Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Proverbe şi...
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
498
De la 07 Ianuarie 2003
108730184
Editorial

O nouă gafă

  • Ioan Rotundu
  • 21 May 2007, 23:00
Nici n-a apucat să se reinstaleze la Cotroceni, că preşedintele Traian Băsescu a şi comis o nouă gafă. Sâmbătă, în timp ce-şi făcea cumpărăturile de la un moll din Bucureşti, o reporteră a Antenei 1 l-a localizat şi l-a filmat cu telefonul. Cochetând cu reportera, preşedintele Băsescu s-a comportat uman atât timp cât se ştia filmat. Când reportera n-a fost atentă, preşedintele i-a înşfăcat telefonul din mână şi l-a băgat în buzunar. Confiscarea telefonului a făcut-o într-un mod brutal, dar şi prostesc. L-a băgat în buzunar, fără a-l închide. Iar în convorbirea sa cu soţia a catalogat-o pe reporteră drept “ţigancă împuţită”.
După ce telefonul reporterei a fost recuperat, chiar dacă cineva din anturajul lui Băsescu a crezut că a şters imaginile din telefon, un specialist le-a recuperat integral din memoria acestuia, ştiut fiind faptul că şi la un calculator, dacă ştergi un text, un specialist îl poate recupera într-un anume timp dat.
Aprecierea preşedintelui la adresa reporterei a fost publicată de către posturile tv ale celor trei Antene, iar scandalul n-a întârziat să apară. Organizaţiile care se ocupă de rasism şi discriminări au reacţionat violent, iar vestea că preşedintele României promovează rasismul a intrat în atenţia presei internaţionale. Aşa precum îl ştim, reacţia preşedintelui n-a întârziat. Purtătorul său de cuvânt, în numele preşedintelui, a transmis scuze reporterei catalogată drept „ţigancă împuţită”. De ce a fost nevoie de o nouă umilinţă din partea preşedintelui, prin a-şi cere scuze publice?
Caracterul lui Băsescu este unul format într-un mediu de viaţă cu multe asperităţi. Ca şi căpitan de vapor, avea drept de viaţă şi de moarte asupra echipajului. Aşa că nimeni nu crâcnea în faţa sa. Cu autoritatea puterii nelimitate dată de funcţia deţinută, Băsescu îşi permitea orice, inclusiv dispreţul la adresa oricărei persoane. Această latură a caracterului său n-a intrat în atenţia mediei, atâta timp cât a făcut politică măruntă. Dar, odată „înnobilat” cu titlul de preşedinte de partid şi apoi de ţară, comportamentul său fizic şi intelectual a atras atenţia mai ales prin anumite gesturi şi vorbe excentrice. Dar de fiecare dată preşedintele, când a fost prins cu ocaua mică, şi-a cerut spăşit scuze.
În cazul „ţigăncii împuţite”, crezând că este în intimitate cu soţia, preşedintele Băsescu s-a exprimat aşa cum gândeşte. Când se află sub lumina reflectoarelor, moare de grija românilor, îi compătimeşte pentru vicisitudinile vieţii pe care le suportă cu stoicism, chiar plânge, dacă situaţia o impune. Când se crede în elementul său, în intimitate cu cei care încă-i mai acceptă prezenţa, rosteşte adevărul în toată mizeria morală ce-l caracterizează. Acest mod duplicitar de a fi nu este compatibil cu imaginea ce trebuie să o aibă un preşedinte de ţară. Dacă preşedintele Băsescu vrea intimitate, trebuie să renunţe la funcţia şi responsabilitatea publică asumate. Un conducător de ţară nu are viaţă privată, nu poate avea convingeri personale de natură rasistă şi discriminatorie decât dacă puterea sa este nelimitată, nu se supune legii, adică este un dictator declarat. Ori, potrivit Constituţiei României, forma noastră de guvernământ este republica. Se mai stipulează în Constituţie, la art. 1 al. 3 că „România este stat de drept, democratic şi social, în care demnitatea omului, drepturile şi libertăţile cetăţenilor, libera dezvoltare a personalităţii umane, dreptatea şi pluralismul politic reprezintă valori supreme, în spiritul tradiţiilor democratice ale poporului român şi idealurilor Revoluţiei din decembrie 1989, şi sunt garantate.”
Este regretabil că, abia înscris pe drumul de întoarcere la Cotroceni, preşedintele şi-a început partea a doua a mandatului cu un scandal public soldat cu scuze umilitoare pentru el. Scuzele au fost primite, dar vorbele aruncate într-un mod iresponsabil rămân consemnate şi îi vor fi băgate sub nas când îi va fi lumea mai dragă. Să mai adăugăm faptul că umilirea sa, consecinţă a unor acte necugetate, este şi umilinţa noastră. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Orădenii joacă pe scena Teatrului „Mihai Emienscu”
Volinaş Costin joacă în „Salonul nr.6”
„Călătoria” o nouă ofertă inedită a Teatrului „Mihai Eminescu”
Programul Samtid ne-a făcut fruntaşi, iar mai nou codaşi
Reabilitarea şcolilor poate fi finalizată până în toamnă
Mimor acuzat că a fituit banii alocaţi spitalului judeţean
Conţac îşi dă singur dreptate în problemele Termicii
Conţac îi face iar zile negre prefectului
S-a mărit numărul bolnavilor de diabet
Cum puteţi trimite declaraţiile către CJAS prin mail
Directorii de şcoli sunt chemaţi din nou la instruire
„Diversitatea biologică şi schimbările climatice”
Construcţiile suferă de forţă de muncă
Paznic în probe, care a băut până a intrat în comă
Comentariu la comentarii (CI)
(Ioan Rotundu)
Magazin prădat hoţi
Hoţi care-şi riscă libertatea pentru valori insignifiante
"Maşina de spălat" a nevestei
Horoscop
Cugetări şi citate din Dostoevski
Istoria unei plăcinte
Vedeţi şi dvs. dacă aveţi nevoie de ceva!
Anunţ important
Ungureni - comuna unde apa ţâşneşte gratuit
(Ioan Rotundu)
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă