţia României.
Iar preşedintele Băsescu a putut constata pe propria-i piele că îndemnul lansat poliţiştilor de a fi fermi cu infractorii s-a întors asupra sa. Iar noi, cei de rând, am avut încă odată dovada că poliţiştii rămân aceleaşi persoane lipsite de educaţie civică, lipsite de cultură, care acţionează sub impulsul violenţei şi nu al raţiunii umane, nu în respectul faţă de lege. Între miliţianul comunist şi poliţistul capitalist nu-i nicio diferenţă, ambele categorii sociale având ca element comun folosirea excesivă a violenţei împotriva revoltaţilor sociali scoşi în stradă de incompetenţa guvernelor.
Ce s-a întâmplat după îndemnul inconştient al preşedintelui Băsescu către poliţişti de a fi fermi cu infractorii avem suficiente exemple la nivelul judeţului Botoşani. La Viişoara, un fost miliţian transformat în poliţist a abătut în sediul Poliţiei un cetăţean până ce l-a omorât. Bătaia a fost de o cruzime greu de acceptat de către o fiinţă umană oricât de needucată ar fi ea. Pur şi simpli i-a spulberat creierii pe pereţii camerei. Criminalul este şi acum în libertate şi se plimbă ţanţos prin sat.
La Poliţia din Mihălăşeni un alt tânăr a fost omorât în bătaie. Tânărul a avut proasta inspiraţie de a le spune poliţiştilor că el are probe cum că-s implicaţi în traficul de ţigări. Sub motivul unui furt la un bar din localitate, a cărei autor era cu totul altă persoană, tânărul care le-a spus poliţiştilor verde în faţă că sunt traficaţi de ţigări a fost ridicat într-o dimineaţă, dus la sediul Poliţiei şi bătut până ce şi-a dat duhul. O nevastă şi doi copii minori au rămas fără tată. Şeful de post, un miliţian versat, a mutat întreaga răspundere asupra unui tânăr agent tânăr de poliţie care acum se află după gratii, aşteptându-şi pedeapsa.
În satul Buhăceni, comuna Truşeşti, un grup de hoţi terorizează satul. Ei lucrează mână în mână cu poliţiştii. Am dovedit acest lucru şi printr-un reportaj filmat. Şi hoţii, şi poliţiştii sunt bine mersi.
La Drăguşeni, agentul şef de poliţie Ciobanu este considerat şeful mafiei locale. Împreună cu proaspătul primar Eugen Nechita, poliţistul face legea în comună şi nici un şef al său n-a îndrăznit să-l tempereze. De ce? Pentru că mafia are tentacule şi la nivel de judeţ.
La Frumuşica, şeful de Poliţie Şerban este acuzat că a măsluit mărturiile dintr-un dosar în care un cetăţean a fost bătut şi care a orbit de la bătaia primită, adevăraţii bătăuşi scăpând de răspunderea penală graţie ajutorului dat de poliţist.
Recent, şeful Poliţiei municipale Botoşani, comisarul Cătălin Radu a cerut Primăriei să închidă chioşcurile de pe lângă şcoli şi cele non-stop, pe motiv că sunt generatoare de acte de violenţă prin vânzarea de băuturi alcoolice. Comercianţii pot dovedit cu acte şio cifre contabile că vânzările de băuturi prin aceste chioşcuri reprezintă doar 3% din total. Realitatea este însă alta şi o recunosc tot chioşcari, dar cu teamă.
Există o taxă de protecţie a afacerii. Dacă taxa nu-i plătită, se va găsi un poliţist corupt care să le arate mâţa.
Iată ce consecinţe pot avea un îndemn nechibzuit lansat de un demnitar al statului către poliţişti. Acum vreo două zile, premierul Victor Ponta a participat la bilanţul de analiza activităţii Poliţiei. Şi el a lansat către aceştia un îndemn de a fi fermi şi neiertători cu infractorii. Când va fi nevoit să le refuze majorările de lefuri sau chiar să opereze diminuări, va deveni şi Ponta o „javră ordinară”.
Mie îmi este teamă însă că îndemnul său se va concretiza într-un nou val de violenţe al poliţiştilor asupra unor persoane în cea mai mare parte nevinovate. Normal ar fi fost ca atât preşedintele cât şi premierul să fi cerut fermitate poliţiştilor nu numai asupra infractorilor ci şi în respectarea legii, a drepturilor cetăţeneşti şi a evitării oricărui abuz, cu precizarea că abuzurile lor vor fi la fel de aspru pedepsite ca şi faptele infractorilor. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Foloase trase din „secretul scrisorii”
Gastronomie: cGulaş cu carne de porc
Un membru BCE insistă pentru austeritate fiscală, în pofida creşterii economice slabe
Nemţii îşi vând bisericile, românii şi le înalţă
Magnatul rus Vladimir Potanin îşi donează jumătate din averea de 12 miliarde de dolari
Petru BOGATU: Gorniştii şi bocitoarele
Ipocrizia lui Liviu Dragnea privind regionalizarea
Un document care costă 2 milioane RON şi care- nu-i bun de nimic
Ţurcanu, coada de topor botoşăneană a lui Crin Antonescu
Rapacitatea celor de la HSR va fi sancţionată penal
Primarul Portariuc continuă să braveze cu promisiuni
Botoşani: 40 de profitori ai banilor de la APIA cercetaţi penal
Botoşani: Scandalul cărnii de cal s-a mutat la firma familiei Ţurcanu din Dracşani
Tânărul care a înjunghiat un taximetrist încă nu a fost prins
Percheziţie a poliţiştilor soldată cu confiscări importante
Spitalele botoşănene nu mai pot organiza licitaţii la
Posturile vacante din învăţământ ies la iveală
Damian a devenit manager printr-un concurs lipsit de glorie
Pintilii s-a dumerit ce are de făcut cu procesului câştigat
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă