Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Comentarii
Publicitate
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
20179
De la 07 Ianuarie 2003
77917088
Editorial

PCD – o dilemă hamletiană

  • Ioan Rotundu
  • 9 September 2007, 23:00
Vineri, la Timişoara, s-au pus bazele unei noi coaliţii politice intitulată Polul de Centru Dreapta (PCD). Protagoniştii acestei coaliţii sunt PNŢCD, PNL şi AP, iar cei care şi-au pus semnătura pe documentul de naştere au fost Marian Petre Miluţ – preşedintele ţărăniştilor, Călin Tăriceanu – preşedintele liberalilor şi Emil Constantinescu – preşedintele Acţiunii Populare.
Deocamdată nou născuta coaliţie nu are un program de dezvoltare economico-socială a ţării, dar a promis că ne va oferi unul. Nici în plan politic nu ne-au lămurit cum vor convieţui, care le sunt intenţiile cu privire la alegerile locale şi parlamentare de la anul. Faptul că Tăriceanu a ţinut să ne anunţe că PCD ocupă eşichierul politic de dreapta, rămas liber în momentul de faţă, nu schimbă cu nimic atmosfera politică de faţă, care este una bulversată şi lipsită de credibilitate publică. Mai degrabă PCD ne aminteşte de fosta CDR, o altă formaţiune politică ajunsă în istorie fără vreo activitate glorioasă, sfârşitul său fiind unul lamentabil.
Însăşi prezenţa în această combinaţie politică a lui Emil Constantinescu ne determină să privim iniţiativa cu multă circumspecţie. Cu vocea sa de eunuc, lipsită de persuasiune, cu un discurs dezlânat, imprecis şi lipsit de accente oratorice Constantinescu nu mai este privit ca un om politic de acţiune de când i-a încetat mandatul de preşedinte al României, respectiv anul 2000.
Formaţiunea Acţiunea Populară, pe care Constantinescu o reprezintă în calitate de preşedinte, n-a înregistrat ceva spectaculos în lupta cu degradarea morală a clasei politice, cu corupţia. Dealtfel, ne este încă proaspăt în minte neputinţa de care Constantinescu a dat dovadă în cei patru ani cât a condus România ca preşedinte, lamentarea sa că a capotat în lupta cu corupţia, fiind izolat de grupările mafiote. Această persoană mai crede că poate da vigoare scenei politice româneşti? Eu zic că nu.
Marian Petre Miluţă este un personaj ceva mai pitoresc. Ca preşedinte al PNŢCD n-a reuşit să ridice partidul în ochii electoratului, procentele de 1 sau 2% în sondaje edificându-ne care este valoarea formaţiunii ţărăniste. Nici ca preşedinte al Patronatului Naţional Român Miluţ n-a excelat. Din când în când şi-a iţit capul, stropşindu-se neconvingător la Guvernul Tăriceanu că prin deciziile luate distruge societăţile mici şi mijlocii, împingându-le spre faliment. A fost un fel de strigăt în pustiu, că nu l-a luat nimeni în seamă. Curios este faptul că acum face casă bună chiar cu cel care nu s-a ostenit să-i asculte păsul, ca reprezentant al patronatului.
În ce-l priveşte pe Tăriceanu, cu un PNL compromis deja prin acceptarea sprijinului la guvernare a PSD-ului, fără o recunoaştere pe faţă, vrea să salveze ce mai poate salva. Este corectă aprecierea că eşichierul politic românesc de dreapta este liber, dar nu cred că PNL-ul mai poate să ne convingă că este călăuzit de doctrina liberală, de vreme ce, în ultima perioadă, prin Guvernul Tăriceanu a luat numai decizii de stânga, printre care şi majorarea pensiilor într-un moment economic neprielnic. Deja leul a început să scadă în faţa monedei euro, inflaţia stând la pândă, gata-gata să-şi înfigă colţii în fragila noastră creştere economică.
Cei trei vor să reediteze succesul CDR şi USD din alegerile anului 1996 sau a Alianţei DA din 2004. Numai că astfel de coaliţii politice au sfârşit prin a-i dezamăgi pe români. Dacă Tăriceanu crede că alături de Miluţ şi Constantinescu, cu al lor PCD, îi vor da pe spate pe români la alegerile de la anul, obţinându-le votul se înşeală amarnic. Am fost păcăliţi de atâtea ori, că la anul vom sufla şi în iaurt, când vom merge la vot. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Capete ce stau să cadă
Afaceri politice regizate în Grecia
(Cârcotaşul)
Din 10 septembrie, la Pro Tv începe aventura ”Prison Break”
Program TELE’M Botoşani, luni, 10 septembrie
E.ON a stricat şi spectacolul celor de la Voltaj
Se aşteaptă noi fonduri pentru investiţii în infrastructura şcolară
August a fost luna reclamaţiilor la alimente
Peste o mie de proaspăt căsătoriţi au beneficiat de 200 Euro
Senatorul Vaşilescu vrea să ne înmulţim
De acum se fură şi podurile
Lăsat nesupravegheat, un copil a ajuns în spital
Democraţii nu cred în reuşita moţiunii
Sorescu linişteşte directorii democraţi ai deconcentratelor
Întâlnire de lucru la Iaşi
Delegaţia americană are din nou un pompier în componenţă
Peremiştii se cred pepinieră de cadre pentru restul partidelor politice
Democraţii atrag atenţia asupra noii conduceri a judeţului
Consilierul Ştefan vrea să mute Festivalul Verii la ACR
Horoscop
Galileo Galiei şi indisciplina militară
Oferă oricât, dacă-l găzduiţi
Oferta educaţională a Universităţii "Petre Andrei"
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă