Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
24167
De la 07 Ianuarie 2003
122884234
Editorial

Oprişanu şi-a lui clică,
Legea abuziv aplică!

  • Ioan Rotundu
  • 9 December 2007, 23:00
În ultima perioadă asistăm la un atac furibund asupra activităţilor de producţie şi comerciale ale agenţilor economici din judeţ. Căutând să-şi respecte propria deviză „să radem tot în judeţul Botoşani”, zilnic directorul Autorităţii de Sănătate Publică, medicul Gabriel Oprişanu ne prezintă ce măsuri drastice a mai aplicat el sau subordonaţii săi întreprinzătorilor din judeţ. Recent a declarat că dacă ar fi să respecte legea în litera ei, toţi agenţii economici ar trebui să dispară. E drept că nu a şoptit nici o vorbă despre spiritul acelor legi pe care ASP-ul le aplică după cum îi sunt interesele.
Războiul declarat de către Oprişanu împotriva agenţilor economici nu este determinat nici pe departe de dorinţa respectării legilor. Cazul patroanei din Truşeşti, prezentat în ediţia de astăzi, este edificator în acest sens. Povestea cu respectarea legii este pentru adormit copiii. Înaintea lui Oprişanu, la şefia ASP-ului şi a fostei Direcţii de Sănătate Publică devenită ASP au fost şi alţi directori. Şi ei aveau menirea de a veghea la respectarea legii, dar n-au dramatizat situaţia şi nici nu i-au dat tentă de metastază la nivel judeţean, cum încearcă să ne convingă Oprişanu şi ai lui. Culmea, Oprişanu şi cei care-l susţin politic sunt liberali. Ori, lucru cunoscut, doctrina liberală nu este aspră cu cei care asigură funcţionarea motorului dezvoltării economiei. Dimpotrivă, tolerează şi încurajează dezvoltarea agenţilor economici, le asigură facilităţi, închide ochii acolo unde apar disfuncţionalităţi generate de neconcordanţa dintre cerinţa legii şi respectarea ei de către autorităţile statului, cel mai frecvent de către autoritatea administraţiei publice locale.
Din păcate, liberalismul botoşănean a încăput pe mâna unor medici care n-au veleităţi de politician, care habar n-au despre modul în care se asigură progresul prin dezvoltarea economică, care prin viziunea absurdă de aplicare a legii stopează dezvoltarea economico-socială a judeţului. Modul de manifestare în activităţile ce le-au fost încredinţate de către PNL se vor întoarce împotriva acestui partid. Dacă liberalismul a fost totdeauna doctrina susţinută şi sprijinită de către cei implicaţi în activităţi de producţie şi comerţ, există toate premisele ca la nivelul judeţului Botoşani aceşti întreprinzători să urască PNL-ul din toată fiinţa lor.
Cum să nu-l înjuri pe Oprişanu şi inspectorii săi când îi cer unui amărât de proprietar de magazin amenajat în fostul grajd, dintr-o localitate ca Baranca de Cristineşti, să aibă apă curentă şi să fie racordat la reţeaua de evacuare a apelor menajere. Localităţi ca Flămânzi, Truşeşti, Ştefăneşti, Vorona, Coţuşca, Ungureni, cele mai mari din judeţ n-au reţea de evacuare a apei menajere iar aducţiunea de apă curentă constă într-o ţeavă ce trece prin mijlocul localităţii centru de comună, nu şi prin satele adiacente.
În schimb, aceiaşi severi supraveghetori ai respectării legii tac când vine vorba de dispensarul comunal sau de şcoala ce are WC-ul din fundul curţii plin de mizerie, că n-ai pe unde călca. Başca lipsa apei curente în interiorul clădirii şcolii, başca lipsa condiţiilor igienice de depozitare a pachetelor din programul „laptele şi cornul”.
Cum poate acest Oprişanu să-i ceară fostului muncitor de la Electrocontact, aruncat în stradă, ajuns şomer şi muritor de foame prin Botoşani, care s-a dus la ţară şi cu banii de la Ordonanţă a deschis un chioşc alimentar să respecte legea sanitară în profunzimea ei, când la Spitalul judeţean Botoşani aceeaşi lege este ignorată în chiar principiul ei. Oprişanu şi ai lui sunt mai răi decât foştii activişti ai PCR. Acei activişti erau umani, deşi nu erau medici de profesie. Ei puneau deasupra legii interesul social, comunitar şi numai în ultimă instanţă recurgeau la măsuri extreme.
Desigur, este normal ca un minim de reguli sanitare să fie respectat, să fie în măsură să prevină infestarea produselor, să nu fie puse în vânzare produse cu termenul de garanţie expirat, să fie respectată vecinătatea produselor. Dar să pretinzi unui chioşcar de pe malul Prutului să posede condiţii de dotare tehnică ce nu se regăsesc nici în unităţile din buricul târgului Botoşani, nu mai este o aplicare instructivă şi constructivă a legilor sanitare. Este o aplicare determinată de alte raţiuni decât cele ale firescului.
Dacă Oprişanu şi propus ca îndemn călăuzitor deviza „să radem tot în judeţul Botoşani!”, înseamnă că politica PNL i-o cere. Pentru că nici un om normal, care are simţul raţiunii şi al responsabilităţii profesionale n-ar accepta un asemenea mesaj, menit să distrugă şi bruma de economie ce judeţul o mai păstrează. Pentru un astfel de mod de acţiune, într-o ţară cu adevărat democrată şi aflată sub guvernare liberală, Oprişanu şi ai lui ar fi fost aruncaţi după gratii şi nu lăsaţi să se laude sub camerele de filmat şi fotografiat cum gripează ei motorul dezvoltării economice a judeţului care le-a dat posibilitatea să mănânce cozonac în locul mămăligii din porumb mucegăit.
Dacă deputatul Câmpanu, preşedintele PNL Botoşani, a fost sincer în declaraţia sa de a face curăţenie la ASP şi ISS, să înceapă curăţenia cu Oprişanu şi ai lui, pe care tot domnul deputat i-a promovat. Altfel riscă să rămână fără voturi, în condiţiile în care pentru PNL vor veni zile şi mai grele. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Coşmarul unei patroane şi a angajaţilor săi
Alungaţi din PNL Botoşani
Corneliu Popescu i-a dat cu tifla lui Câmpanu
Ziua Internaţională a Drepturilor Omului la Botoşani
Ce speră Vasilescu să primească de la botoşăneni
Gala gesturilor de suflet
Liberalii îmbracă straie de Moş Crăciun
Avertismentul lui Diaconu către liberali
Elevii Liceului Teoretic „Nicolae Iorga” luptă să promoveze valorile în Europa
Direcţia de Statistică remarcă majorarea salariilor
Comentariul comentariilor (VII)
(Ioan Rotundu)
Super-utilajul Benotto este aşteptat să “sperie” Băluşenii
Noua deviză a lui Oprişanu: „Respectă legislaţia în vigoare bun, nu, pa"
Va fi folosită de Oprişanu pentru a pune căpăstru agenţilor economici
pentru cabinetele medicale şi stomatologice a lăsat o portiţă de scăpare
Registrul Comerţului va deschide proces la peste 2000 de firme
AJOFM începe o nouă campanie
Inspectori suceveni în control la Termica
Mânia primăriţei
Horoscop
Vinde afacere la cheie
Program TELE’M Botoşani, luni,10 decembrie
Anunţ important
Hotărât lucru: Petrariu are talent cu carul
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog