Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Umor
Pamflet
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
29347
De la 07 Ianuarie 2003
111166785
Editorial

Oricum am da-o, tot prost iese

  • Ioan Rotundu
  • 27 April 2010, 23:00
Ieri, graţie gaiţelor de la Antena 3 mi-a fost dat să mai aud o trăsnaie. Angajaţii de la Primăria Bistriţa vor primi lunar 400 lei în plus la salariu, cu titlu de sport pentru vitaminizarea organismului. Că în România, pe la primării au apărut fel de fel de sporuri, nu mai miră pe nimeni. Această indiferenţă de nivel naţional i-a încurajat pe nemernicii ajunşi primari sau consilieri locali să inventeze fel de fel de sporuri plătite din impozitele şi taxele colectate de la boii de contribuabili. Căci boi se numesc acele vite care trag în jug de dimineaţă până-n seară, iar seara se mulţumesc cu o mână de paie şi adorm tun de osteneala de peste zi.
Dacă mâine vom auzi de spor pentru apărarea împotriva ţânţarilor sau pentru noxele din aerul inspirat, va fi o ştire de dezbatere pentru cei de la Antena 3, restul românilor intrându-le ştirea pe-o ureche şi ieşindu-le instantaneu pe cealaltă.
De ce se întâmplă toate acestea? Cauzele sunt mai multe şi au rădăcini vechi în mentalitatea noastră naţională de tip balcanic bine reprezentată prin zicala „se poate şi aşa”., Am să iau în discuţie doar o singură cauză: descentralizarea în sistemul administraţiei publice.
Aceste sporuri trăsnite sunt consecinţa unei descentralizări administrative făcută empiric, fără o corelaţie a transferului de putere cu legile naţionale. Apoi, am făcut descentralizare într-un moment când societatea nu este maturizată să-şi asume responsabilitatea gestionării treburilor comunităţii locale.
Noi am trăit peste 45 de ani în sistem supercentralizat, când nici musca nu zbura prin primării fără aprobare de la Primul secretar al PCR de la nivel de judeţ şi ţară. Primarul venea dimineaţa la serviciu şi aştepta ordin de la judeţ, ca să ştie ce avea de făcut. El n-avea voie să gândească şi să iniţieze acţiuni, pentru că risca să ajungă în dizgraţiile partidului şi să fie dat afară, în cel mai fericit caz. Deputaţii comunali de pe circumscripţii nu erau decât nişte marionete adunate odată pe trimestru la sfatul popular şi puse să voteze nişte decizii de a căror rost habar nu aveau.
După 1990, mulţi ani primarii aleşi după orice criterii în afară de cel al competenţei, veneau dimineaţa la birou şi nu ştiau ce au de făcut. Primăriile erau conduse de secretarul cu studii medii, rămas în funcţie din perioada comunistă şi de contabilul primăriei, dacă era un tip isteţ şi-i umbla mintea. Primarul şi consilierii făceau ce le spuneau secretarul şi contabilul.
A venit vremea descentralizării şi a transferului de putere către administraţia locală. Între timp s-au şmecherit şi candidaţii la funcţia de primar şi consilier local. Vechii secretari de primărie, anchilozaţi cu mintea în vremuri apuse, dar cu o mare doză de cinste şi corectitudine, au fost înlocuiţi cu secretarii licenţiaţi în drept la facultăţi de a căror nume doar ei au auzit. Au apărut şi contabilii de modă nouă, cu m mintea şi ochii pe banul public, gata să-l cheltuie cu folos pentru ei şi gaşca primarului.
Transferul puterii nu s-a făcut şi cu elaborarea de legi care să prevină dezmăţul financiar pe seama banului public. Aşa că primarul, în cârdăşie cu consilierii locali, poate dispune cum vrea de bugetul local. Au umflat organigrama primăriei şi au angajat neamurile şi prietenii, au inventat fel de fel de funcţii iar acum s-au specializat pe inventarea de sporuri. Nefiind nici o lege care să le sancţioneze abuzurile, care să permită tragerea lor la răspundere, nimic nu le stă în cale.
În ce-i priveşte pe alegători, încă nu s-au dezmetecit de cap cum vine cu descentralizarea puterii administrative. Nici măcar creşterea impozitelor de la an la an, nici această risipă de bani din partea aleşilor locali nu-i îngrijorează. Vot veni alegerile, iar pentru două felii de „saleam” şi o cinzeacă, pentru o găleată din plastic sau o şapcă portocalie, îi vor vota din nou pe cei care acum îşi bat joc de banii lor.
Am fost adeptul descentralizării de putere, dar văzând ce fac cei care primesc puterea şi lipsa de reacţie din partea contribuabililor, constat că au dreptate cei care au susţinut că nu-i momentul ca această descentralizare să se producă.
Cei de guvernare fură, cei de la nivelurile inferioare fură, aşa că oricum am da-o tot prost iese pentru noi. C-aşa-i la români! Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comunicat de presă – JCI Botoşani
Comunicat de presă – Teatrul „Mihai Eminescu”
Independenta Republicii Moldova este doar un bluf
Filat-Putin, o istorie de dragoste rănită
Obrăznicia celui care l-a înlocuit pe Voronin în tabăra rusească de la Chişinău
După opt ani, Şerban Mihăilescu a fost trimis în judecată
Regele Mihai va participa la parada de la Moscova pe 9 mai
Laptele matern conţine o substanţă care distruge celulele canceroase
Bărbaţii americani se orientează spre femei eco
Câţi kilometri de şosea are România? Un răspuns oficial, de la Statistică
Bancul zilei: Soţul faţă în faţă cu Moartea
În loc de lefuri europene, medicii vor primi amenzi consistente
PSD renunţă la carnetele de partid în favoarea cardurilor
Românul şi „Laudă-mă gură!”
Pată neagră pe imaginea Vămii Rădăuţi Prut
Primarii trebuie să întocmească hărţile electronice ale localităţilor
Alegerile de la Răchiţi – pregătite să se desfăşoare
Ştefan Ciubotaru - omul care a schimbat data naşterii Botoşanilor
Copii” făcuţi la beţie!
În plină criză financiară, Macovei vrea la şcoli garduri şi sisteme de alarmare
Profesorii vor musai uniforme la elevi, părinţii se mai gândesc
Se vor lăsa sau nu profesorii minţiţi din nou?
Guvernul o lasă mai moale cu casele fiscale la zarzavagii
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă