Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Proverbe şi...
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
5716
De la 07 Ianuarie 2003
122891365
Editorial

Politicienii se ceartă, iar ţara este în prag de destrămare

  • Ioan Rotundu
  • 2 March 2007, 23:00
Marko Bela, în plin Congres al UDMR desfăşurat la Arad, a strigat de la tribună că autonomia culturală şi teritorială a maghiarilor din România este mai aproape ca oricând. Declaraţia sa este cu atât mai şocantă, cu cât, în calitatea sa de ministru secretar de stat, Makro Bela a jurat pe Constituţia României şi în faţa Parlamentului, că o va respecta în litera şi spiritul ei. Ori, în Constituţie stă consfinţit c㠄România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil”. Prin afirmaţia sa de la tribuna Congresului, Mako Bela şi-a încălcat jurământul depus, intrând astfel sub sfera răspunderii penale. Dacă această declaraţie ar fi venit din partea unui ministru român, preşedintele Băsescu ar fi spumegat împotriva Guvernului că este format din trădători de neam şi ţară şi ar fi cerut arestarea imediată a trădătorului. În cazul lui Marko Bela unităţile de măsură sunt altele, iar demnitarul român de etnie maghiară ştie acest lucru, de aceeaşi şi permite să atace integritatea teritorială a României în dispreţul întregii Europe. Neruşinarea şi tupeul maghiarului a ajuns până acolo că nici nu mai dispreţuieşte România, considerând dispreţul său o favoare.
Am mai abordat problema autonomiei maghiare şi am reiterat atunci teza că autorităţile române sunt prea tolerante cu cei care instigă la împărţirea teritorială a ţării. Mă refeream atunci la acel „nevinovat referendum” organizat de secuime, tot cu scop de autonomie teritorială, referendum privit cu îngăduinţă de autorităţile române şi considerat lipsit de vreun pericol. Ori preşedinţia şi guvernul suferă de credulitate până dincolo de limita inconştienţei, ori aceste două instituţii ale statului nu consideră integritatea teritorială a României ca o prioritate naţională. Dacă această ultimă presupunere a mea are şi conţinut, atunci, Parlamentul României ar trebui să ia act şi să procedeze în consecinţă.
Izbucnirea publică a lui Mako Bela are un fundament logic. Ea se bazează pe divergenţele existente între structurile puterii statului, între clasa politică şi preşedinte, între preşedinte şi Parlament. Ungaria are în faţa Uniunii Europene mai multă trecere decât România. Deşi Europa nu priveşte cu ochi buni revendicările teritoriale, n-a luat o poziţie fermă faţă de pretenţiile maghiarilor din România. Este tocmai faptul pe care Bela mizează. El simte că în plan intern şi internaţional are o conjunctură favorabilă înfăptuirii unei autonomii teritoriale în România, de unde şi precipitarea sa publică.
Ce se întâmplă acum în România şi modul în care Uniunea Europeană priveşte revendicările maghiare, se aseamănă mult cu conjuncturile politice ale anului 1940, când Ungaria a obţinut prin Diktatul de la Viena Nord-Vestul Transilvaniei. Chiar Biserica Ortodoxă Română a venit în întâmpinarea dorinţelor maghiarilor, când a acceptat desfacerea unităţii de credinţă a Transilvaniei, creată în 1864 de marele episcop Andrei Şaguna prin înfiinţarea Mitropoliei Ardealului, şi împărţirea teritoriului în două mitropolii. I.P.S. Bartolomeu Anania, om de cultură, dar slab cunoscător al istoriei şi intereselor Transilvaniei, mai doritor de putere decât de unitate ortodoxă, cu binecuvântarea patriarhului Teoctist, a înfiinţat a doua mitropolie cu numele de „Mitropolia Transilvaniei Centrale, Crişanei şi Maramureşului”. Este teritoriul pe care Ungaria l-a obţinut cu japca prin Diktatul de la Viena.
Revin şi asupra tezei masonice. Ungaria are în Uniunea Europeană un puternic lobby masonic, care sprijină şi acţionează în ideea spargerii unităţii Marii Loji Masonice din România şi crearea unei Loji numai pentru Transilvania. Deja pe teritoriul Tansilvaniei acţionează mai multe lojă masonice, considerate iregulare, care vor să obţină recunoaşterea internaţională. Puţini ştiu că, de curând, un mare demnitar al Masoneriei Române a fost suspendat din toate funcţiile şi demnităţile deţinute, tocmai pentru că a fost descoperit ca tratând recunoaşterea acestor loji iregulare.
Sunt şi alte fronturi pe care maghiarii din România luptă şi speră să obţină, dacă nu sprijin, măcar acceptarea dorinţei lor de autonomie teritorială. Politica lor a fost şi este una de a progresa pas cu pas, dar în ultima perioadă şi-au grăbit paşii, încurajaţi fiind de neînţelegerile existente în rândul structurilor puterii din România. Să luăm aminte! Mako Bela a ameninţat, cei drept voalat, că neacceptarea de către autorităţile române a autonomiei teritoriale a maghiarilor din Transilvania va determina o radicalizare a luptei maghiarilor, nefiind excluse acţiunile violente.
Parlamentul, Preşedinţia şi Guvernul trebuie să lase toate deoparte şi să trateze cu toată seriozitatea problema revendicărilor teritoriale ale maghiarilor. Trebuie ca aceşti lideri la vedere sau ascunşi ai secuilor şi maghiarilor să ştie că în România legea trebuie respectată, iar cei care o încalcă răspund pentru faptele lor. Mai trebuie să punem problema maghiarilor pe masa celor din U.E., s-o radicalizăm noi şi nu ei. Să atenţionăm Europa că dacă maghiarii vor deschide Cutia Pandorei, valul revendicărilor teritoriale nu va mai putea fi controlat de către nici un stat european. Este părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comentariu la comentarii (XLIV)
(Ioan Rotundu)
Iugoslavia şi ţările din spaţiul iugoslav
Femeia, vameşul şi viclenia popească
Horoscop
Stresul şi Alimentaţia
Puşcărie pentru bani scriptici
(Cârcotaşul)
Datorii uriaşe către Direcţia Apelor Prut
Închisoare pentru cultura de soia modificată genetic
Asistenţii medicali îşi iau lumea-n cap
Inspectorul Plai vrea deblocarea posturilor de poliţişti
Botoşănenii nu se simt în siguranţă pe stradă
Biserică călcată de hoţi pentru a doua oară
Cântec, dans, voie bună şi teroare la şcoala Baranca
Minor cercetat pentru furt calificat
Peste 400 de cadre didactice predau educaţie pentru sănătate
Ţâbuleac vrea să sprijine oraşele mici din judeţ
PLD aruncă trei tineri în lupta pentru Europarlamentare
Autorităţile locale promit recepţia Sălii Polivalente în mai
Premii de fidelitate pentru 50 de ani de căsnicie
Drăguş face lobby pentru Legea lobby-ului
Dreţcanu luptă pentru combaterea discriminări femeilor tinere
Democraţii îl sprijină pe directorul Pavel
Emanciparea femeii de la dorinţă la realitate
Românul şi venitul
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog