Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Comentarii
Publicitate
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
15021
De la 07 Ianuarie 2003
120810294
Editorial

Opriţi-l, până nu va fi prea târziu!

  • Ioan Rotundu
  • 25 November 2008, 23:00
Să te fereşti de omul însemnat, este sfatul bătrânilor către cei tineri. Iar un astfel de sfat are filozofia lui, adâncimea lui izvorâtă din înţelepciunea populară acumulată în decurs de mii şi mii de ani poate. Traian Băsescu este un om însemnat, iar de când este şi preşedintele ţării a demonstrat din plin că înţeleptul sfat al bătrânilor transmis tinerilor este pe deplin justificat, iar cine nu ţine cont de el amarnic se va căi. Amarnic ne vom căi şi noi, dacă-l vom mai lăsa mult pe preşedinte să debiteze vorbe de o gravitate deosebită privind stabilitatea economică şi socială a ţării. Mai ales când aceste vorbe sunt rostite pe la televiziuni în ore de maximă audienţă, iar apoi sunt receptate în exteriorul ţării după cum este vrerea celor care nu văd cu ochi buni România.
Pe blogul meu am scris despre o parte a declaraţiilor preşedintelui Băsescu făcute la televiziune alaltăieri, timp de peste o oră şi jumătate, privind starea economică a ţării. Una dintre multele sale afirmaţii, de o gravitate şi inconştienţă ce te face să crezi că autorul gândeşte la limita dintre raţiune şi nebunie, este că fondul de pensii s-a prăbuşit şi că Guvernul Tăriceanu nu mai are bani pentru plata pensiilor.
Fac o paranteză. Tot alaltăieri preşedintele ales al SUA, Barak Obama, a declarat că din prima zi, imediat ce va depune jurământul de credinţă, va prezenta Congresului american programul de ieşire din criza financiară şi economică. Ieri, bursele de pe întreg mapamondul s-au revigorat, semn că declaraţia preşedintelui american a fost primită cu toată seriozitatea şi că se bucură de credibilitate.
Normal, dacă şi la noi, în România, mecanismul de economie liberă de piaţă ar fi funcţionat la parametrii normali, declaraţia preşedintelui Băsescu precum că fondul de pensii s-a prăbuşit ar fi trebuit să ducă la prăbuşirea bursei de valori imobiliare şi la falimentul băncilor care gestionează, sau la care sunt investite fondurile CAS. Noroc că la noi declaraţiile preşedintelui nu mai sunt demult luate în consideraţie, eventual tratate cu înţelegerea faptul că sunt emanaţia unei labilităţi mintale.
Ce l-a determinat pe preşedintele Băsescu să facă o asemenea declaraţie aberantă. Desigur, dintr-o raţiune politică. Iar când vine vorba de interesul său politic, nimic nu contează din ceea ce s-ar numi interes naţional sau de ţară. Să ne amintim că majorarea pensiilor propusă de PNL, împins din spate de PSD, n-a fost deloc pe placul preşedintelui Băsescu, care vedea în măsura populistă o lovitură electorală dată PDL-ului. Aşa că a căutat pe orice cale să discrediteze măsura majorării pensiilor, considerând-o nesustenabilă financiar, creând un întreg circ naţional prin a cere premierului Tăriceanu şi ministrului Finanţelor garanţii că sunt bani pentru această majorare. Învins prin demonstraţia Guvernului Tăriceanu că banii există, preşedintele Băsescu şi-a strâns coada între picioare, învins, aşteptând momentul când să plătească poliţa.
Iar momentul potrivit i s-a părut criza economică. Băsescu şi-a făcut o socoteală simplă, glacială, considerată teribilă ca impact social şi electoral. El a anunţat că fondul de pensii s-a prăbuşit, Guvernul nu mai are bani pentru plata pensiilor, iar pe fondul crizei economice anunţul său devine credibil. Numai că reacţiile Guvernului au fost prompte, iar impactul declaraţiei preşedintelui s-a redus la zero. Speranţa sa că pensionarii se vor buluci să voteze cu PDL-ul s-a spulberat, iar el s-a mai discreditat odată, întărind convingerea, deşi nu mai era nevoie, că vorbele sale trebuie primite cu îngăduinţă. Nu la fel o fac anumite organisme şi instituţii externe, care se folosesc de astfel de declaraţii pentru a forma despre România imaginea unei ţări cu o economie instabilă, de care trebuie să te fereşti în a investi.
Aşa cum am afirmat şi pe blog, mă aştept ca preşedintele să pregătească un nou atac, care să aducă ceva câştig electoral PDL-ului. Disperarea sa este mare, iar dacă PDL-ul nu va intra la guvernare, al doilea său mandat de preşedinte va deveni o „fata morgana”. Iar acest atac, cel mai probabil, se va produce vineri spre seară la TVR 1. Politicienii, dacă mai au ceva brumă de conştiinţă naţională, ar trebui să-l oprească pe preşedinte de a mai face declaraţii potrivnice interesului ţării. Cum? Nu ştiu. E treabă de politician. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Interviu cu Gabriel Oprişanu, candidatul PNL la Senat
Realizatorul emisiunii Naşul are mari probleme cu banca
el a fost dat pe mâna recuperatorilor
Comentariul comentariilor (CCL)
(Ioan Rotundu)
Horoscop
La tribunal, din cauza soacrei
Se crede Don Juan
Udrea are o problemă cu... Craiul de pică
Omul tău este omul nostru!
Când dă cu ochii de el, Ţurcanu vede roşu!
Poartă o campanie curată
Un grafic care vorbeşte de la sine
Profesioniştii administraţiei “Ţinutului secuiesc”
Mitropolitului Basarabiei a fost decorat
Trei candidaţi la Senat declaraţi indezirabili
Gravă încălcare a dreptului la libera exprimare de către judecători
protest împotriva sentinţei pronunţară împotriva ziaristei Feri Predescu
Membrii a două familii din Truşeşti erau gata-gata de încăierare
doar mascaţii au reuşit să le taie celor 17 bătăuşi cheful de răzbunare
„Rapsozii Botoşanilor” invitaţi de cinste la Alba Iulia
Patronii firmelor de transport se plâng că piraţii le fură călătorii
Zbaterile electorale văzute prin ochii prefectului Sorescu
Deşi CJAS spune că are bani, Psihiatria nu are cu ce plăti datoriile
Unitatea medico-socială din Suharău are nevoie de bani
Acuzaţii grave de corupţie la adresa celor din IŞJ
Comunicat de presă
Comunicat de presă
Conţac l-a pârât pe Ţâbuleac la prefect
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă