Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Infracţiuni
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
21179
De la 07 Ianuarie 2003
97604423
Editorial

O făcătură jurnalistică dezonorantă

  • Ioan Rotundu
  • 25 November 2013, 23:00
Ieri, cineva mi-a atras atenţia că pe site-ul Botoşăneanul este postat un articol care m-ar ptea interesa. Am accesat site-ul şi am constata că era vorba de o serie de acuzaţii aduse primarului de Manoleasa. Cunosc bine comuna Manoleasa din 1971 încoace. I-am cunoscut pe toţi primarii comunei, unii mai abili, alţii mai molâi. Alexandru Chirilă a fost unul dintre primarii cei mai longevivi din comună şi are acum respectabila vârstă de peste 80 de ani. El este în momentul de faţă consilier local de mai multe mandate.
De câte ori am efectuat anchete în comună, n-am plecat până nu l-am consultat, până ce nu i-am cunoscut un punct de vedere. Despre conflictul dintre democrat-liberalul Alexandru Boroleanu şi actualul primar liberal Mircea Mihai am scris mai multe articole şi am realizat două reportaje televizate, iar Chirilă mi-a fost de un real folos. Până şi copii din Manoleasa ştiu că Alexandru Boroleanu este un om rău şi este bine să nu-i ieşi în cale.
Câtă vreme comuna a fost condusă de primarii PSD Nechita şi Vatamaniuc, nimic nu s-a schimbat în viaţa comunităţii vreme de 18 ani. Lucrurile s-au urnit din loc sub primarul actual. Când am citit articolul la care fac referite, intitulat „Răzbunări cu daune de peste un miliard şi jumătate – fostă candidată la Primărie ejectată de un primar cu apucături de cowboy & execuţia contracandidatului din opoziţie” m-am crucit.
Lucrurile stau exact invers de cum au fost consemnate în textul la care fac referire. Proiectul care a schimbat faţa comunei a fost iniţiat de primarul Mircea Mihai în anul 2009. Vatamaniuc nu mai este primar din 2998 şi n-a lăsat în primărie nicio iniţiativă de proiect cu finanţare europeană. Era prea ocupat de fustele nevestelor a căror soţi munceau în străinătate ca să se mai ocupe şi de proiecte.
Vatamaniuc, prin falsuri comise succesiv, i-a făcut plocon căminul cultural lui Alexandru Boroleanu pe care cu greu actualul primar a reuşit să-l evacueze. Cu societatea în faliment, Boroleanu a ajuns plin de datorii. Din cauza lui a pierdut Primăria Manoleasa o finanţare europeană de 500 mii euro destinată reabilitării căminului. Boroleanu a tergiversat procesele de evacuare până când n-a mai avut nicio cale de atac. A pierdut procesele, a fost evacuat dar şi primăria a pierdut finanţarea pentru că n-a folosit banii în termenul legal.
Acel 1,6 miliarde lei la care face referire autorul articolului sunt bani pe care instanţa de judecată a considerat că Boroleanu i-a investit în întreţinerea căminului. Numai că datoriile lui Boroleanu către Primăria Manoleasa sunt de 2,7 miliarde lei, formate din impozite şi taxe. Se poate consulta fişa sa fiscală la contabilitatea primăriei. Cum să-i dea primăria 1,6 miliarde lei cînd prin compensarea sumei tot îi mai rămâne să achite primăriei suma de 1,1 miliarde lei? Ignoranţa sau reaua credinţă a autorului este evidentă.
Problema bibliotecarei, care regretă că Vatamaniuc nu mai este primar, soţul ei fiind la muncă prin Italia, a fost rezolvată pe care judecătorească şi ce bani a avut de primi de la Primărie i-a încasat. Este o poveste veche. De ce a fost scoasă de la naftalină? Poate că autorul articolului i-o fi fost oaspete!
În cei peste 20 de ani de presă am avut ocazia să cunosc multe mârşăvii puse la cale de jurnalişti. Dar o aşa mişelie n-am mai întâlnit.
L-am, sunat pe primarul Mircea Mihai să-l întreb ce părere are. Omul habar nu avea de existenţa articolului. Mi-a cerut răgaz să-l citească. M-a sunat şi mi-a spus că îl cunoaşte pe autor dar că n-are rost să-i divulge numele. Nu-l interesează ce s-a scris pentru că oamenii din comună ştiu care este realitatea.
Am rămas cu un gust amar să constat că şi după 23 de ani de la desprinderea de comunism mai sunt persoane măsluiesc adevărul pentru a fi pe placul unui anume partid. E degradant! Eu nu mă dezicde cele scrise despre Primăria Manoleasa. Îl invit pe autorul articolului, indiferent cine este acesta, la o confruntare publică pentru a -mi argumenta şi a-şi argumenta afirmaţiile scrise. Are curajul?

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Plăcerea lui Bulă
Şeful Guvernului de la Beijing în România, prima astfel de vizită după 19 ani
Directorul APIA Satu Mare, reţinut de procurorii DNA
Gastronomie: Varză cu ciuperci uscate (masa de Crăciun poloneză)
Acţiunea „Drumul Unirii”. Chişinău – Alba Iulia, la 95 de ani
1 decembrie: ÎnCercUnirea Guvernului de la Chișinău
PNL este favorabil formarii comisiei de ancheta a "cazului Calarasi"
Eugen Nicolaescu nu pricepe de ce medicii n-au protestat la tăierea a 25% din salarii
Ieri, premierul Ponta a semnat cu premierul Chinei 13 acte de colaborare
Iniţiere în Cultura japoneză
Incendiu provocat de o lumânare uitată aprinsă
Patinoarul din Centrul istoric, o decizie inspirată
Botoşani: Preşedinţii CJ se încaieră, noi plătim oalele sparte
Ioan Rotundu
Cui va sta sarmaua-n gât?
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă