Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
14459
De la 07 Ianuarie 2003
122900108
Editorial

O nouă ticăloşie electorală marca PSD

  • Ioan Rotundu
  • 6 March 2015, 23:00
Joi, din interiorul Parlamentului României a răzbătut ştirea că modificările legislative privind alegerile electorale au fost finalizate de către Comisia parlamentară de Cod electoral şi că aceste modificări vor ajunge, urmând procedurile stabilite, în dezbaterea plenului pentru a fi supuse aprobării.
Printre modificările propuse câteva atrag atenţia în mod special. Se revine la candidaturile pe listă atât pentru alegerea consilierilor locali, judeţeni cât şi pentru parlamentari. Din nou vor fi înscrişi pe listă toate muhaielele care dispun de banii necesari să-şi cumpere un loc eligibil pe lista de partid.
Dacă la alegerea consilierilor locali şi judeţeni înscrişii pe listă pe locurile eligibile vor fi membri ai comunităţii care au interese personale şi de grup, din nou bugetele locale şi cel judeţean vor deveni obiecte de negociere între partide şi din nou banii vor fi dirijaţi către firmele agreate de partidul aflat la putere.
O să-mi spuneţi că şi până acum au fost. Da, dar din 2008 primarul ;i preşedintele consiliului judeţean au fost aleşi prin vot nominal, ambii din primul tur. La nivel local, primarul fiind ales din primul tur nu mai era condiţionat în alegere de alianţe politice pentru turul II, alianţe care se realizau pe seama dirijării bugetului local către interesele de partid.
În cele două mandate de până acum, preşedinţii aleşi prin vot uninominal, la nivel de CJ nu au putut fi schimbaţi după cum s-au făcut şi refăcut majorităţile în interiorul consiliului. Începând cu alegerile de după 1990 şi până la alegerile din 2008, când a fost introdus votul uninominal, preşedintele CJ era ales prin înţelegerea dintre preşedinţii de partide. Iar pretenţiile erau ca cel ales preşedinte să aibă grijă de primarii lor şi să-i sprijine financiar dar să aibă în grijă şi oamenii de afaceri din partid ca să primească lucrări finanţate din banii publici.
Am asistat la astfel de negocieri în 1996, în 200 şi 2004 şi ştiu foarte bine cum era ales preşedinte al CJ social-democratul Ioan Aniculăese dar şi cum se alegeau cei doi vicepreşedinţi. Era ca la iarmaroc. Cerea profesorul Dănuţă de la PSDR-ul lui Cunescu un post de vicepreşedinte pentru Feodorov PSD-ul cădea de acord cu condiţia să fie votat Aniculăese preşedinte. Cerea Secrieru lucrări pentru Tomescu de la Dorohoi sau Odae de la Botoşani şi era de acord Aniculăese, voturile liberalilor mergeau pentru candidatul PSD la preşedinţia CJ.
Iată că, acum, fiind majoritari în Parlament, social-democraţii au impus revenirea la alegerea preşedintelui CJ din rândul consilierilor şi nu prin vot nominal al întregului electorat judeţean.
Şi parlamentarii vor fi aleşi din nou pe liste comune. Aici nici că ar conta cum îi alegem pentru că tot cei care au bani îşi va cumpăra un post eligibil. Vom continua să trimitem în parlament infractori, corupţi, ciobani precum Ţurcanu sau neveste de şoferi precum Doina Federovici. Nu suntem responsabili pentru votul nostru, pentru viitorul nostru şi al copiilor şi votăm sub impulsul momentului creat abil de către candidaţi cu o ţuică, un mic şi multe, multe promisiuni care nu vor fi realizate niciodată.
Când ne vom maturiza politic, când vom conştientiza ce putere are votul nostru, când vom realiza de ce o ducem tot mai prost din patru în patru ani, atunci vom şti să sancţionăm prin vot acele partide care vor să trimită în Parlamentul ţării candidaţi care nu ne vor reprezenta pe noi ci pe ei şi interesele partidului din care fac parte.
Nu mă aştept la nicio reacţie de protest din partea opoziţiei, adică a PNL-ului, pentru că şi acestora le convin modificările operate la legislaţia electorală. Sunt interese comune iar fraierii de noi nu contăm în ecuaţia lor. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Reţeta zilei: Rulouri de muşchi cu jambon
Bancul zilei: Of, iar soacra!…
Horoscopul zilei
Gigi Becali ar putea fi eliberat. Instanta a admis cererea de liberare conditionata
O femeie paralizata a pilotat un avion militar
intr-un simulator de zbor, folosindu-se doar de puterea mintii
Victor Ponta va fi audiat la Inalta Curte pe 11 martie in dosarul "Referendumul"
Statul Islamic distruge cu buldozerele fosta capitala asiriana Nimrud
bijuteria arheologica din nordul Irakului
Prognoza meteo in weekend
Opozantul rus Alexei Navalnii a iesit din inchisoare si promite ca va continua lupta impotriva lui Putin
Ministrul de externe Steinmeier viziteaza luni Romania
unde va primi titlul de cetatean de onoare al Sibiului
Franta: Fostul ministru de interne al lui Sarkozy, Claude Gueant, a fost arestat preventiv
Cum au lasat hotii pe butuci autoturismul de lux al unui director de institutie publica
Botoşani: Drame umane pentru care Aurora Bujeniţă se roagă să nu se mai repete
Ioan Rotundu
Lumea lu' Rotundu: Duelul primarilor
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog