Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Anunţuri
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
15086
De la 07 Ianuarie 2003
122900735
Editorial

Porcăieli ca la uşa cortului

  • Ioan Rotundu
  • 22 July 2008, 23:00
În cursul zilei de ieri am avut o dispută politică cu deputatul PD-L Radu Drăguş pe seama editorialului meu intitulat „Căzuţi în propria capcană”. Practic, a încercat să mă convingă cum că PD-L nu-şi doreşte blocarea votului uninominal pentru alegerile parlamentare de la toamnă ci, dimpotrivă, depune tot efortul şi face toate demersurile politice posibile ca acest sistem de vot să fie operaţional. A mai căutat să mă convingă că votul uninominal ar avantaja PD-L, după socoteala sa, la nivel de Botoşani partidul său fiind acreditat cu cinci din cele nouă mandate de parlamentar. A fost însă de acord cu mine că pentru alegerile parlamentare bazate pe votul uninominal campania electorală devine mai complicată şi costisitoare.
Să le iau pe rând. Că PD-L, ca şi PSD şi PNL nu-şi mai doreşte votul uninominal se confirmă prin faptul că liberal-democraţii nu şi-au stabilit candidaţii pe colegii, aşteptând nu se ştie ce. Apoi, şi în PD-L ca şi în celelalte partide sunt politicieni care vor ajunge pe post de „Agamiţă Dandanache” prin colegii din judeţele ţării. Politicieni de prim rang, cum sunt liberal-democraţii Radu Berceanu şi Cezar Preda au candidat la preşedinţia consiliului judeţean, fiecare în judeţul de baştină, dar au obţinut rezultate extrem de ruşinoase. Ce garanţii mai pot avea cei doi că votul uninominal le va aduce un nou mandat de parlamentar? Nici una. Iată de ce cred că, deşi nu o recunoaşte public pentru că are prilejul de a mai stoarce ceva voturi, PD-L îşi doreşte din toată inima ca votul uninominal să se amâne pentru următoarea legislatură.
Iar dorinţa lor pare să fie împlinită de PRM, aşa cum am afirmat în acelaşi editorial amintit mai sus. Pentru că tot în cursul zilei de ieri PRM a anunţat atacarea la Curtea Constituţională a modului în care PSD şi PNL au format colegiile. Acţiunea PRM-ului înseamnă blocarea aplicării votului uninominal şi amânarea aplicării. Altfel spus, boala lungă înseamnă moarte sigură. Numai că nu va fi o „moarte” îndoliată, ci una sărbătorită cu multă şampanie ce nu va avea culoare politică, pentru că toată turma parlamentară va fi mulţumită de deznodământ. Iată, aşadar, că PRM-ul oferă raza de speranţă pentru toate partidele dornice să scape de beleau votului uninominal, pe care şi-au luat-o singuri pe cap. Mă bucur că deputatul Drăguş este în consens cu mine că alegerile din toamnă, dacă se vor desfăşura în sistem de vot uninominal fără ca scenariul de mai sus să prindă viaţă, cer o altă abordare pentru campania electorală.
Va fi o campanie la nivel naţional, susţinută de partide prin programe de guvernare. Această campanie, purtată prin presă şi mijloacele audio-vizuale, prin afişaj, nu va da roade prea bogate. Nici 5% din electoratul român nu votează candidaţii unui partid, hotărându-şi votul în raport de conţinutul programul propus pentru guvernare. Se votează, în cea mai mare parte, atraşi de promisiunile electorale gen pensii majorate, creşteri salariale, ajutoare sociale, eventual subvenţii agricole de care se uită imediat ce s-a ajuns la guvernare, fără a se pomeni ceva despre impozitele şi taxele ce trebuie aliniate cu cele din U.E, fără a se pomeni de creşterile de preţ la gaze, benzină, energie electrică care vor fi substanţiale începând cu 2009.
Mesajul naţional al partidului va fi personalizat la nivel de judeţ, de către candidaţii pe colegii. Pe lângă promisiunile naţionale vor apărea şi cele locale gen reluarea construcţiei căilor ferate Săveni – Darabani, Hârlău – Flămânzi – Botoşani, continuarea lucrărilor la barajul Rogoleşti, asfaltări de drumuri naţionale cu segmente pe raza judeţului etc. Aceste promisiuni locale sunt deja în atenţia candidaţilor a cel puţin două partide. Vor mai fi şi altele, că doar promisiunile nu costă.
Dar bătălia cea mare se va da între candidaţii din colegiu. Aici mă aştept la răfuieli furtunoase, lovituri sub centură, dezvăluiri din viaţa profesională şi privată. Vorba liberalului Florin Ţurcanu, dacă deputatul Drăguş se simte aşa tare, să se lupte cu el în Colegiul Săveni. Iată o invitaţie la circul electoral de toamnă, ce va cuprinde un bogat program de porcăieli ca la uşa cortului. Este segmentul politic la care ne pricepem cel mai bine. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Ministrul italian de interne vrea expulzări în 48 de ore fără acordul judecătorilor
Vizita Ambasadorului României în Canada la românii din Saskatchewan
Trei români au fost primiţi de către ministrul de interne al Italiei
Modalităţi de obţinere a cetăţeniei italiene
Arestaţi la domiciliu
Noi controale pe capul medicilor de familie
Şmecheriile practicate de patroni cu salariaţii angajaţi pe subvenţie
Program Tele'M Botoşani miercuri, 23 iulie
Îşi motivează absenţele de la lucru cu certificate medicale îndoielnice
Logică de profesoară blondă
Horoscop
Italia oferă salarii mari pentru o anumită profesie
Drame HIV/SIDA ştiute doar de medici
Despre onorarea reţetelor compensate Oprişanu are părerea sa
Comentariul comentariilor (CLI)
(Ioan Rotundu)
Vrerea lui Ţâbuleac nu este şi cea a consilierilor judeţeni
noul preşedinte vrea să aibă la dispoziţie cinci consilieri personali
Deşi Drăguş se crede profesor, Ţurcanu şi Conţac nu vor să-i fie elevi
A investit aproximativ 60.000 lei în şantierul arheologic de la Vorniceni
piese de ceramică de acum 5 – 6 mii de ani, descoperite la Vorniceni, vor fi expuse la Vatican şi în Polonia
Guvernanţii îşi aduc aminte de săracii Botoşanilor
Rapsozii Botoşanilor vor urca pe scena Festivalul „Cerbul de Aur”
Vor şti poliţiştii să utilizeze calculatorul, sau îl vor lăsa în cutie?
Gheorghe Sorescu trece azi prin proba de foc
S-a săturat de incompetenţii de la CAS
Anunţ important!
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog