Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Comentarii
Proverbe şi...
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.7440 lei
1 USD = 4.1547 lei


Număr accesări
Astăzi:
15220
De la 07 Ianuarie 2003
71023212
Editorial

Pe banii noştri, totdeauna se vor găsi băieţi deştepţi

  • Ioan Rotundu
  • 28 March 2007, 23:00
Nu ştiu ce se întâmplă în ultima perioadă cu aleşii noştri, dar parcă nu fac altceva decât să-şi concentreze forţele pentru a găsi căi şi mijloace pentru a ne scoate bani din buzunar. Mă refer, de această dată, la aleşii locali. Unul dintre aceştia este şi consilierul municipal Ştefan Mihai. Mai nou, dumnealui nu-i place sistemul de iluminat al oraşului. Cică nu vede să meargă pe trotuar, că-i lumina chioară, becurile luminând centrul străzii. Observând acest neajuns, vechi de când este iluminat Botoşanii, dumnealui propune să schimbăm sistemul. Adică să întunecăm strada şi să luminăm trotuarul. Cică bani sunt la buget, şi trebuie cheltuiţi. Nu ştiu pe cine a găsit dumnealui, ce societate care să pape aceşti bani, refăcând iluminatul stradal, dar ţin să-i aduc la cunoştinţă unele aspecte de care ar fi trebuit să ţină mai întâi cont, după care să vină cu propunerea risipei banilor de la buget.
Avem în Botoşani străzi fără iluminat public, mai ales cele mărginaşe. Avem curţi interioare de bloc neiluminate, pe unde noaptea, când vii sau pleci la serviciu, îţi poţi rupe gâtul în bună voie. Dacă avem bani la buget, să-i folosim pentru a remedia aceste neajunsuri. A scădea intensitatea luminii stradale, ar însemna mari inconveniente pentru circulaţia autoturismelor şi sporirea accidentelor. Orice şofer ştie că în perioada amurgului, când soarele apune şi noaptea încă nu s-a instalat deplin, este cel mai greu de circulat, jocul umbrelor putând să-ţi poarte feste cu sfârşit tragic. Apoi, becurile folosite în prezent la iluminatul public sunt concepute să consume energie puţină, aşa că nu putem avea pretenţia să alegem macul de nisip. Şi iar revin la banii existenţi la buget. Dacă sunt, să-i folosim pentru a reface trotuarele şi atunci circulaţia pe timp de noapte va deveni mai sigură.
Mai are consilierul Ştefan un anume interes la societatea Eltrans. Îmi bazez afirmaţia pe faptul că este singurul consilier municipal care-l susţine pe incompetentul director Ioan Comariţa. Consilierii au majorat preţul la bilet şi la abonamentul pe tramvai în procente substanţiale, fără a cere să se facă mai întâi un studiu, o analiză economică, care să justifice această majorare de preţ. Se introduce autotaxarea, fără să se fi făcut mai întâi un calcul economic dacă operaţiunea este rentabilă. E drept că taxatorii mai ciupesc ceva bani, mai ales seara, dar nu cred că aceste ciupeli este cauza esenţială a pierderilor înregistrate de Eltrans.
Mai cred că renunţarea la taxatori nu va fi soluţia salvatoare. Dimpotrivă, fără a face un studiu de specialitate, afirm că societatea va înregistra pierderi egale cu cele de până acum, dacă nu mai mari. Taxatorii vor fi înlocuiţi cu controlori. Adică ce luăm pe mere, dăm pe pere. Biletele vor trebui vândute printr-un sistem comercial. Nimeni nu le va vinde decât contra unui comision, care poate merge până la 25 – 30%, cum se practică la vânzarea presei. Aparatele de compostat costă, atât la procurare cât şi ca întreţinere. Deja se recunoaşte că preţul de achiziţionare a acestora este prea mare, nejustificat de mare, motiv pentru care se încearcă închirierea acestora. Nu ştiu de ce, dar afacerea cu autotaxarea miroase a un aranjament pe seama căruia cineva vrea să se pricopsească.
Tot pe banii noştri, directorul Zăiceanu, din Primărie, susţine că blocurile pot fi reabilitate termic cu numai o contribuţie a proprietarului de numai 60 milioane lei vechi. Primarul Flutur a remarcat că o curăţenie în apartament ne costă 80 milioane lei vechi, deci mai scump decât reabilitarea termică a blocului. Aşa o fi, dar constatarea este valabilă pentru cei care au salariu lunar de o mie euro, ca primarul, sau ca lucrătorii din bănci. Locatarul cu salarul minim sau mediu pe economie nu-şi poate permite o astfel de investiţie. Iar aceştia sunt cu zecile de mii în Botoşani. Ce societate execută astfel de lucrări, de costă un apartament reabilitat termic 60 milioane lei vechi? Cu 20 milioane lei vechi îţi înveleşti apartamentul prin exterior, izolându-l termic. Din nou avem „băieţi deştepţi” care, pe banii noştri, dau soluţii costisitoare la probleme esenţiale pentru viaţa noastră. Nicolina Chirilă, şi ea consilier ales, susţine că prin reabilitarea termică vom preveni cu 20% pierderile de căldură. Dar Termica de ce nu reface sistemul de transport al energiei termice, pentru a reduce pierderile de pe traseu, ca să ne scadă nouă preţul gigacaloriei cu acelaşi 20%?
E mai uşor să propui afaceri pe seama buzunarului cetăţeanului, care a devenit vaca de muls pentru orice „băiat deştept” şi cu idei. Toţi aceşti „băieţi deştepţi” urmează logica falsă că a-i lua cetăţeanului un milion sau două nu se cunoaşte. Da, numai că sunt mulţi cei care gândesc aşa, iar când cetăţeanul adună ce are de dat, constată că munceşte numai pentru a-i îmbogăţi pe alţii sau a plătit statului impozite şi taxe. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (4)]


Români terorizaţi la Chişinău
Consilierul Mihai Ştefan cere schimbarea sistemului de iluminat
Taxatorii din tramvaie pot fi înlocuiţi de aparatele de autotaxare
Municipalitatea caută soluţii pentru extinderea parcului
Primarul Flutur vede cu ochi buni agitaţia cadrelor didactice
Vâzdoagă cere reorganizarea asociaţiilor de proprietari
Creştere semnificativă a abonamentelor la tramvai
Puncte de vedere împărţite asupra reabilitării termice a imobilelor
Bani pentru unităţile medico - sociale
Spitalul Judeţean este obligat să plătească o datorie… imposibilă de achitat
Agricultorii au început campania de primăvară cât se poate de prost
Dotările pentru UPU întârzie să apară
Profesorii de chimie întruniţi la Eco-Şcoala Cătămărăşti Deal
Hoţ de mărunţişuri
Elev bătut la şcoală
Pastile înghiţite după o ceartă cu iubitul
Comentariu la comentarii (LXIV)
(Ioan Rotundu)
Românul şi bătutul în cap
Horoscop
„La Remache” intri calm şi ieşi furios
(Cârcotaşul)
Mâncarea ciobanului – greceasca
Scurte dar vioaie, că-s cu poliţişti
Lumea latină III
Du-te la ea în paradis!
Directorul şcolii din Boscoteni aplică legea pumnului
femeie de serviciu bătută şi lăsată fără loc de muncă
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă