Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Infracţiuni
Editorial
Sport
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
25298
De la 07 Ianuarie 2003
95504842
Editorial

O nouă specie de politicieni „ţurcănenii”

  • Ioan Rotundu
  • 24 March 2016, 23:00
Noua specie îşi are arealul de origine pe plaiurile judeţului Botoşani dar o găsim răspândită în întreaga ţară şi la cel mai înalt nivel de decizie prin care se hotărăşte soarta şi viitorul nostru.
Ca elemente distinctive, specia se caracterizează prin lipsă de educaţie, cultură, resurse intelectuale, putere de înţelegere a sensului vieţii dar cu puternice instincte de a mirosi şpaga, foloasele necuvenite, traficul de influenţă şi tot ce se încadrează în ecosistemul corupţiei.
Primul exemplar din această specie, deşi mult mai veche ca existenţă, a fost descoperit ca având originea din localitatea Suliţa şi purtând numele de Florin Ţurcanu, de unde şi botezul noii specii de „ţurcănenii”. Cunoscut în satul natal datorită comportamentului său grosolan, vorbei din topor şi lipsei de cultură generală, Florin Ţurcanu a fost etichetat, cum se obişnuieşte la ţară, drept „ciobanul”, porecla fiind în esenţa ei corectă pentru că Ţurcanu era şi mai este crescător de oi.
Spunea marele savant rus Lomonosov că în univers nimic nu se pierde, nimic nu se creează, ci totul se transformă. Şi ţurcănenii au suferit şi suferă transformări. Vicii ale speciei, datorită abilităţii indivizilor, au fost transformate în virtuţi. I-a ajutat în demersul lor celelalte specii umane considerate evolutiv superioare speciei ţurcănenilor dar care în deşteptăciunea lor s-au dovedit a fi uşor de manipulat şi de dresat să facă sau să nu facă ceva pentru a netezi drumul ţurcănenilor spre poziţii care să le permită să trăiască în mediul lor natural: corupţia.
Speculând prostia şi ignoranţa botoşăneanului credul şi uşor de influenţat cu p mică atenţie constând în nişte kitschuri frumos colorate sau ceva de-ale gurii, Florin Ţurcanu, ca exemplar definitoriu al speciei, a ajuns să ocupe funcţii imposibil de ocupat de către reprezentanţi ai speciilor educate. Mai întâi a fost consilier prefectural, apoi preşedinte de partid la nivel de judeţ, deputat şi mai apoi preşedintele Consiliului judeţean. În toate aceste funcţii a ajuns cu sprijinul şi în aplauzele celor mult mai deştepţi şi mai educaţi ca el.
Specia „ţurcănenii” este de fapt o creaţie a noastră, a celorlalte specii inteligente ce aparţin de familia „homo cosmicus”. S-ar putea spune că am creat această specie din compasiune faţă de cei inferiori nouă ca să le demonstrăm cât de toleranţi şi gentlmani suntem în ale democraţiei şi egalităţii de şanse.
Ciudat, însă, când am descoperit că ţurcănenii sunt de fapt viruşii otrăvitori ai vieţii noastre, am acceptat situaţia de fapt fără să ne repliem forţele şi să-i eliminăm din viaţa publică. Şi mai ciudat, când alţii fac deratizarea vieţii noastre sociale şi politice de aceşti viruşi, aşa cum este DNA-ul, ne lăsăm cuprinşi de un sentiment de milă şi îi compătimim pe ţurcăneni pentru pedepsele ce le primesc pentru faptele comise în ecosistemul corupţiei.
Puşcării celebre sunt pline acum de ţurcăneni. Lipsea din mijlocul lor individul reprezentativ al speciei Florin Ţurcanu. Acum se află şi el după gratii. Dar în libertate sunt mult mai mulţi ţurcăneni care ne virusează valorile unei vieţi cinstite şi civilizate.
Să dăm şi noi o mână de ajutor celor care şi-au asumat responsabilitatea deratizării vieţii publice de aceşti viruşi să nu mai privim totul cu indiferenţă. Uneori mă întreb cu nedumerire dacă suntem cu adevărat „homo cosmicus” acea specie superioară ţurcănenilor sau ei sunt superiori nouă pentru că ştiu cum să ne folosească ca să-şi atingă idealurile vieţii lor lipsită de valori morale şi etice.
În această dilemă n-am o opinie personală. Poate aveţi dumneavoastră, stimaţi concetăţeni şi mi-o împărtăşiţi şi mie.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Un denunt depus la DNA de Florin Ghiulbenghian il acuza pe Antonescu, Basescu si Morar
Antonescu: Fie sufera de o boala psihica, fie cineva il manvreaza intr-un scop pe care nu il inteleg
Dosarul Microsoft - Condamnari cu executare pentru Gheorghe Stefan, Gabriel Sandu si Dorin Cocos
si cu suspendare pentru Nicolae Dumitru in prima instanta. Inalta Curte a hotarat si confiscari de 11 mil. euro
Legendarul fotbalist Johan Cruyff a murit
Guvernul a prelungit unele termene pentru plata impozitelor locale și pentru depunerea unor declarații
Manifestarile publice care defaimeaza tara sau natiunea se pedepsesc
cu inchisoarea de la 6 luni la 3 ani
CSM a respins cererea Cameliei Bogdan de aparare a reputatiei profesionale.
Judecatoarea ceruse mai multor membri ai Consiliului sa se abtina la discutarea solicitarii ei
Unul dintre cele mai mari concursuri de programare din lume, initiat de NASA, va fi organizat la Cluj
Armata siriana, sprijinita de aviatia rusa, a intrat joi in orasul antic Palmyra
Horoscopul zilei de 25.03.2016
Bancul zilei: Bulă la medic
Reţeta zilei: Friptură cu piper şi sos
Presa-n gura lu' Rotundu: Emisiunea din 25.03.2016
Botoşani: Gaşca din Poliţie protejată de comisarul şef Mihai Bunduc
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă