Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Economic
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Sport
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
11439
De la 07 Ianuarie 2003
122871506
Editorial

Păcatul Unirii

  • Ioan Rotundu
  • 28 November 2010, 23:00
Poate că sintagma „Grădina din Carpaţi”, considerată de Elena Udrea un fel de brand naţional în plan turistic, n-ar trebui atât de hulită pentru că ea se potriveşte frumuseţilor acestui teritoriu care înconjoară arcul Carpaţilor din toate cele trei părţi ale sale, umplând triunghiul muntos şi prin interior.
În istoria noastră zbuciumată n-am prea avut timp să ne îngrijim de propriile frumuseţi dăruite de natură, aşa cum au făcut popoarele din Sudul, Centrul şi Vestul Europei. Noi n-am prea avut timp să lăsăm sabia din mână şi să apucăm coada mistriei pentru a ridica clădiri impozante din piatră, castele crenelate şi maiestuos ornate cu fel de fel de sculpturi şi basoreliefuri.
Românii de la Est şi Sud de Carpaţi s-au mulţumit să locuiască în casele lor din pământ, pe care dacă nu le pârjoleau ei din calea duşmanilor, o făceau aceştia când ne călcau hotarele, tulburându-ne liniştea vieţii secole la rând.
Românii s-au întors în pământ, cu tot cu casele lor de lut, lăsând posterităţii doar nişte cetăţi medievale din piatră precum cele de la Hotin, Soroca, Chilia sau Cetatea Albă.
În schimb, chiar dacă n-am ridicat castele luxoase, am dezvoltat o cultură proprie, care acum îi uimeşte pe occidentalii cu castele. Meşteşugul cu ceramica s-a dezvoltat pe la noi cu mii de ani în urmă, potrivindu-se cu modul nostru de viaţă. Bărbaţii aceştia, aspri la voce şi port, repezi la mânie şi iuţi din sabie, suliţă şi arcuri, aveau şi un suflet nobil, plin de bucuria de a admira frumuseţile naturii. Din rândul acestor bărbaţi aspri s-au desprins artiştii olari care au creat celebrele culturi de ceramică, precum cea de Cucuteni.
N-am ridicat castele, n-am creat opere nemuritoare şi care să stăpânească universalitatea decât mult mai târziu, poate de doar două secole. În schimb, de milenii am dat lumii ceea ce-i lipsea: frumuseţea sufletului nostru înscrisă pe vasele de lut pentru a dăinui mii de ani.
Prin această cultură eu consider că suntem superiori celor cu castele luxoase, chiar dacă ei se mândresc cu o istorie arhivată în memoria literei scrise. Frumuseţile acestor locuri, numite de curând „Grădina din Carpaţi” ne-au fost stavilă în calea Unirii teritoriale, căci prin limbă şi cultură eram uniţi de când ne-am format ca popor.
În istoria existenţei noastre, un mare voievod, prin sabie şi râuri de sânge curse, ne-a unit sub sceptrul său, stabilindu-ne capitala la Alba-Iulia. Numai că adevăraţii stăpâni ai Europei, cei care s-au dezvoltat şi civilizat păziţi fiind de sabia noastră, de sângele nostru vărsat în lupta cu duşmanii care erau mai mult ai lor decât ai noştri, n-au dorit această unire. Aşa că l-au ucis pe Mihai Viteaz şi odată cu el, pentru încă trei secole, visul de unire teritorială al românilor.
La 1 Decembrie 1918, în acelaşi oraş simbol al unirii românilor, Alba-Iulia, avea să se înfăptuiască cea de-a doua unire istorică a noastră. Şi această unire n-a fost privită cu ochi buni, pentru că un popor a cărui cultură s-a limitat la consumul cărnii crude bătută sub şaua calului, ni l-a aşezat istoria vecin în urmă cu vreo mie de ani. De atunci nu mai avem tihnă şi linişte, cum n-o avem nici astăzi.
Cât timp ungurii vor fi mânaţi de spiritul lor de turmă crescută şi educată ancestral în regiune de stepă, un mod de viaţă lipsit de valorile umane fundamentale, noi, românii, nu ne vom putea bucura de frumuseţile „Grădinii din Carpaţi
Purtăm în noi şi avem de ispăşit un păcat tot atât de ancestral precum şi sălbăticia care domină sufletul ungurilor. Blestemul Mioriţei apasă adânc asupra personalităţii noastre ca popor. Proverbe, zicale, dictoane precum „Capul plecat sabia nu-l taie”, Domnul vede!…”, „Dacă-ţi dă unul o palmă, întinde şi celălalt obraz” etc., fatalismul acesta care ne dezbină în loc să ne unească aşa cum ne-a unit urgiile în vremuri de restrişte, zicala cu „Să moară capra vecinului!” care ne înrăit şi învrăjbit unii faţă de alţii sunt trăsăturile noastre negative şi care se constituie într-o ceaţă ce ni s-a aşezat pe ochi şi nu mai putem vedea raiul „Grădinii din Carpaţi
Nu ştiu cât timp vom mai duce acest păcat în conştiinţa noastră naţională dar ceva trebuie să facem şi să ne mântuim de el. Nu ştiu ce anume ar trebui de făcut. Poate ne va da Dumnezeu o minte luminată, un voievod precum Mihai Viteazu, care să ne lumineze calea şi să ne adune din nou sub acelaşi acoperiş istoric făurit prin existenţa noastră milenară.
De Ziua Naţională a României urez tuturor cititorilor Jurnalului sănătate, bucurie şi tradiţionalul „La mulţi ani!”. Să ne rugăm Domnului să ne ridice ceaţa de pe ochii minţii să putem vedea şi noi „Grădina din Carpaţi” în toată splendoarea frumuseţii sale şi să-i facem pe străini să ne respecte istoria şi să nu ne mai hulească, că nu suntem mai prejos decât ei. Dimpotrivă!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Mulţumirea călugăriţei
Proiectul legii bugetului de stat 2011
veniturile vor creşte cu 15% faţă de anul 2010, cheltuielile cu 3%
Dacă atacul nostru a produs victime civile in Coreea de Sud, regretăm foarte mult
PDL se afla pe un trend ascendent în sondaje
Vasile Blaga: Cine crede că am cedat lupta pentru a deveni prima forţă politică a ţării se înşeală
Ţurcanu şi lovitura de berbec
Vom putea plăti pensiile şi salariile in 2011 cu condiţia să continuăm politica prudentă
Posibilă "surpriză" la votul din Moldova.
prezenţa la vot va fi cu mult peste 50%
Puiu Haşotti spune că ar trebui limitat, prin Constituţie, rolul Curţii Constituţionale
Elita politică din Moldova a obosit de atâtea alegeri
partidele vor găsi compromisul după alegeri
Un tribunal din Argentina a ordonat arestarea unui bărbat care a avut 10 copii cu fiica sa
"E un caz mai grav decât cel al lui Josef Fritzl"
Fotbaliştii elevi din Frumuşica sunt cei mai buni din mediul rural
Start la cadouri PSD-iste
Oraşul se pregăteşte pentru Sărbători
Apeluri patetice ale social-democraţilor către liberali
cu speranţa declarată de a-l salva pe vicele Manolache de la destituire
Se pregăteşte o nouă masacrare a numărului de profesori
tehnica reducerii lor va fi comasarea claselor
Liste de aşteptare pentru proteze şi la anul
Se vrea restrângerea drepturilor la grevă pentru profesori
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog