Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Economic
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
2132
De la 07 Ianuarie 2003
106074117
Editorial

O decizie binevenită

  • Ioan Rotundu
  • 28 August 2011, 23:00
Ministrul Muncii, sociologul Sebastian Lăzăroiu, vrea să facă ordine în acordarea ajutoarelor pentru încălzire la vreme de iarnă. Este o decizie curajoasă, mai ales că ea nu va aduce voturi PDL-ului din care face parte. Dimpotrivă, va diminua zestrea electorală a partidului şi aşa şubrezită rău de tot.
O astfel de decizie trebuia luată de mai mult timp. Acordarea ajutoarelor pentru încălzire a fost introdusă sub guvernarea PSD, social-democraţii asigurându-şi astfel un număr de voturi care în alegerile din 2004 tot nu s-a dovedit a fi suficient.
Nu este drept ca de aceste ajutoare la căldură să beneficieze, pe lângă cei nevoiaşi, şi cei chivernisiţi. Ştiu o familie care şi soţul şi soţia, după 1990 s-au pensionat pe caz de boală. Ea de atunci face Turcia şi aduce marfă pentru cele două magazine ce le are în Botoşani. El bea ca un viţel, arată solid ca un taur, toată ziua face ordine cu cei din blocul în care locuieşte, pozează în patron prosper dar beneficiază de ajutoare sociale la căldură. Nu-i drept!
De ţiganii care cutreieră Europa şi primesc subvenţie la căldură ce să mai zic?! Ciudăţenie este şi în mediul rural. Deşi familia are pământ la câmp, pământul ori l-a arendat, ori stă nelucrat. Dar familia în cauză primeşte ajutoare sociale şi iarna ajutor la căldură. Sunt mii de familii de ţărani prin judeţ aflate în situaţia asta.
Mai sunt familiile de şmecheri. Soţ şi soţie, pensionaţi pe caz de boală, lucrează la negru şi obţin lunar bani frumoşi. Numai că aceşti bani nu sunt contabilizaţi oficial la venituri pentru că nu apar în nici o evidenţă. De ani de zile se tolerează această situaţie pe motiv de milă faţă de cei săraci, pe motiv de protecţie socială. Da, sunt pentru protecţia socială a familiilor cu adevărat aflate într-o situaţie limită de supravieţuire. Dar când familia cunună, botează, nu ratează nici o invitaţie primită la astfel de evenimente, de ce statul să-i plătească ajutoare sociale şi de căldură?
Mai amintesc aici de familia Petruşcă din satul Aurel Vlaicu. Soţia a divorţat de soţ numai ca să mai primească o pensie de boală în casă. S-a ajuns ca familia să primească patru pensii pe caz de boală, mai exact handicap de vedere, în timp ce el conduce tractorul, ea vede să întreţină pe sora fostului soţ şi, împreună, cresc vaci şi porci care le asigură o prosperitate demnă de invidiat.
Şi iar repet: îi plin judeţul de astfel de cazuri. A încercat prefectul Roman să facă ordine în cazul pensiilor pentru handicap, dar s-a luat de cei care erau handicapaţi cu adevărat, nu de simulanţi.
Dacă ministrul Lăzăroiu are curajul să facă ordine în acordarea ajutoarelor sociale de orice fel, eu zic că sociologul nostru are curaj. Numai să se ţină de cuvânt şi să nu braveze prin declaraţii de imagine în spatele cărora nu se va schimba nimic. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Un tânăr şi-a dat pantalonii jos în timpul unei transmisiuni live
Social-democraţii vor impozitarea bogaţilor
democrat-creştinii resping iniţiativa
Traian Băsescu a fost declarat "inapt medical" în timpul facultăţii
fost coleg
China intenţionează să legalizeze detenţia secretă
Reeta zilei: Limbă umplută
SUA şi Israel, îngrijorate de armele de distrugere în masă ale Siriei
Horoscop
Bancul zilei: De râsul blocului
Caricatura zilei
Muzeul de arheologie Săveni, în sfârşit va primi o faţă nouă
Casa Garabet –Ciomac intră în reabilitare
La padocuri, câinii mor de foame şi de boală
Urgenţele la 112 încep să fie plasate centrelor de permanenţă
Peste 17 mii de botoşăneni sunt datori la CAS Botoşani
datoria se ridică la 9,5 milioane lei
DSP Botoşani aflată în dificultate financiară
are bani tot mai puţini pentru finanţarea programelor de sănătate
Moş Teacă de la ISU Botoşani
De unde tupeu la „Moş Teac㔠de la ISU?
Ioan Rotundu
Asta-i Independenţa mea
Tudor Cojocariu:
Europa va depăşi criza datoriilor suverane în doi sau trei ani
situaţia Zonei Euro e mai bună decât a SUA
Dorohoianul Ioan Amarie a comis un nou şi grav accident mortal
el este cercetat penal pentru ucidere din culpă
Nu mai dăm tuturor ajutoare de încălzire, doar celor care au nevoie
USL va renegocia acordul cu FMI când va ajunge la guvernare
Muzeul de arheologie Săveni, în sfârşit va primi o faţă nouă
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă