Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Infracţiuni
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Sport
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Gastronomie
Comentarii
Religie
Pamflet
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
23614
De la 07 Ianuarie 2003
122909263
Editorial

Politruci sau profesionişti?

  • Ioan Rotundu
  • 26 May 2009, 23:00
Noi certuri între PSD şi PDL, noi scandaluri pe la televiziuni, noi reproşuri şi ameninţări, o nouă supărare pentru Marean Vanghele, care constată că oamenii pe care-i agreează şi vrea să-i pună şefi la deconcentrate sunt respinşi de către cei din PDL.
Recent, Guvernul Boc a dat acea celebră ordonanţă prin care a statuat că şefii de la instituţiile judeţene deconcentrate sunt numiţi în funcţie pe criterii politice. Altfel spus, dacă guvernele de până acum numeau aceşti şefi sub umbrela unui examen formal, Guvernul Boc a considerat că poate face acest lucru la vedere şi în dispreţul întregului popor român. Chit că ordonanţa intră în conflict flagrant cu reglementările Uniunii Europene, cu acel aquis comunitar pe care mulţi îl rostesc fără să-i înţeleagă conţinutul. Uniunea Europeană a cerut României depolitizarea instituţiilor publice şi neimplicarea în politică a înalţilor funcţionari publici. Numai că cerinţa celor din UE nu s-a potrivit şi cu nevoile Guvernului Boc.
Preşedintele României a forţat adoptarea celor patru coduri de legi tot invocând un anume termen stabilit de către Uniunea Europeană. Deşi presa l-a dovedit că minte şi că UE n-a stabilit nici un termen cu privire la adoptarea codurilor, preşedintele a continuat s-o ţină pe-a sa. În schimb, faptul că UE a cerut României la modul imperios depolitizarea instituţiilor de stat, iar Guvernul Boc face tocmai invers, n-a atras sub nici un fel atenţia preşedintelui Băsescu. Păi cum s-o atragă, când în spatele politizării se află chiar persoana sa?!
Cu neruşinare, în dezbaterea de ieri de la emisiunea „Ordinea zilei” a Danei Grecu, de pe Antena 3, liberalul Relu Fenechiu a recunoscut că Guvernul Tăriceanu a numit aceşti şefi tot pe criterii politice şi tot în urma unor examene formale. Numai că tot el ţipa ca din gură de şarpe că Guvernul Boc a politizat instituţiile statului şi numeşte în funcţia de şefi oameni incompetenţi, în spatele ţipetelor sale aflându-se interesul de a-i apăra pe cei numiţi şefi de către Tăriceanu.
Cu şi mai multă neruşinare, tot în aceeaşi emisiune, deputatul social-democratul Bogdan Niculescu-Duvăz recunoştea practica politizării dar, declara el, pentru a se stopa fenomenul ar trebui să-şi unească forţele toate partidele parlamentare. Fals! De vreme ce alianţa PSD – PDL dispun de 80% din voturile în Parlament, ce-o împiedică de a adopta o lege care să pună stavilă acestei politizări? N-o împiedică decât dorinţa de a controla tot ce mişcă în aceste instituţii.
Deputatul PDL Ioan Oltean, deşi în divergenţă de opinie cu cei doi invitaţi ai Danei Grecu, când a venit vorba de politizarea instituţiilor a susţinut teza că o astfel de măsură este necesară, pentru că altfel partidul aflat la putere n-are pârghii şi mijloace să-şi implementeze politicile proprii. Oltean nu s-a arătat deranjat că printr-o astfel de decizie legislativă România s-a opus reglementărilor Uniunii Europene. De unde trag concluzia că legislaţia europeană este bună numai dacă se aplică românului de rând. Când vine vorba de politicieni, ca să fie aplicată, cei de la Uniunea Europeană trebuie să pună mâna pe bâtă, adică să treacă la represalii.
Avem exemple la Botoşani ce înseamnă această politizare. PDL a numit-o inspector şef la IŞJ pe Ada Macovei, fără ca aceasta să aibă calificările profesionale necesare unei astfel de funcţii. Cei din PSD au numit în funcţia de comisar şef la Garda de Mediu o persoană extrasă din lumea interlopă. La Arhivele Statului puţin a lipsit ca PSD-ul să nu numească un inginer mecanic. La Direcţia Muncii, cei din PDL l-au numit pe Radu Drăguş, inginer constructor, deşi postul cere un jurist sau cel mult un economist.
Consider că este momentul să intrăm în rând cu lumea europeană şi să depolitizăm instituţiile statului de politruci. Politrucii reprezintă interesele private ale partidului de unde provin şi nu interesele publice ale cetăţenilor. În posturile de şefi la deconcentrate trebuie să acceadă numai profesionişti şi numai după ce-au susţinut un examen riguros, după care să fie menţinuţi pe funcţie până când se constată că nu mai corespund profesional. Numai aşa se va curma bătaia de joc la adresa cetăţeanului de rând. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comentariul comentariilor LXXXIV
(Ioan Rotundu)
Sandilău si Bălălău prezintă Meltenia
Degeţele de porc
Horoscop
Canibalii şi inginerii
Bogat şi sărac: Obiectivul PCRM: rusificarea sistemului constituţional
De ce să vorbim cu ruşii
O alta victorie pentru Constantina Dita Tomescu, de data aceasta la Londra
Preafericitul Părinte Daniel va efectua o vizită la Patriarhia Ecumenică
28 mai – recunoştinţa noastră eroilor patriei
Organizează petrecerea burlacilor pentru Viorel Lis
Beţia la volan, veritabilă problemă în zona Flămânzi
„Bronz” pentru Şcoala Poiana la concursul judeţean de educaţie rutieră
Revista „Meridian Şcolar” a ajuns la numărul doi
Piaţa de gross din Botoşani este în stand by de aproape doi ani
Taxa de urgenţă nu sperie
Un orădean şi-a vărsat nervii pe aparatul de joc
Înghesuială la permise auto!
Fugar botoşănean prins după cinci ani pe când muncea liniştit la câmp
Copiii din Dumeni cei mai buni mici pompieri
Românul şi marea odihnă
Caută profesioniste pentru munci delicate
Amenzi aspre pentru părinţii care-şi pun copii la muncă
Şi stomatologii sunt nemulţumiţi de preţul stabilit spaţiilor în care lucrează
Noua programă şcolară îi îndeamnă pe elevi să lege cartea de gard
Ministerul Sănătăţii dă bolnavilor lovitura de graţie
pe lângă coplata la medicul de familie se introcuce coplata la spitalizare
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog