Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Economic
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Anchete
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
18987
De la 07 Ianuarie 2003
76590804
Editorial

O decizie cretină menită să-i revolte pe primari

  • 11 March 2019, 21:00
Aflat la interimatul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a emis o circulară către primăriile din ţară ca să-i oblige pe cetăţenii cu WC-ul în spatele casei să se racordeze la reţeaua de canalizare, acolo unde o astfel de reţea există. Cine nu se va branşa, spune circulara, primarul este obligat să-l treacă pe o listă pe care s-o depună la Garda de Mediu pentru ca să fie amendat.
Circulara a fost emisă determinat de faptul că ţara noastră riscă declanşarea procedurii de infringement din cauza faptului că nu s-a conformat prevederilor Directivei europene 91/271/EEC, al cărei termen de aplicare era 31 decembrie 2018 şi care cerea ca toţi locuitorii din aşezările cu peste 2.000 de locuitori să aibă gospodăriile branşate la canalizare.
Iată cum s-a ajuns ca nepăsarea guvernului în a extinde reţelele de canalizare în localităţile rurale prin atragerea de fonduri europene, cei peste 1,8 proprietari de locuinţe din mediul rural cu WC-ul în curte să fie terorizaţi cu ameninţări de către comisarii Gărzii de Mediu cu amenzi.
Dacă este să mă refer la nivelul judeţului nostru, cam toate localităţile cu peste 2000 de locuitori au reţea de aducţiune apă curentă dar nici jumătate dintre ele n-au şi reţea de colectare a apelor reziduale. La unele primării, reţeaua a fost executată dar nu este funcţională pentru că, la rândul ei, nu este unde să fie racordată la o staţie de epurare a apelor uzate.
Şi mai trist este faptul că reţeaua existentă străbate uliţa principală a satului, fără a avea ramificaţii şi pe uliţele laterale. În atare condiţii cum să se branşeze ţăranii cu locuinţa la reţeaua de canalizare când pe la poarta sa nu trece nicio ţeavă? Şi mai grav, locatarii sunt obligaţi să se branşeze pe cheltuiala lor. Mai toţi primarii au probleme în încasarea apei consumate de către cei branşaţi la reţeaua de apă potabilă pentru că beneficiarii n-au bani să plătească consumul. De unde să scoată ţăranul câteva mii de lei ca să plătească proiectul şi execuţia branşării iar dacă locuinţa este la mare depărtare de reţea, costul se va ridica la zeci de mii de lei?
Guvernul a ignorat pur şi simplu ani la rând implementarea acestei directive iar acum, când este ameninţat cu deschiderea procedurii de infringement, mută incompetenţa şi delăsarea, prin primari, pe umerii ţăranilor.
Din momentul în care guvernanţii PSD-ului au descoperit că nu mai poate fura din banii europeni, n-au mai fost interesaţi de atragerea fondurilor. Uniunea Europeană ne-a alocat şi încă mai alocă fonduri pentru canalizarea satelor dar clientela PSD-ului abonată în executarea acestor lucrări nu s-a mai arătat interesată pentru că nu mai pot fura din bani ca să recupereze comisioanele cerute de organizatorii licitaţiilor.
Acum, când sancţiunile UE planează asupra Guvernului Dăncilă, controversatul ministru al Finanţelor pus interimar la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Eugen Teodorovici, a găsit drept ţapi ispăşitori pe ţăranii cu WC-ul în curte şi-i ameninţă cu amenzi consistente.
Problema însă nu este deloc simplă. Vin alegerile locale iar primarii nu sunt atât de naivi ca să-şi ridice în capo votanţii dându-i pe mâna comisarilor de la Garda de Mediu. Pur şi simplu nu vor lua în seamă circulara lui Teodorovici sau vor găsi zeci de motive ca să n-o aplice. Dacă România va fi obligată să restituie fondurile primite până acum, de suferit vom suferi cu toţii. Cu sau fără WC-u în curte.
Incompetenţa guvernelor PSD de până acum nu s-a manifestat numai în acest domeniu al canalizării localităţilor rurale. Aceeaşi incompetenţă, indiferenţă, o găsim şi în domeniul reciclării gunoiului menajer, a închiderii gropilor de gunoi şi dezactivarea lor, a interzicerii vânzării pungilor din plastic etc. La Ministerul Mediului au fost numai miniştri nepricepuţi,demagogi şi mincinoşi în raportarea realităţii către cei de la CE.
Înclin să cred că circulara a fost dată ca să-i mai ducă cu preşul o perioadă de timp pe cei de la Comisia Europeană. Cel puţin aşa crede Teodorovici şi premierul Viorica Dăncilă. Dar şi cei de la CE şi-au dat seama ce fel de guvern are România şi nu se mai lasă păcăliţi. Notele de plată de la CE vor începe să vină după alegerile europarlamentare, când se va alege o nouă conducere la nivel UE. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Ticăloşia populistă a lui Dragfnea faţă de protestele naţionale #şîeu
Liviu Dragnea s-a dezlanțuit vineri la adresa omului de afaceri Ștefan Mandachi care a inițiat protestul pentru autostrăzi și a construit, pe banii lui, un metru de autostradă. Liderul PSD susține că, în loc
Darius Vâlcov, atac foarte dur la Isărescu:
Îmi doresc din tot sufletul ca noua echipă la conducerea BNR să fie una de patrioți / Altfel, România nu va putea să scoată capul din țărână
Îl calc în picioare! Liviule, marș la pușcărie tu și întregul PSD!
Noile directive ale evreilor către Dragnea: Patri(h)oţii
Ioan Rotundu
Cartierul Luizoaia, cartierul sufocat de gunoaie şi ciuruit de izvoare
Ioan Rotundu
TAXA SPECIALĂ DE SALUBRIZARE
Soluții posibile, identificate de primărie în favoarea agenților economici
Legat de insinuările făcute, îi recomandăm dlui Vâlcov să sesizeze, dacă are dovezi, organele abilitate,
pentru a nu-și îngreuna situația juridică deja dificilă, prin tăinuirea unor așa-zise adevăruri patriotice
Corina Crețu cere din nou Guvernului clarificări privind construirea celor trei spitale regionale:
Graficul general rămâne încă neclar, sub presiunea timpului
De ce a amânat Dragnea discuția despre sancționarea lui Tudorel Toader
Horoscopul săptămânii 11 - 17.03.2019
Bancul săptămânii: Şi scriitorii se tachinează
Catrenul săptămânii
Ioan Mamaische
LLumea lu' Rotundu: Cu primarul după mine
Presa-n gura lu ' Rotundu: Emisiunea din 8.03.2019
Doiniţo, nu tulburaţi WC-urile ţăranilor că pute a minciună
Ioan Rotundu
Ipocrizia fostului interlop, acum deputat PSD, Răzvan Rotaru
Ioan Rotundu
Presa-n gura lu ' Rotundu: Emisiunea din 15.03.2019
Procese ciudate la vârf în DSP Botoşani
Ioan Rotundu
Lumea lu' Rotundu: Drumul blestemat
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă